Tisztelt Szakértő!

Esetünk viszonylag egyedi. 40 év alatti házaspárok vagyunk, egy 4 éves gyermekünk van. Egy 2011-ben vásárolt ingatlant 2015 márciusában értékesítettük 6,7 millió Ft-ért. Ekkor végtörlesztettünk 1,9 millió Ft-ot. (Lejárt Fundamentából kb. 1,3 millió Ft-ot és a vételárból 6e Ft-ot.)

Egy 659/840 tulajdoni hányadú ingatlan felett árverezés útján szereztünk tulajdoni jogot 2015. április 02.-án. Az árverezési jegyzőkönyvet még nem írtuk alá. A vételár: 5,5 millió Ft. A másik részt 181/840, mely 3 millió Ft lesz, Fundamenta lakáskölcsön (2,4 millió Ft) igénybevételével és a vissza nem térítendő Családi Otthonteremtés Kedvezményével (600 ezer Ft) szeretnénk kiegyenlíteni. Ezen részhez viszont adásvételi szerződés köttetik majd. Az ingatlan hasznos alapterülete kb. 100-120 nm.

Továbbá a férjem a szülői házból egy fél tulajdoni részt ajándékozás útján szerzett anno (több, mint 5 éve), a haszonélvező a lakásban lakik. Ebből a házból a másik fél rész 1/3-t pedig megörökölte a napokban, melynek ügyintézése folyamatban van.

Kérdéseim:
Jogosultak vagyunk-e a kedvezményre?
Ha igen, a 6,7-5,5=1,2 millió Ft-ot saját erőként számításba kell venni a 3 millió Ft-os vételárnál? Vagy a végtörlesztés miatt ez egy az egyben elhagyható?

Az árverezési jegyzőkönyvnek és a másik részhez tartozó adásvételi szerződésnek egy dátumúnak kell majd lennie? A hasznos alapterületet egybe nézik ez esetben, vagy meg kell bontani?

Van valami leírás az adásvételi szerződés formai követelményeiről? Ha igen, hol lehet utána nézni ennek?

Energetikai tanúsítványt az árverezett rész jelenlegi tulajdonosa biztos, hogy nem csináltat, a kisebb rész tulajdonosa nem lakja az ingatlant, így nagy valószínűséggel ő sem fogja azt. Ezt a tanúsítványt szükséges megcsináltatni? Mert ha mi csináltatjuk az már nyilván az adásvételi szerződés aláírása és a birtokba vétel után lehetséges csak. Tehát ennek a tanúsítványnak a száma nem szerepel majd a szerződésben. Ez gond lehet?

Válaszát mihamarabb várnánk, a határidők szorítása végett.
Előre is köszönjük!
Ildikó

Kedves Ildikó!

Úgy véljük, hogy amennyiben a célingatlanban már tulajdonjogot szereztek (2015. április 2.), s jelenleg 659/840 arányú tulajdonosai az ingatlannak, akkor nem igényelhető a CSOK, mivel a kedvezmény tulajdonrész megvásárlásához nem vehető igénybe.

Információink szerint az adásvételi szerződés megkötéséhez elengedhetetlen az energiatanúsítvány.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

90 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok,
szeretnék érdeklődni, hogy a falusi Csok igényelhető-e árverésen lévő lakás vásárlására?

Üdv!
Használt lakást vásároltam 2019-ben 1,43 millió csok + hitellel. A hitel azóta végtörlesztve lett. Ezután 2020-ban falusi csok felújítási támogatást + áfa összegét vettük igénybe. Ezt abban az évben még 100%-ra teljesítettük is. Azóta született még 2 gyermekünk és úgy érezzük szeretnénk nagyobb házat, mert ezt kinőttük. Árverési oldalon több olyan ingatlant is találtunk, ami alkalmas lenne a falusi csokra, drágább is a mi házunknál, nagyobb is és falusi csokkal preferált helyen van. A kérdésem arra vonatkozik, hogy átvihetem-e árverezett ingatlanra, ha én előbb megveszem azt és egy éven belül eladom a másikat olcsóbban, mint amennyiért vettem az újat.
Köszönöm!

Üdv.
Érdeklődni szeretnék. Budapesten árverés alatt saját tulajdonú lakás van-e kb. öt millió forintért? Két család költözne, két szoba, összkomfortos lakás, készpénzben.
Köszönöm szépen.
Üdv.
Katalin

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék.
Árverés alatt álló ház megvételéhez fel lehet venni Csokot?
Előre is köszönöm a választ.
Tisztelettel.
Petra

Jó napot!
Afelől szeretnék érdeklődni, hogy mivel szűkös családi körben élünk és csak ez úton tudnánk ingatlant vásárolni. Viszont nincs elegendő készpénzünk.
Lehetséges-e, hogy a fennmaradt összeget részletben vagy esetleg halasztással ki tudjuk fizetni?

Jó napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy tudomásomra jutott, hogy van egy ház, ami árverés alatt van. Jelenleg 5 milliónál tartani.
Az lenne a kérdésem, hogy lehet falusi csok alapján venni házat?

Üdv,
szeretnék érdeklődni, hogy megvettem egy családi házat árverésen és szeretném jelzáloghitelből kifizetni, de nem találok bankot, aki ezt nekem tudná.
Valami olyan bankfiókot, aki ezt meg tudja valósítani?
Köszönöm.

Üdv.
Érdeklődnék, hogy falusi csok-ot árverezett házra fel lehet-e venni? Teljes vételárat fizetnének vele.
Köszönöm.

Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy falusi Csok-ra árverezett házat lehet-e venni?

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megtudni, hogy van-e lehetőségem úgy is igénybe venni a CSOK-ot használt ház vásárlásra és felújításra, ha árverésen vennék házat. Mert ha sikerül a licitem, akkor 1 héten belül ki kell fizetni a vételárat és csak utólag tudnám benyújtani a papírokat a Bankhoz. Tudom, hogy az eladónak utalják ki a vételárat (jelen esetben 1M), de mivel kifizetem, így nekem utalnák ki utólag?

Kedves Szakértő!
Gyerekeim kinéztek egy árverezésre kiírt lakást Ózdon. 3 gyrekük van. Szeretnék igénybe venni a CSOK-ot, viszont itt azt a tájákoztatást kapták a végrehajtó irodában ahol regisztráltak, hogy nem lehet igénybe venni. Külön hitelt nem akarnak rá felvenni. A saját számlán lévő Babaváróbol akaják megvenni!! Kérem mihamarabbi tájékoztatásukat, mivel a licitidő hamarosan lejár.Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Árverési vétellel történő imgatlanszerzés esetén is igényelhető e a CSOK és CSOK Hitel a vételár kifizetéséhez, és amennyiben igen, akkor még szeretném tudni, hogy árverési vétel jogcímen CSOKKAL vett ingatlanra is vonatkozik e az új szabály, miszerint a tulajdonjog megszerzése illetékmentes.
Köszönöm válaszukat.

Tisztelt szakértő!
Azt szeretném kérdezni, hogy árverésen szándékozok lakást szerezni, ám de a teljes összeg Kb. 40%-a fundamenta megtakarításban van, elvileg a 4 év lejárt ugyan, ergó felvehető a pénz 3 hónap felmondást követően, de az árverési szabályzatban – a vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásától számított 15 napon belül kell megfizetni, azonban a végrehajtó legfeljebb 2 hónapra halasztást is adhat – ezt külön kell kérni. E kitételt, milyen módon tudnám teljesíteni, hogy felhasználható legyen a Fundamenta lakáskasszám?
Előre is köszönöm válaszát.
István

Igényelhetek csokot elárverezett házra?

Tisztelt Szakértő!
Hatósági árverésen kinéztünk egy házat. Szükségünk van hitelre, illetve még friss házasokként a Babaváró mellé szeretnénk plusz hitelt felvenni! Ezek mellé vizsgálom a CSOK kérdését is hitel nélkül. (3 gyerek)
Kérdésem: meg lehet-e oldani, hogy igénybe vegyük a CSOK-ot ebben az esetben, illetve a Fundamentán kívül van-e olyan hitelintézet, aki árverezett ingatlanra ad hitelt.
(CSOK-nál kalkulálnánk az újonnan bevezetett ingatlanszerzési illeték elengedésével is.)
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel:
Attila

Tisztelt Ügyfélszolgálati munkatárs!
Igénybe vehető-e a csok rendszer árveréses ingatlan vételnél? Ha igen, akkor milyen formában?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy falusi csok igénybe vehető olyan ingatlanra, ami árverezés alatt áll (MBVK hírdeti)?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Dezső

Jó estét!
Talàltunk egy ingatlant, ami kiderült, hogy árverés alatt van.
A kérdésem, ilyen esetben igénybe vehető a falusi csok házvásárlásra?
Köszönöm a választ.

Jó napot!
Nekünk lenne egy olyan kérdésünk, hogy mi most szeretnénk kihasználni a falusi csokot, de van egy olyan ingatlan, ami árverés alatt van.
Azt meg tudjuk vásárolni a falusi csokra?
Válaszát előre is köszönöm.

Falusi csokot lehet igénybe venni árverezett ingatlan vásárlására? A felújítás részét utána gondolom, de a vásárláshoz? 6M az ingatlan és felújítandó. Megfelelő településen van.
Köszönöm a választ előre is!

Jó napot.

Szeretném megtudni, hogy egy árverezett lakás megvásárlásához fel lehet e használni a Fundamenta lakáskasszát?
Ha igen, hogy?
A Fundamenta felé kell valahogy igazolnom, hogy vásárlásra fordítjuk a pénzt? Mert az állami támogatás csak vásárláskor és felújításkor kapható meg.
Mennyi idő alatt lehet ehhez a pénzhez hozzájutni, amit a Fundamenta tartalmaz?
Illetve mennyi idő alatt kell felhasználni? Van rá időkeret?
Az árverezést, ha mi „nyerjük meg”, mennyi időnk van kifizetni a lakás összegét, és mik a teendőink?
Utalással vagy készpénzzel való fizetési mód?
A licitáláshoz szükséges regisztráció után, kell azonnal licitálni? Vagy saját magam dönthetem el, hogy mikor kezdem el?

Üdvözlettel Szandra

Üdv.
Árverezett lakást lehet csokra vásárolni?

A férjem 53 éves, én 35. Egy közös gyerek van, mindkettőnknek 2. házassága. Neki árverezés alatt van egy ingatlan.
Más ingatlanra felvehető a csok? Gyesre igényelhető?

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy árverésen szeretnék házat vásárolni, de kéne a csok hozzá. 2 kiskorú gyermekemrre szeretném kihasználni.
Lehetne így?

Tisztelt Cím!
Mivel anyagi lehetőségünk szűkös, végrehajtó által árverésre meghirdetett ingatlanra szeretnénk licitálni.
Ilyen esetben is igénybe vehető a csok? 1 gyermekünk van. Hol és hogyan igényelhetnénk ebben az esetben? – Más lehetőségünk nincs, hogy lakáshoz jussunk, az albérleti díjba lassan belefulladunk.
Válaszát tisztelettel megköszönve,
Gabi

Igénybe vehető-e a csok árverezés alatt álló ingatlanra, továbbá az ilyen ingatlanvásárlás megoldható-e lakáslíyzinggel, mert 3.500.000 Ft-ért árverezik az ingatlant és az értéke Kisvárdán bisztos van 10.000.000 Ft.

Árverés útján vásárolt ingatlant fizethetek-e csokkal?

Üdvözletem!
Kérdésem az lenne, hogy egy végrehajtás alatt álló házat kívánunk megvásárolni – nyilvános árverés – a licit lejárta után, abban az esetben ha mi adjuk rá a legmagasabb licitet. Az ingatlan értéke 9 millió Ft, egy gyermekünk van.
Igénybe vehetjük a 600 ezer forintos támogatást a vételár kifizetésére? A maradékot a 8.4 millió Ft-ot készpénzzel fizetnénk ki.
Köszönöm válaszukat!

Bírósági árverezett házat lehet-e venni csokból?

Üdvözlöm.
Segítségre lenne szükségem. Árverezés alatt van az ingatlanom. Meg szeretném kérdezni, hogy megvásárolni meglehetne-e egy kívülálló személynek CSok-ból. Az ingatlan licit alja 5 millió hétszázezer forint.
Köszönöm a válaszát előre is.