Alulértékelt falusi CSOK-os ház esetén mit tehetünk?

Jó napot!

Falusi csokra + lakáshitelre szeretnénk lakást vásárolni. Egy 100 m2-es ingatlan plusz a tetőtér beépíthető, központi fűtés is bent van. 10 millió forintért vennénk. Az adásvételit is megírtuk. Szeptember végén volt kint az értékbecslő és akkor a helyszínen azt mondta, minden rendben, éri a ház amennyiért szeretnénk venni.

De utána elkezdtek kötekedni a korszerűsítés költségvetésével, miszerint a tetőtér beépítését olcsóra hoztuk ki. 70 m2 beépítése ő szerint 170 ezer/m2-nek kell lenni, így átírtuk a költségvetést és tetőtér helyett tetőt cserélnénk le. El is fogadta. De itt újra elkezdett kötekedni az alaprajzzal, hogy nem méretarányosan rajzoltuk meg. Így elkértük a tulajtól az eredeti rajzot és azt adtuk le a bankban. Ezt már kénytelen volt elfogadni. Ezek után azt mondta a bank, hogy már csak a bírálat van hátra, de november 9-én közölték velünk, hogy az értékbecslő csak 5 millió forintra becsülte a házat, így elutasított minket a bank. Természetesen a banknál fellebbeztünk, de 30 nap mire elbírálják azt mondta az ügyintéző.

A kérdésem az lenne, hogy ha kint volt szeptember végén, miért novemberben kell kiderülni, hogy ennyire alulértékelt, ami teljes mértékben hihetetlen, mert kisebb házakat is pl. egy 60 m2-es vályog házat is központi fűtés nélkül 6 millióra értékelt az OTP fel. Így nem értjük, miénk hogy lehet 5 millió csak.

Kérdésem az lenne, hogy hol lehet bankon kívül feljelenteni az értékbecslőt? Még ilyen esetben van rá esély, hogy bank kijelöl egy új értékbecslőt?

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
János

Kedves János!

Mivel nem ismerjük az ügy részleteit, ezért nem tudunk állást foglalni az ingatlan értékét illetően. Ha nem értenek egyet az értékbecslő által megállapított ingatlanértékkel, akkor elsőként az értékbecslés felülvizsgálatát lehet kérni. Ezt Önök meg is tették. Meg kell várni a választ. Amennyiben ezt követően további panasszal élnének, úgy a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Felügyeletéhez fordulhatnak.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A bank elutasítása esetén másik lehetőségként javasoljuk, vegyék fel a kapcsolatot a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodával. Itt Szakértőink az ügylet részleteinek ismeretében tájékoztatni tudják Önöket arról, hogy érdemes lenne-e esetleg másik hitelintézethez benyújtani a kérelmet.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x