Átvállalható a szocpol?

Tisztelt Hitelnet!

2003-ban építettünk egy családi házat, melyre szocpolt igényeltünk 3 gyermekre! 2011-ben elváltunk. Én és a gyermekeim januárban költöztünk vissza a házba!

Vagyonmegosztás folyik! Én lemondtam a gyermektartási díjról, ami havi 30.000.- Ft összesen, a volt férjem pedig ennek fejében a fél tulajdonjogáról.

A szocpol viszont ez év novemberében jár le! A bíróság azt javasolta, hogy szüneteltessük a tárgyalást, mert ha november előtt születik ítélet ez ügyben, akkor a volt férjemmel a fele szocpolt visszafizettetik, illetve letiltják!

Kérdésem a következő lenne: át tudom-e vállalni a rá eső szocpol részt, hogy neki ne kelljen visszafizetni azt?
Ha igen, mi módon?

Előre is köszönöm segítségüket és válaszukat!
Tisztelettel:
Anita

Kedves Anita!

Ha a szocpol elidegenítési és terhelési tilalmának lejárata előtt a támogatott személyek valamelyike megválik tulajdonrészétől, s az nem a lakóhelyeként szolgál, akkor a folyósított támogatás arányos részét vissza kell fizetnie.

Nincs olyan információnk miszerint Ön átvállalhatná a szocpol férjére eső részét, jóllehet e kérdésben irodánk nem is illetékes.

Ez ügyben esetleg a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál érdeklődhet. Az illetékes jogász biztosan pontos választ tud adni kérdésére.

A szocpol visszafizetésének elkerülése érdekében véleményünk szerint
a bíróság – tárgyalás szüneteltetésére vonatkozó – javaslatát kellene követni, s megvárni amíg lejár a szocpol. A törlés után ugyanis már nem áll fenn volt férje visszafizetési kötelezettsége, ha meg is szűnik tulajdonjoga az érintett ingatlanban.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2004-ben és 2005-ben vettünk fel párommal szocpolt 2 gyermekünk után összesen 2.057.822 Ft-ot. Kapcsolatunk az élettársammal megromlott és a fedezetül szolgáló házat el kell adjuk. Másik lakást szeretnék vásárolni. 24.000.000 Ft-ért tudnánk eladni a házat, de ha ebből kifizetjük a fennálló lakáshitelt, akkor az én részem kb. 9.000.000.- Ft. Ennyi pénzem marad lakást venni. A két gyermeket ezután is én nevelem. Át tudom vinni a majd vásárolt ingatlanra a szocpolt? Az élettársi közösség megszűnésével is át tudom vinni a szocpolt? Ha ki kell fizetni, akkor az egész összeget vagy arányosan? Mit kell figyelembe venni az arányos visszafizetésnél, hogy mikor jár… Továbbiak »

Tisztelt Cím! 2003-ban építkeztünk a volt élettársammal, 2 gyermek után vettünk igénybe szocpolt. Kapcsolatunk megromlott és eladásra hirdettük a közös házat. Vevő már van rá. A hitelünk még nem járt le, sem a szocpol. A nagyobbik gyermekem már 10 éves (szerintem a rá vonatkozó szocpol már lejárt), a másik gyermekem 7 éves. 24 000 000 Ft-ért tudjuk eladni a közös ingatlant, a pénz megosztása után kb. 10.000.000 Ft-ért tudok magamnak és gyermekeimnek másik lakást venni. A kérdésem az lenne: -Vissza kell fizetnünk a teljes szocpolt? -Részarányosan a gyermek életkorával kell visszafizetnem a szocpolt? -Átvihető-e a szocpol az általam vásárolni kívánt… Továbbiak »

2oo7-ben lakásépítéshez egy gyerek után szocpolt vettünk igénybe. Házasságunk felbomlott, Gyerek velem maradt, a férj vagyonmegosztás után 2ol2-ben lakást vásárolt. Kapcsolatban áll továbbra is a gyerekkel, tartásában részt vesz. A lakáson még fennálló hitelt átvállaltam közös megegyezéssel.
Van-e visszafizetési kötelesség a szocpol miatt?


6
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x