Kedves Hitelnet!

Csokkal kapcsolatosan érdeklődnék.

Van 3 meglévő gyerekünk (1, 3, 5 évesek) és új házat szeretnénk építeni. Minden rendben van közöttünk a férjemmel, de az apjának hála van a férjem nevén egy külföldi hitel, ami miatt a férjem fizetésének 50%-a tartásdíjként hozzám érkezik – nem vagyunk elválva és nem is tervezzük. Férjem semmiben nem lehet tulajdonos, mert akkor azt vinné a végrehajtó.

Milyen módon tudjuk valahogyan a 10 milliós CSokot + áfa-visszatérítést igénybe venni? Az új házban és telekben a férjem nem lenne tulajdonos az előbb említettek miatt.
Van-e rá lehetőség, hogy én egyedül a 3 gyerekre felvegyem ezt? Ha papíron elválunk, akkor egyedülállóként van-e rá lehetőségem?

A telek megvan és az építkezés elkezdéséhez van valamennyi tőkénk is, de a teljes összeget nem tudjuk kifizetni. Ha jól értettem, akkor utólagosan finanszírozzák a 10 millió + Áfát, amikor már van használatbavételi engedély. Ilyenkor ad valamelyik bank hitelt a későbbi csok-ra? (meghitelezi a csok-ot?)
Én elváltként, egyedülállóként milyen bírálaton esek át ilyenkor? Automatikusan adnak hitelt a majdani csokra, vagy ugyanúgy hitelbírálatot végeznek, mint egy normál hitelfelvételnél?

Más ingatlanfedezetet is tudunk nyújtani, de én jelenleg gyeden vagyok – ami általában bármely hitelnél kizáró ok szokott lenni. + 10 milliós kamattámogatott hitelt nem szeretnénk felvenni. Gyedet, családi pótlékot és a férjemtől a gyerektartást kapom.

Van-e olyan bank, ahol hitelképesnek minősítenek vagy a gyed miatt mindenhol kizárnak? És hogyan kivitelezhető az egyedülállóként a CSOK felvétel?
Másik lakásunk van – de tudomásom szerint ez nem kizáró ok az új építésnél.

Köszönöm: Gabi

Kedves Gabi!

Házastársak esetén kizárólag együttes igényléssel van lehetőség CSOK és ÁFA-visszatérítés igénybevételére. További feltétel, hogy a házastársak mindkét fele - bármilyen arányban - tulajdonjogot szerezzen az építendő házban és tulajdonos legyen már a telekben is. Házasként tehát nincs lehetőség arra, hogy Ön egyedül igényelje a kedvezményeket. Amennyiben hivatalosan elválnak, a gyermekek Önnél kerülnek elhelyezésre, akkor egyedülállóként is jogosult lehet a támogatásra, ha minden egyéb jogosultsági feltételnek megfelel.

A használatbavételi engedély kiadása után már nincs lehetőség a támogatás iránti kérelem benyújtására. 2016. december 31-ig ugyan már elkészült munkálatokra is, de 2017. január elsejétől kizárólag a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még hátralévő munkálatok finanszírozására vehetők igénybe a támogatások. A kedvezményeket a hitelintézet az önerő beépítése és a készültségi foknak megfelelő számlabemutatás után, szakaszosan, készültségi foknak megfelelően folyósítja.

Új ház építéséhez igényelt CSOK és adó-visszatérítési támogatás esetén nem jelent kizáró okot a meglévő lakástulajdon. A jogosultsághoz azonban legalább 2 éves TB jogviszony szükséges. Arról, hogy kiadható-e az Ön részére ez az igazolás, a területileg illetékes OEP tud pontos felvilágosítást adni. Mivel a családtámogatási juttatások önálló jövedelemként nem fogadhatók el, ezért hitelfelvételre sajnos nincs lehetőség.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Még házas vagyok, de már több éve külön élünk, a válópert még nem indítottuk meg. Saját tulajdonú lakásra egyedülállóként igényelhetem és megkaphatom-e a csok-ot? Gyerekeim velem élnek.

Kedves Hitelnet!
Használt lakáshoz, meglévő 2 gyerekkel, ha igénylem a csok-ot, miért lesz a férjemből adóstárs? Tudtommal ez nem hitel. Kb. 50%-os önerőhöz vennék fel 11-12 millió hitelt úgy, hogy a hitel csak az én nevemen lenne, mivel amúgy is vagyoni elkülönülésben élünk a kezdetektől fogva…ehhez kell egy külön szerződés a bank felé, tiszta sor. De mikor említettem a csok-ot a bankos hölgyeknek, azt válaszolta, hogy akkor be kell vonni a férjem, mint adóstárs.
Nem értem, miért…
Válaszukat előre is köszönöm.
Orsolya

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy kaphatok-e CSOK-ot használt családi ház vásárlására, ha 50%-os tulajdonom van abban a lakásban, amiben jelenleg lakunk. A párommal van két közös gyermekünk, 10 és 13 évesek. Mind a négyen jelenlegi lakásunkba vagyunk bejelentkezve. A párommal nem vagyunk házastársak, sem pedig hivatalos élettársak.
Igényelhetem-e egyedül a CSOK-ot a két gyermekünkre használt családi ház vásárlására?
Előre is köszönöm válaszát.
Üdv.
István