Tisztelt Hitelnet!

38 éves vagyok, férjem 46. Szeretnénk házat vásárolni. Három kiskorú gyermekünk van. Férjemnek állandó munkahelye van, én jelenleg gyesen vagyok. Férjem szüleinél élünk már 18 éve. 2011. január 06.-án ajándékozás címen kaptam a szüleimtől egy ingatlant, mely holtig tartó haszonélvezeti joggal terhelt. De ezt én nem élvezem, csak családi probléma miatt adták a nevemre. Muszáj volt nekik én nem szerettem volna, de akkor elveszett volna az ingatlanjuk.

Azt szeretném kérdezni, hogy így kaphatunk-e szocpolt? Vagy ha ezt most leadom a nevemről, akkor kaphatunk-e? Vagy ilyenkor mi a teendő?

Válaszát előre is köszönöm szépen.
Tisztelettel.
Beáta

Kedves Beáta!

A CSOK jogosultságra vonatkozó, július 1-től hatályos rendelkezések értelmében a kedvezményre akkor lehet jogosult ajándékba kapott lakástulajdon esetén, ha az ajándékozás több, mint két éve történt, haszonélvezettel terhelten és a haszonélvező bent lakik a lakásban. A leírtak alapján e feltételek teljesülnek, tehát ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy használt ház vásárlásához a későbbiekben CSOK-ot kaphassanak. Nem szükséges tehát, hogy lekerüljön a nevéről ez az ingatlan.

Felső életkorra vonatkozó korlátozásról nem tudunk, tehát 38 és 46 évesen is jogosultak lehetnek majd a kedvezményre. Amennyiben férje legalább 180 napja folyamatosan be van jelentve a munkahelyén (legfeljebb 15 nap megszakítás lehet), akkor az erre vonatkozó feltételnek is megfelelnek. Ezt a támogatás igénylésekor 15 napnál nem régebbi OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) dokumentummal kell majd igazolni.

CSOK igénybevételével történő házvásárláskor fontos kritérium, hogy a vásárolandó ingatlan legalább "C" vagyis "követelménynek megfelelő" energetikai minősítésű legyen. Ha ennél kedvezőtlenebb, akkor az illetékes építési hatóságnak kell igazolnia, hogy az ingatlan állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti. A ház vételára nem lehet több 350/négyzetméternél, illetve területi elhelyezkedéstől függően maximalizált a vételár. Erről részletes tájékoztatást ITT talál. Szintén itt olvashat a 3 gyermek esetén elérhető kedvezmény összegéről, melyet befolyásol a ház mérete.

Ha a vételár kiegyenlítéséhez hitelre is szükségük lesz, Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről, majd díjmentesen lebonyolítjuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném kérdezni, hogy jogosultak vagyunk-e csok igénylésére abban az esetben, ha ajándékozási címen kapunk házat párom édesapjától? De ez ebben a hónapban fog megtörténni. Illetve a bank beleköthet-e abba, hogy rokontól kapjuk a házat?

Tisztelt Hitelnet,
Ha a párom és én ajándékba kaptunk egy házat vidéken, ahol igénybe tudnánk venni a falusi CSOK-ot, teljesen a mi nevünkön van és haszonélvezeti joggal sem terhelt. Minden más kritériumnak megfelelünk.
Ebben az esetben igénybe tudnánk venni a támogatást?

Kedves Hitelnet!
Ajándékozással szereztem ingatlant. Amit lebontottunk, most telekként szerepel a földhivatalnál. Szeretnénk építkezni rá. Nem tudom, hogy ez az ajándékozós dolog mennyire befolyásolja a CSOK-ot?
Ha ez miatt elesnénk tőle, milyen lehetőségeink vannak, hogy mégis igénybe tudjuk venni?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy igényelhető-e a CSOK abban az esetben, ha az igénylővel együtt költöző kiskorú gyermeknek van 20 %-os tulajdona egy lakásban, amelyet ajándékozás révén szerzett, de nem terhelték meg haszonélvezeti joggal. A rendeletben az van, hogy akkor nem számít a már meglévő lakástulajdon, ha ajándékozás révén került valaki tulajdonába, és haszonélvezettel terhelt.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Arra szeretnék választ kapni, hogy jogosultak lehetünk-e a CSOK-ra, ha a férjem édesanyja után sajnos örökölni fog egy hitellel terhelt 1 szoba nagy konyhás lakást. Ami a jelen esetünkben kicsi lenne, mert van 3 gyermekünk. Kérdésem, hogy lakásbővítés címén megkaphatjuk-e a támogatást, lakásvásárlásra. A hitel a férjem nevén van, és édesanyja halála miatt válik örökössé.
Köszönettel: Bernadett

Tisztelt Szakértő,
2015. 07. 01-et követően igényelhetünk-e CSOK-ot, abban az esetben, ha:
– férjem rendelkezik lakással, amit szüleitől kapott ajándékba 10 évvel ezelőtt – a vásárlás közvetlen a nevére történt -, a szülei mai napig haszonélvezeti joggal rendelkeznek,
– én rendelkezem lakással, melyet szüleimtől kaptam ajándékba 15 évvel ezelőtt – a vásárlás közvetlen a nevemre történt -,
– a kinézett használt ingatlan megvásárlásához értékesíteni kívánjuk a két lakást, azonban nem feltétlen tudjuk hamarabb megtenni, mint a kinézett ingatlan megvásárlása, átmenetileg a család segít ki majd bennünket a hiányzó összeggel.
Ha igényelhetünk, és jelenleg egy gyermekünk van, de vállalunk további 2 gyermeket, akkor mekkora összegre vagyunk jogosultak?
Köszönettel,
Ágnes