Tisztelt Szakértő!

2015 márciusában – a CSOK megjelenése előtt- szüleim tulajdonában lévő családi házon, belegyezésükkel egyedüli leendő örökösként térdfalmagasítással kivitelezett tetőtér-beépítésbe kezdtem. A munkák során tetőszerkezet is módosult teljesen új tető épült. Az épülethez földszinten külön bejáratú lépcsőház - a tetőtér, emelet megközelítésére – és egy ebédlő helyiség épült. A tetőtér nettó alapterülete 100 m2 konyhával, 3 szobával, 2 fürdőszobával. Az építés hitel nélkül, önerőből, érvényes építés engedély birtokában, építési vállalkozóval építési napló vezetésével zajlik a jelenlegi készültségi állapot 60%-os.

Feleségemnek és nekem van egy 3 éves gyermekünk és mindannyian itt élünk a szüleim házában életvitelszerűen. Az építkezés megkezdése előtt is laktunk. Mindketten 40 év alattiak vagyunk. Az ingatlanra szóló építési engedély, mivel a ház az a szüleim tulajdona természetesen az ő nevükre lett kiállítva. Az összes építkezéssel kapcsolatosan keletkezett számla (építőanyag, vállalkozói szakmunkák) pedig az én nevemre került kiállításra. A dokumentumokon – építési engedély, számlák – a lakcím egyezik.

Az érdekelne, hogy ezen információk alapján tulajdonjog átruházás esetén igénybe tudjuk-e venni a CSOK valamilyen formáját.
Illetve ami leginkább érdekelne, hogy az ÁFA visszaigénylésre van-e vagy lehet-e jogosultságunk úgy, hogy építési engedéllyel rendelkezünk és egy új külön bejáratú lakást építünk.
Illetve érdeklődnék, hogy az előbbi lehetőségeken kívül tud-e számunkra, valamilyen kedvező lakáscélú hitelt és egyéb lehetőséget ajánlani, hogy az építkezésünket mielőbb befejezhessük? Lakáskasszánk volt és jelenleg is van.

Segítő válaszát előre is köszönöm!
Péter

Kedves Péter!

A hatályos CSOK és ÁFA rendelet értelmében a tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás nem minősül új építésnek, ha a tetőtérben nem jön létre két lakás, csak egy. Erről bővebben ITT olvashat. Ebből következően az új lakás építésekor adható CSOK és az adó-visszatérítési támogatás igénybevételére adott esetben sajnos nincs lehetőség. A fenti tetőtér-beépítés legfeljebb bővítésnek minősülhet, ám bővítéshez igényelt CSOK esetén a támogatás iránti kérelem kizárólag a munkálatok megkezdése előtt nyújtható be.

Építési hitel igényléséhez az építési engedélynek az Önök nevére kellene szólni, s mivel az alsó rész a szülők nevén van, úgynevezett ráépítési megállapodással lenne igényelhető az építési hitel.

Az építés esetén elérhető hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket, ha kitölti online adatlapunkat vagy felkeresik a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A fenti témához kapcsolódóan: ha a tetőtéri lakás megközelitése érdekében kizárólag a tulajdonos javára van lépcsöházi feljáró, a lépcsöház ( mint külön albetét) után van-e ÁFA ?
Köszönettel:

Edit