Tisztelt Hitelnet!

2003-ban építettünk egy családi házat, melyre szocpolt igényeltünk 3 gyermekre! 2011-ben elváltunk. Én és a gyermekeim januárban költöztünk vissza a házba!

Vagyonmegosztás folyik! Én lemondtam a gyermektartási díjról, ami havi 30.000.- Ft összesen, a volt férjem pedig ennek fejében a fél tulajdonjogáról.

A szocpol viszont ez év novemberében jár le! A bíróság azt javasolta, hogy szüneteltessük a tárgyalást, mert ha november előtt születik ítélet ez ügyben, akkor a volt férjemmel a fele szocpolt visszafizettetik, illetve letiltják!

Kérdésem a következő lenne: át tudom-e vállalni a rá eső szocpol részt, hogy neki ne kelljen visszafizetni azt?
Ha igen, mi módon?

Előre is köszönöm segítségüket és válaszukat!
Tisztelettel:
Anita

Kedves Anita!

Ha a szocpol elidegenítési és terhelési tilalmának lejárata előtt a támogatott személyek valamelyike megválik tulajdonrészétől, s az nem a lakóhelyeként szolgál, akkor a folyósított támogatás arányos részét vissza kell fizetnie.

Nincs olyan információnk miszerint Ön átvállalhatná a szocpol férjére eső részét, jóllehet e kérdésben irodánk nem is illetékes.

Ez ügyben esetleg a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál érdeklődhet. Az illetékes jogász biztosan pontos választ tud adni kérdésére.

A szocpol visszafizetésének elkerülése érdekében véleményünk szerint
a bíróság - tárgyalás szüneteltetésére vonatkozó - javaslatát kellene követni, s megvárni amíg lejár a szocpol. A törlés után ugyanis már nem áll fenn volt férje visszafizetési kötelezettsége, ha meg is szűnik tulajdonjoga az érintett ingatlanban.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2004-ben és 2005-ben vettünk fel párommal szocpolt 2 gyermekünk után összesen 2.057.822 Ft-ot. Kapcsolatunk az élettársammal megromlott és a fedezetül szolgáló házat el kell adjuk. Másik lakást szeretnék vásárolni. 24.000.000 Ft-ért tudnánk eladni a házat, de ha ebből kifizetjük a fennálló lakáshitelt, akkor az én részem kb. 9.000.000.- Ft. Ennyi pénzem marad lakást venni. A két gyermeket ezután is én nevelem.
Át tudom vinni a majd vásárolt ingatlanra a szocpolt?
Az élettársi közösség megszűnésével is át tudom vinni a szocpolt?
Ha ki kell fizetni, akkor az egész összeget vagy arányosan?
Mit kell figyelembe venni az arányos visszafizetésnél, hogy mikor jár le a szocpol vagy az újonnan vásárolt lakás árát?
Mennyi időm van áthelyeztetni?
Válaszát előre köszönöm!
Alexandra

Tisztelt Cím!
2003-ban építkeztünk a volt élettársammal, 2 gyermek után vettünk igénybe szocpolt. Kapcsolatunk megromlott és eladásra hirdettük a közös házat. Vevő már van rá. A hitelünk még nem járt le, sem a szocpol. A nagyobbik gyermekem már 10 éves (szerintem a rá vonatkozó szocpol már lejárt), a másik gyermekem 7 éves. 24 000 000 Ft-ért tudjuk eladni a közös ingatlant, a pénz megosztása után kb. 10.000.000 Ft-ért tudok magamnak és gyermekeimnek másik lakást venni. A kérdésem az lenne:
-Vissza kell fizetnünk a teljes szocpolt?
-Részarányosan a gyermek életkorával kell visszafizetnem a szocpolt?
-Átvihető-e a szocpol az általam vásárolni kívánt lakásra?
-Ha átvihető a volt páromnak (mivel gyermekeim apja) be kell papíron költöznie az általam vásárolni kívánt lakásba?
Köszönettel: Alexandra

2oo7-ben lakásépítéshez egy gyerek után szocpolt vettünk igénybe. Házasságunk felbomlott, Gyerek velem maradt, a férj vagyonmegosztás után 2ol2-ben lakást vásárolt. Kapcsolatban áll továbbra is a gyerekkel, tartásában részt vesz. A lakáson még fennálló hitelt átvállaltam közös megegyezéssel.
Van-e visszafizetési kötelesség a szocpol miatt?