Kedves Szakértő!

A három bank közül az egyik, amelyik feltételhez köti az ÁFA visszatérítést azt a tájékoztatást kaptam (01.08), hogy olyan hitelnél, amiben történt már bármekkora összegű részfolyósítás, nem lehet élni a 27% ÁFA visszatérítés lehetőségével. Hiába van a készültség és a kifizetett számlák alapján a költségvetés 50%-nál csak az építkezés (tehát nem beszélhetünk magas készültségi fokról), valamint a fennmaradó rész több, mint 40 millió Ft. A Bank szerint nem igényelhetem vissza a 27%-kal kiállított számlák után az 5 millió forintot.

Ez ellentmond annak amit fentebb írtak, hogy a hátralévő munkálatok összegéig igényelhető.

Az építkezéshez CSOK + kamattámogatott hitelt és piaci hitelt vettem fel tavaly ősszel (nem generál kivitelezéshez). A CSOK-hoz a készültségi foknak megfelelő számlákat már bemutattam. A piaci hitelből, CSOK-ból és a kamattámogatott hitelből is történt már részfolyósítás.

Kérdéseim:
1. Van lehetőségem más banknál igényelni ilyen esetben az ÁFA visszatérítést?
2. A hátralévő munkálatok összege az 5 millió forintot jelent, vagy 18,52 millió forintnyi számlát aminek az ÁFA tartalma 5M Ft?

A félelmem az, hogy az építkezés halad, a számlákat fizetem és a bank hibájából már nem tudom igényelni az ÁFA visszatérítést.

Köszönöm a válaszát előre is.
Gábor

Kedves Gábor!

Valóban van olyan szabály, miszerint az ÁFA visszatérítés - csak úgy mint a CSOK vagy CSOK hitel - a bekerülési költségből még hátralévő munkálatokra igényelhető. De olyan rendelkezés is van, miszerint a támogatások iránti kérelem egyszer, egy alkalommal nyújtható be a hitelintézetekhez. Ha a CSOK és támogatott hitel iránti kérelem már benyújtásra került korábban, akkor véleményünk szerint utólag már nem nyújtható be adó-visszatérítési támogatás iránti igény.

Így volt ez a falusi CSOK esetében is, ami előbb volt igényelhető, mint a falusi ÁFA. A falusi ÁFÁ-t folyamatban lévő korszerűsítéséhez és/vagy bővítéséhez később nem tudta igényelni az, aki a rendelet hatályba lépése előtt már benyújtotta falusi CSOK kérelmét, illetve részfolyósítás is történt. Véleményünk szerint ebben az esetben ugyanez az eljárás várható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Éppen a fentiek miatt a más hitelintézetnél történő adó-visszatérítési támogatás igénylés sem járható út.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

5.000.000 Ft korszerűsítésre + áfa vissza lehet igényelni a áfát?