Árverés útján vásárolandó lakásra is kaphatunk CSOK-ot?

Tisztelt Szakértő!

Esetünk viszonylag egyedi. 40 év alatti házaspárok vagyunk, egy 4 éves gyermekünk van. Egy 2011-ben vásárolt ingatlant 2015 márciusában értékesítettük 6,7 millió Ft-ért. Ekkor végtörlesztettünk 1,9 millió Ft-ot. (Lejárt Fundamentából kb. 1,3 millió Ft-ot és a vételárból 6e Ft-ot.)

Egy 659/840 tulajdoni hányadú ingatlan felett árverezés útján szereztünk tulajdoni jogot 2015. április 02.-án. Az árverezési jegyzőkönyvet még nem írtuk alá. A vételár: 5,5 millió Ft. A másik részt 181/840, mely 3 millió Ft lesz, Fundamenta lakáskölcsön (2,4 millió Ft) igénybevételével és a vissza nem térítendő Családi Otthonteremtés Kedvezményével (600 ezer Ft) szeretnénk kiegyenlíteni. Ezen részhez viszont adásvételi szerződés köttetik majd. Az ingatlan hasznos alapterülete kb. 100-120 nm.

Továbbá a férjem a szülői házból egy fél tulajdoni részt ajándékozás útján szerzett anno (több, mint 5 éve), a haszonélvező a lakásban lakik. Ebből a házból a másik fél rész 1/3-t pedig megörökölte a napokban, melynek ügyintézése folyamatban van.

Kérdéseim:
Jogosultak vagyunk-e a kedvezményre?
Ha igen, a 6,7-5,5=1,2 millió Ft-ot saját erőként számításba kell venni a 3 millió Ft-os vételárnál? Vagy a végtörlesztés miatt ez egy az egyben elhagyható?

Az árverezési jegyzőkönyvnek és a másik részhez tartozó adásvételi szerződésnek egy dátumúnak kell majd lennie? A hasznos alapterületet egybe nézik ez esetben, vagy meg kell bontani?

Van valami leírás az adásvételi szerződés formai követelményeiről? Ha igen, hol lehet utána nézni ennek?

Energetikai tanúsítványt az árverezett rész jelenlegi tulajdonosa biztos, hogy nem csináltat, a kisebb rész tulajdonosa nem lakja az ingatlant, így nagy valószínűséggel ő sem fogja azt. Ezt a tanúsítványt szükséges megcsináltatni? Mert ha mi csináltatjuk az már nyilván az adásvételi szerződés aláírása és a birtokba vétel után lehetséges csak. Tehát ennek a tanúsítványnak a száma nem szerepel majd a szerződésben. Ez gond lehet?

Válaszát mihamarabb várnánk, a határidők szorítása végett.
Előre is köszönjük!
Ildikó

Kedves Ildikó!

Úgy véljük, hogy amennyiben a célingatlanban már tulajdonjogot szereztek (2015. április 2.), s jelenleg 659/840 arányú tulajdonosai az ingatlannak, akkor nem igényelhető a CSOK, mivel a kedvezmény tulajdonrész megvásárlásához nem vehető igénybe.

Információink szerint az adásvételi szerződés megkötéséhez elengedhetetlen az energiatanúsítvány.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
70 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megtudni, hogy van-e lehetőségem úgy is igénybe venni a CSOK-ot használt ház vásárlásra és felújításra, ha árverésen vennék házat. Mert ha sikerül a licitem, akkor 1 héten belül ki kell fizetni a vételárat és csak utólag tudnám benyújtani a papírokat a Bankhoz. Tudom, hogy az eladónak utalják ki a vételárat (jelen esetben 1M), de mivel kifizetem, így nekem utalnák ki utólag?

Tisztelt Szakértő!
Akkor ebben az esetben, milyen módon tudnám érvényesíteni a használt ház vásárlásért kapott Csok-ot? A végrehajtó bizonyos esetekben adhat 2 hónap halasztást a kifizetésre. Esetleg így meglehet próbálni?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Szakértő!
Gyerekeim kinéztek egy árverezésre kiírt lakást Ózdon. 3 gyrekük van. Szeretnék igénybe venni a CSOK-ot, viszont itt azt a tájákoztatást kapták a végrehajtó irodában ahol regisztráltak, hogy nem lehet igénybe venni. Külön hitelt nem akarnak rá felvenni. A saját számlán lévő Babaváróbol akaják megvenni!! Kérem mihamarabbi tájékoztatásukat, mivel a licitidő hamarosan lejár.Köszönöm.

Kedves Zsuzsa!
A legtöbb pénzintézetnél nem lehetséges CSOK igénylés árverés alatt lévő ház esetén. Javasoljuk azonban, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.


70
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x