Tisztelt Hitelnet!

A kérdéseim feltétele előtt próbáltam olvasgatni az előző hozzászólásokat, de olyat nem találtam ami ránk pontosan jó volna.
A feleségemmel CSOk-ot szeretnénk igénybe venni használt lakásra. Van egy 3 éves lányunk és vállalással még egyet szeretnénk. A feltételeknek megfelelünk (házasság, adóigazolás, munkaviszony, életkor, stb.) A ház is megfelel a feltételeknek (nm, stb). Jelenleg egyikünk sem rendelkezik lakástulajdonnal (az elmúlt 5 évben sem), és nem vettünk igénybe még állami támogatást.

A ház ára 4M Ft, amit 1,4M Ft csok, 1,6M Ft LTP, és 1M Ft önerőből kívánunk megvenni. A gond ott van, hogy jelenleg a ház tulajdonosa a feleségem édesanyja és 3 lánytestvére 1/4-1/4 arányban. Az anyósom jelenleg közeli hozzátartozónak minősül, így az kizáró ok.

Több variáción gondolkodom, csak nem tudom melyik lenne a járható út és hogy melyik esemény melyik után következzen:
1. Ha én megvenném előre az anyós 1/4 részét, és úgy igényelnénk a csok-ot. (az a többiek kivásárlása lenne és az megint nem támogatható), gondolom ide tartozik az is, ha a lányomnak venném meg.
2. Ha ajándékozás címén valakire átraknánk az 1/4-et (gondolom a feleségem és a lányom nem jöhet szóba, csak valamelyik nagynéni, akinek már amúgy is van része az ingatlanban), de akkor körülbelül menyi volna a járulékos költség (közjegyző, földhivatal, illeték, stb).
3. Tudomásom szerint használt lakásnál a 100%-ot meg kell, hogy szerezzük és nem elég a 3/4-ed, így az sem járható út.

Lakáshitelt nem akarunk felvenni, és a csok-ot is szeretnénk kihasználni.

Amennyiben tudnak a problémámra javasolni megoldást, kérem jelezzenek vissza részemre.
Köszönettel Gábor

Kedves Gábor!

Amennyiben a CSOK igénybevételével megvásárolni kívánt lakóingatlannak anyósa és az ő testvérei a tulajdonosai, akkor megoldás valóban az lehet, ha anyósa részét elajándékozza valamelyik testvérének, így nem közeli hozzátartozótól vásárolnák a házat. (Tulajdonrész kivásárláshoz a CSOK nem vehető igénybe, tehát nem járható út, ha Ön vagy lánya nevére előre megvásárolják anyósa részét.)

Az ajándékozási szerződéssel összefüggő díjakról, illetékről a szerződést készítő ügyvéd tud pontos tájékoztatást adni Önöknek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Folyamatban van a válásunk a férjemmel. Szóba került, hogy tartásdíj fizetés helyett felajánlja egy ingatlanban lévő 25% tulajdonjogát (ajándékozás útján). A fennmaradó 75% a testvére és az édesanyja nevén van, aki a válás után eladná nekem. Jogosult vagyok-e a CSOK-ra, ha a fennmaradó 75%-ot szeretném megvásárolni (közeli hozzátartozónak számít-e a volt férj testvére és édesanyja)? 5.000.000 Ft-ba kerülne az ingatlan 75%-a, amit 1.300.000 Ft készpénzből, 2.200.000 CSOK-ból és 1.500.000 Ft hitelből vásárolnám.
Köszönöm mielőbbi válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
Azóta egyeztetünk egy ügyvéddel, aki szerint nem kapjuk meg a csokot, mert az Államkincstár teljes tulajdoni lapot vizsgál és arról látnák, hogy adásvétel vagy az ajándékozás a csok megszerzésére irányulna. Ez tényleg így van? Esetleg önöknek van más ötletük a problémámra?
Köszönettel.
Gábor