A veszélyhelyzet november 11. óta áll fenn ismét. Mint ahogy a tavaszi veszélyhelyzet idején, úgy most is számos könnyítésre számíthatnak az otthonteremtési támogatásokat igénylők. Az alábbiakban ismertetjük az otthonteremtési támogatások igénylésének lehetőségét a veszélyhelyzettel összefüggésben.

Veszélyhelyzettel összefüggő intézkedések

Az otthonteremtési támogatások vonatkozásában az alábbi kedvezmények vehetők igénybe:

  • Lejáró határidők meghosszabbítása
  • Életkori határok meghosszabbítása
  • Meghatalmazással történő igénylés
  • Kezességvállalási díj megfizetése alóli mentesség
  • A CSOK hitel 25 évig tartó kamattámogatásának meghosszabbítása

Lejáró határidők meghosszabbítása

Amennyiben bármely támogatásnál van egy fix határidő a benyújtásra vonatkozóan, úgy ezen határidő meghosszabbításra kerül. Mind a babaváró támogatásnál, mind a CSOK-nál meghosszabbításra kerülnek a határidők az igénylésre, az igazolások benyújtására és a szerződéskötésre vonatkozóan egyaránt a veszélyhelyzet lejáratát követő 30 napig, azaz a jelenlegi helyzet szerint 2021. március 10.-ig. Eddig lesz tehát lehetőségük a támogatott személyeknek e dokumentumoknak, igényléseknek, igazolásoknak, kérelmeknek a benyújtására.

A gyakorlatban ez a következőket jelenti: Például CSOK-kal történő lakásvásárlás esetén, az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül lehet benyújtani a támogatás iránti kérelmet. Most ez az igénylési határidő is meghosszabbodik 2021. március 10-ig.

TB jogviszony igazolás érvényességének meghosszabbítása

A társadalombiztosítási jogviszony - igazolásának határideje is meghosszabbításra kerül. A TB jogviszony igazolás a kiadástól számított 30 napig érvényes babaváró hitel és CSOK igénylés esetén egyaránt. Most a TB igazolásnak a kiállítástól számított 30 napon túl is érvényes lesz, egészen 2021. március 10-ig.

Fontos!

Ha olyan családokról van szó, ahol valamelyikük elveszítette a munkáját a veszélyhelyzet ideje alatt, nem kell attól tartani, hogy elesik a családtámogatások igénybevételének lehetőségétől. A veszélyhelyzet időszaka is beszámít a folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyba. Illetve hogyha 3 hónapon belül, a veszélyhelyzet lejáratát követően ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette állását, akkor sem esik el a családtámogatásoktól, tehát folyamatosnak tekinthető a TB jogviszony.

Életkori határok meghosszabbítása

Ez a lehetőség a CSOK-ra és a babaváró támogatásra vonatkozik. A CSOK és a babaváró támogatás esetében meghosszabbításra kerülnek az életkori határok.

Azokban az esetekben, ahol a CSOK-ot úgy veszik igénybe, hogy előre vállalnak gyermeket, az igénylők egyikének 40 évnél fiatalabbnak kell lenni a kérelem benyújtásakor. Valamint a babváró támogatásnál a feleség az igényléskor nem töltheti be a 41. életévét.

Az életkori határ meghosszabbítása ebben az esetben azt jelenti, ha valaki az előző veszélyhelyzet alatt, az előző veszélyhelyzet és a mostani veszélyhelyzet között, vagy a mostani veszélyhelyzet idején tölti be a 40 életévét vagy babaváró támogatás esetében a 41. életévet, akkor is jogosultak maradnak az előre vállalt gyermekek után járó CSOK vagy a babaváró támogatás igénybevételére.

Akik tehát 2020. március 11. és 2021. március 10. között töltötték/töltik be a 40. vagy 41. életévüket, igényelhetik a támogatást a veszélyhelyzet lejáratát követő 30. napig.

Meghatalmazással történő igénylés

Házastársak, élettársak esetében meghatalmazással történő igénybevételre is lesz lehetőség. Például a kismamák felhatalmazhatják a párjukat, hogy ő mindkettejük nevében intézhesse az igényléssel járó hivatalos ügyeket.

Kezességvállalási díj megfizetése alóli mentesség

A hitelfizetési moratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat nem kell megfizetni. A hitelfizetési moratórium vonatkozik azon akár a babaváró, akár a CSOK-hoz felvett kölcsönök visszafizetésére is, melyet 2020. március 18. előtt vettek fel.

A CSOK hitel 25 évig tartó kamattámogatásának meghosszabbítása

A CSOK kölcsönhöz nyújtott állami kamattámogatás időszakának a törlesztési moratórium időtartamával való meghosszabbítása is lehetővé válik. Itt arról van szó, hogy a CSOK-hoz kapcsolódóan van egy maximum 25 éves kamattámogatási időszak. Ameddig a hitelmoratórium tart, annyival meghosszabbodik ez a 25 év. A támogatott személyeknek tehát lehetőségük van arra, hogy ezt az állami kamattámogatást igénybe vegyék akár a moratórium idejével meghosszabbított futamidő időszaka alatt is.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű támogatás és hitel ügyintézését is! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatalapunkat. További kérdés esetén online Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

21 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet,
A mai napon 2022.01.10-én merült esetünkben a kérdés, megszületést követően még van-e lehetőségünk a Babaváró hitel igénylésére. Kérdésünket az mo.hu-nál tettük fel, amire a következő választ kaptuk:
„A 284/2020 a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti kormányrendeleti szabályokról című kormányrendelet tér ki az Ön kérdésére.
Azon belül: 9.A babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelethez kapcsolódó rendelkezések
(5) Nem szűnik meg az R3. 14. § (1) bekezdés a) pontja, 15. § (1) bekezdés a) pontja és 19. § (2) bekezdés a) pontja szerinti jogosultság, ha a várandósság a kölcsönkérelem benyújtásakor azért nem áll fenn, mert a gyermek a veszélyhelyzet ideje alatt vagy az annak megszűnését követő 30. napig született meg, és a kölcsönkérelmet legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napon benyújtják.
Ennek értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt született gyermekre utólagosan is igénybe tudják venni a babaváró támogatást.”
Üdv.

Kedves Hitelnet.
Holnap, azaz május 31-én töltöm a 41. életévemet. Ezek szerint a moratórium alatti életkori hosszabítás miatt még beadhatjuk a férjemmel a Babaváró igénylést?
Köszönöm szépen.

A 41 éves női korhatárt a moratórium ideje alatt kitolták-e és ha igen, ez meddig van érvényben?

Tisztelt Hitelnet,
gyermekünk 2020.12.17-én született és szeretnénk igénybe venni a babaváró hitelt úgy, hogy a már megszületett kislányunk után járjanak a kedvezmények. Az első veszélyhelyzeti kormányrendelet szerint volt is lehetőség\könnyítés, viszont a novemberi rendelet erre nem tér ki. A hitelre alapvetően jogosultak vagyunk, de nem tudjuk, hogy a már megszületett gyermekünk után is járhatnak a kedvezmények.

Tisztelt Hitelnet!
2021. február 26-án nyújtottuk be a babaváró kérelmünket a bankhoz. A nejem március 10- re volt kiírva, de a pici hamarabb megszületett (még a folyósítás előtt).
Ebben az esetben ugye vonatkozik ránk a kamatmentesség?
Köszönöm és tisztelettel: Béla

Tisztelt Szakértő!
A folyamatos TB jogviszonnyal kapcsolatos a témánk.
Ugyanazon munkahelyen dolgozó házaspár vagyunk 7 éve. A vírushelyzetet munkáltatónk 2020 áprilisa óta a mai napig több intézkedéssel próbálja átvészelni a munkahelyek megtartását. Az intézkedések egyike az, hogy minden hónapban különböző idejű fizetés nélküli szabadságon vannak a munkavállalók. A fizetés nélküli szabadság 1 naptól 29 napig terjedhet egy-egy hónapban. Tehát a folyamatos megszakítás sosem el a 30 napot. Azonban ha az EMMI álláspontja szerint fizetés nélküli szabadságokat összeszámítják, akkor meghaladja a 30 napot.
Tudjuk, hogy a vészhelyzet miatt a Babaváró hitelnél is sor került a TB követelmény könnyítésére, azonban ezt csak 2020. szeptember 18. napjáig lehet figyelembe venni. A pandémia sajnos azóta is tart, így a fizetés nélküli szabadságolások is tartanak jelenleg is. A cég mind a 900 munkavállalója így dolgozik 2020 áprilisa óta. A Babaváró hitel kérelem beadásakor többen szembesültek azzal, hogy a 30 napos folyamatossági szabály miatt elestek a Babaváró hitel igénybevételétől.
Helyesen jártak el bankok az elutasítással?
Amennyiben a jelenlegi jogszabály szerint igen, akkor kezdeményezni kellene az újabb könnyítést. A pandémia idején sok munkáltató kényszerült és kényszerül ilyen vagy hasonló megoldásokra, sőt elbocsátásokra. Ez nem egy szűk réteg, hanem a szülőképes korú fiataloknak általános problémája.
A Babaváró hitel valóban komoly támogatás és segítség a családoknak. Érthető és helyes, hogy munkához (biztosítási jogviszonyhoz) kapcsolódik. De a 30 napot meghaladó szabály eleve túl szigorú volt, hiszen a dolgozni akaró, dolgozni tudó, nem hetente munkahelyet változtató házasságban élő, családot alapítani szándékozó fiatalok széles körét is sújtja. Nyilvánvalóan nem ez volt a jogalkotó célja.
Köszönjük, ha segítenek ennek a problémának a tisztázásában, illetve szakszerű álláspontjuknak olyan fórumra eljuttatásában, ahol érdemben tudnak megoldást találni.
Üdvözlettel.
Honor

Üdvözlöm!
Február 24-el megszűnt a munkaviszonyom, viszont – szerencsére – hamar lett másik helyem, ahol március 16-án kezdek. Ha jól értelmezem, mivel most veszélyhelyzet van, ez a pár hét nem számít bele a 30 napos TB limitbe?
Válaszukat előre is köszönöm!

Igényelni szerettük volna a babaváró hitelt, de a férjemnek csak január 1-jén lett meg a 3 éves TB jogviszony, így még nem tudtuk megigényelni eddig. Az első gyerekünk 2021 január 7-én született (kiírt dátum előtt), így nem volt már időnk a kérelem benyújtásához. Reménykedtünk, hogy a vészhelyzetre való tekintettel utólag is lehet igényelni a babaváró hitelt, de sajnos már két bank is jelezte, hogy az első gyermek után már nem tudjuk, mivel megszületett. Úgy tudom, hogy az első hullám alkalmával, vészhelyzetre való tekintettel, utólag is be lehetett nyújtani a kérelmet, így a kérdésem erre vonatkozik: jelenleg a megszületett gyermekre még vonatkozik a babaváró hitel, vagy ez csak a múlt évben volt lehetséges? Ha igen, akkor hol lehetne ezt igényelni?

Frissen házasodott lányom a szülőszobán van. A tb igazoláson kívül minden dokumentum megvan a babaváró hitelhez. Ezt is igényelték online és kaptak visszaigazolást, hogy 8 napos határidővel küldik. Szülés után is beadható az igénylés a vészhelyzet miatt? Köszönettel várom válaszukat

Üdv!
A babaváróhoz a férjem igazolná a 3 éves tb jogviszonyt, de a mostani munkahelyén egy hónappal később jelentették be mint kellett volna, így összesen több, mint 30 napos megszakítás van a jogviszonyban. (Ha időben bejelentik csak 25 napos kihagyás lenne.)
A kérdésem az lenne, hogy ha 2020. július 28.-án szűnt meg a munkaviszonya és szeptember 3.-tól újra lett neki, akkor beletartozunk-e a vészhelyzetes könnyítésbe és folyamatosnak számít-e a tb jogviszony.
OTP-nél ez szerepel a honlapon :
” A veszélyhelyzet időtartama alatt vagy az azt követő 90 napig a TB 30 napos megszakítási korlátját nem kell figyelembe venni akkor sem, ha az a 30 napot meghaladja.”
Utána érdeklődtünk és az egészségbiztosítási főosztály ügyfélszolgálatán és OTP-nél is azt mondták, hogy így náluk megkaphatjuk a hitelt, de sajnos én mindenhol máshol úgy látom, hogy csak a márc. 11 és július 17. között megszakított munkaviszonynál van ez.
Ebbe szeretnék segítséget kérni, hogy így megkaphatjuk-e 2021 júliustól vagy sem?
Egyébként minden más rendben, nincs hitel és a jövedelem is adott.

Jó estét!
Én 2020. máj. 12.-én töltöttem be a 40. életévemet, de most tavasszal szeretnénk bővíteni a házat, majd a tetőt cserélni! Igaz most dec. 1v-el szűnt meg a munkaviszonyom, de jan. 24.-ig felmondási idő alatt vagyok, majd utána tudok elmenni munkanélkülire, de valószínűleg itt helyben márciusban el tudok helyezkedni!
A kérdésem az lenne, hogy így megjár nekem a csok még vagy nem?