Szép napot!

Olyan kérdésem lenne, hogy 8 éves munkaviszonyom volt, ami november 6.-ával megszűnt. 7-én már munkanélkülire vettek … azaz álláskeresési támogatáson voltam és az február 5-ig tartott. Aztán 6-dikával aktív korúak ellátásara lettem jogosult.

Az lenne a kérdésem, hogy még így is beadhatom a csok igénylést? Erre is kiadható a tb igazolás? 2 meglevő gyermekekre szeretném a vissza nem térítendő támogatást igénybe venni az Eszközkezelőtől visszavásárolt lakásba tetetni, amit most kedvezményezetten vásárolhatok vissza. Ez lehetséges?

A többi kritériumnak megfelelek, egyedül ezzel nem vagyok tisztában. Vagy ha már megvásárolom a lakást készpénzbe, hitel nélkül, utólagosan is igényelhettem a gyerekekre a csok támogatást?

Köszönöm segítséget előre is.
További szép napot!

Csilla

Kedves Csilla!

A CSOK lakásvásárlás esetén kizárólag a vételár megfizetéséhez vehető igénybe. A támogatás összegét az adásvételi szerződésben is rögzíteni kell. A CSOK-ot a hitelintézetek a vételár utolsó részeként az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára utalják. Aki készpénzben kifizeti a teljes vételárat, az elveszíti a támogatásra való jogosultságot. A családi otthonteremtési kedvezmény utólagos igénybevételére nincs lehetőség.

A kormányrendelet azt is rögzíti, hogy a jogosultsághoz megfelelő TB jogviszony szükséges. Két gyermek után igényelt támogatás esetén legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonyt szükséges igazolni. A folyamatos jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. A TB jogviszonynak a kérelem benyújtásakor is fenn kell állni.

TB jogviszonyt az alábbi jogviszonyok keletkeztetnek:

1. alkalmazottként dolgozó
2. szövetkezet tevékenységében személyesen közreműködő tag
3. álláskeresési támogatásban részesülők
4. nem kiegészítő tevékenységet folytató; az egyéni és társas vállalkozók
5. egyházi személyek
6. mezőgazdasági őstermelő
7. egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek
8. választott tisztségviselők
9. főállású kisadózók
10. állami projektértékelők

További részletes információ ez ügyben az OEP-tól kérhető.

Fentiek alapján aktív korúak ellátásában részesülők nem rendelkeznek TB jogviszonnyal, mint ahogy TB jogviszony nyugdíjasok esetében sem áll fenn. Aktív korúak ellátásával tehát CSOK sajnos nem igényelhető.

TB jogviszony igazolástól csak abban az esetben tekinthetnek el a hitelintézetek, ha a támogatott személy ápolási díjban részesül. Ápolási határozattal történő igazolás esetén TB jogviszony igazolás benyújtása nem szükséges.

A használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételek IDE kattintva tekinthetők meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése