Tisztelt Címzett!

Az alábbiakról szeretnék kérni tájékoztatást.

Szeretném igénybe venni az adó-visszatérítési támogatást tanya területén lévő lakóépület korszerűsítése és bővítése kapcsán.

Jelenlegi helyzetem: van 180 napnál régebbi tb jogviszonyom. Köztartozásom nincs. Egyedülálló vagyok. A korszerűsítéssel, bővítéssel érintett ingatlanon van az állandó lakcímem és itt is tartózkodom. A korszerűsítéssel, bővítéssel érintett ingatlan tulajdonosa jelenleg édesanyám és a testvére. Édesanyám rendelkezik az ingatlan 16/24 részével, melyből 12/24 részt ajándékozás útján átadna nekem, így az ingatlan fele a tulajdonomban kerülne.

A korszerűsítés 2018. 1. félévében kezdődött el. Ettől a dátumtól kezdve rendelkezem a nevemre kiállított számlákkal. Összesen kb. bruttó 3 000 000 Ft értékben. Ugyanerre az ingatlanra rendelkezem egy kizárólag egyszerű bejelentési kötelezettséggel járó építési engedéllyel, melyet 2019. év végén hagytak jóvá, és a már meglévő ingatlan bővítését tartalmazza.

Kérdések

Mikor kell rendelkezni az 50%-os tulajdonrésszel? A kérelem benyújtásakor, vagy esetleg a folyósításkor?
Megfelelek-e az előzetes kritériumoknak, ha nem, akkor melyekben nem és mi a teendő, és milyen határidőket kell betartani?

Mire kell költségvetést készítenem? A hátralévő még nem megvalósított tételekre? Milyen részletes költségvetés szükséges?
Az egyszerű bejelentés-köteles építés esetén nem kötelező az e-napló vezetése, a támogatás igénybevétele esetén szükséges vezetni az e-naplót?

A már meglévő számlákat fel lehet használni a támogatásban?
Mikor lehet benyújtani a számlákat? És mikor érdemes?
Hogyan kell értelmezni, hogy legalább a 70%-ról szükséges számlát bemutatni?
Hogyan történik a számla beszámítása? Pl. van egy számla – pl. 2018. 12 havi – , amelynek áfa tartalmát a még hátralévő tevékenységek számláinak kiegyenlítésére lehet fordítani?
Mivel tudom igazolni, hogy a korszerűsítést megelőzően nem 6 hónapnál régebbi a számlám például egy 2018. 12 havi számla esetében.

Válaszukat előre is köszönöm.
Anikó

Kedves Anikó!

A legalább 50% tulajdonrésszel már a támogatási kérelem benyújtásakor kell rendelkezni. Az ÁFA visszatérítésre vonatkozó valamennyi jogosultsági feltételről IDE kattintva tájékozódat.

A támogatási kérelemhez költségvetést is kell mellékelni. Ennek tartalmaznia kell a korszerűsítési, bővítési munkálatok teljes bekerülési költségét. A támogatás a költségvetésből még el nem végzett munkálatokra vehető igénybe. A költségvetés banki formanyomtatvány. Amennyiben hitelfelvétel nem kapcsolódik a korszerűsítéshez, bővítéshez, úgy információink szerint E-napló vezetése nem szükséges.

A benyújtott és hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át kell számlával igazolni. Mivel a támogatás folyósítása utólag, készültségi foknak megfelelően történik, ezért minden részfolyósítás előtt a műszaki szakértő által igazolt készültségnek megfelelő összeg 70%-áról kell számlát benyújtani.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információk szükségesek. Amennyiben hitelfelvétel is kapcsolódik az ügylethez, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabottan fogják Önt tájékoztatni. Önálló adó-visszatérítési támogatás igénylése esetén közvetlenül a hitelintézetekhez fordulhat.

A témában további bejegyzést ITT olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Új családi ház építésébe vágtunk bele amihez csupán munkáltatói kölcsönt veszek fel, ez ugye a bank /állam szempontjából önerőnek minősül. Helyszín Budaörs, telekar 36 millió, a 119 nm-es házat kb. 50 millióból fogjuk felépíteni. Pontosan azért mertünk bele vágni múlt év végén, mert kijott október 23-án az új rendelet, hogy újra lehet saját munkát bele tenni az építkezésbe. Ezért tudjuk ennyiből megvalósítani. Az 5 millió áfa visszaigényléshez minden papírt beadtunk december 31. előtt, az építkezés most áprilisban indult, a héten volt kint az értékbecslő, aki közölte a budaörsi árakat nézve minimum 70 millióról adjuk be a költségvetést, mert itt ilyen árak vannak. Azt hittem rosszul hallok. Ugye a költségvetés 7o%.árol kell számlát adni majd, ami 50 milliót jelentene. Tekintettel hogy számos munkafázist család fogja elvégezni, így erre nem lesz számla. De a legnagyobb felháborodást az okozza számomra, hogy 70 millióból még Budaörsön is vállalkozók árulnak ennyiért ekkora házakat busás haszonnal, hogy kérhet ilyet!?
Kérdésem : van-e joga ilyen magas összegről költségvetést kérni, tulajdonképpen mi a szerepe ennek az elbírálásban, mi történik ha ő azt mondja ez a ház 70 millió telek nélkül, mi pedig beadjuk 55 millióról a költségvetést. A házban semmi luxus nem lesz, egy átlagos 119 nm-es ház.
Válaszát előre is köszönöm.