A veszélyhelyzet alatt ismét könnyítéssel igényelhető a CSOK és babaváró hitel!

A veszélyhelyzet november 11. óta áll fenn ismét. Mint ahogy a tavaszi veszélyhelyzet idején, úgy most is számos könnyítésre számíthatnak az otthonteremtési támogatásokat igénylők. Az alábbiakban ismertetjük az otthonteremtési támogatások igénylésének lehetőségét a veszélyhelyzettel összefüggésben.

Veszélyhelyzettel összefüggő intézkedések

Az otthonteremtési támogatások vonatkozásában az alábbi kedvezmények vehetők igénybe:

  • Lejáró határidők meghosszabbítása
  • Életkori határok meghosszabbítása
  • Meghatalmazással történő igénylés
  • Kezességvállalási díj megfizetése alóli mentesség
  • A CSOK hitel 25 évig tartó kamattámogatásának meghosszabbítása

Lejáró határidők meghosszabbítása

Amennyiben bármely támogatásnál van egy fix határidő a benyújtásra vonatkozóan, úgy ezen határidő meghosszabbításra kerül. Mind a babaváró támogatásnál, mind a CSOK-nál meghosszabbításra kerülnek a határidők az igénylésre, az igazolások benyújtására és a szerződéskötésre vonatkozóan egyaránt a veszélyhelyzet lejáratát követő 30 napig, azaz a jelenlegi helyzet szerint 2021. március 10.-ig. Eddig lesz tehát lehetőségük a támogatott személyeknek e dokumentumoknak, igényléseknek, igazolásoknak, kérelmeknek a benyújtására.

A gyakorlatban ez a következőket jelenti: Például CSOK-kal történő lakásvásárlás esetén, az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül lehet benyújtani a támogatás iránti kérelmet. Most ez az igénylési határidő is meghosszabbodik 2021. március 10-ig.

TB jogviszony igazolás érvényességének meghosszabbítása

A társadalombiztosítási jogviszony – igazolásának határideje is meghosszabbításra kerül. A TB jogviszony igazolás a kiadástól számított 30 napig érvényes babaváró hitel és CSOK igénylés esetén egyaránt. Most a TB igazolásnak a kiállítástól számított 30 napon túl is érvényes lesz, egészen 2021. március 10-ig.

Fontos!

Ha olyan családokról van szó, ahol valamelyikük elveszítette a munkáját a veszélyhelyzet ideje alatt, nem kell attól tartani, hogy elesik a családtámogatások igénybevételének lehetőségétől. A veszélyhelyzet időszaka is beszámít a folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyba. Illetve hogyha 3 hónapon belül, a veszélyhelyzet lejáratát követően ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette állását, akkor sem esik el a családtámogatásoktól, tehát folyamatosnak tekinthető a TB jogviszony.

Életkori határok meghosszabbítása

Ez a lehetőség a CSOK-ra és a babaváró támogatásra vonatkozik. A CSOK és a babaváró támogatás esetében meghosszabbításra kerülnek az életkori határok.

Azokban az esetekben, ahol a CSOK-ot úgy veszik igénybe, hogy előre vállalnak gyermeket, az igénylők egyikének 40 évnél fiatalabbnak kell lenni a kérelem benyújtásakor. Valamint a babváró támogatásnál a feleség az igényléskor nem töltheti be a 41. életévét.

Az életkori határ meghosszabbítása ebben az esetben azt jelenti, ha valaki az előző veszélyhelyzet alatt, az előző veszélyhelyzet és a mostani veszélyhelyzet között, vagy a mostani veszélyhelyzet idején tölti be a 40 életévét vagy babaváró támogatás esetében a 41. életévet, akkor is jogosultak maradnak az előre vállalt gyermekek után járó CSOK vagy a babaváró támogatás igénybevételére.

Akik tehát 2020. március 11. és 2021. március 10. között töltötték/töltik be a 40. vagy 41. életévüket, igényelhetik a támogatást a veszélyhelyzet lejáratát követő 30. napig.

Meghatalmazással történő igénylés

Házastársak, élettársak esetében meghatalmazással történő igénybevételre is lesz lehetőség. Például a kismamák felhatalmazhatják a párjukat, hogy ő mindkettejük nevében intézhesse az igényléssel járó hivatalos ügyeket.

Kezességvállalási díj megfizetése alóli mentesség

A hitelfizetési moratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat nem kell megfizetni. A hitelfizetési moratórium vonatkozik azon akár a babaváró, akár a CSOK-hoz felvett kölcsönök visszafizetésére is, melyet 2020. március 18. előtt vettek fel.

A CSOK hitel 25 évig tartó kamattámogatásának meghosszabbítása

A CSOK kölcsönhöz nyújtott állami kamattámogatás időszakának a törlesztési moratórium időtartamával való meghosszabbítása is lehetővé válik. Itt arról van szó, hogy a CSOK-hoz kapcsolódóan van egy maximum 25 éves kamattámogatási időszak. Ameddig a hitelmoratórium tart, annyival meghosszabbodik ez a 25 év. A támogatott személyeknek tehát lehetőségük van arra, hogy ezt az állami kamattámogatást igénybe vegyék akár a moratórium idejével meghosszabbított futamidő időszaka alatt is.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű támogatás és hitel ügyintézését is! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatalapunkat. További kérdés esetén online Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésre!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv! A babaváróhoz a férjem igazolná a 3 éves tb jogviszonyt, de a mostani munkahelyén egy hónappal később jelentették be mint kellett volna, így összesen több, mint 30 napos megszakítás van a jogviszonyban. (Ha időben bejelentik csak 25 napos kihagyás lenne.) A kérdésem az lenne, hogy ha 2020. július 28.-án szűnt meg a munkaviszonya és szeptember 3.-tól újra lett neki, akkor beletartozunk-e a vészhelyzetes könnyítésbe és folyamatosnak számít-e a tb jogviszony. OTP-nél ez szerepel a honlapon : ” A veszélyhelyzet időtartama alatt vagy az azt követő 90 napig a TB 30 napos megszakítási korlátját nem kell figyelembe venni akkor sem,… Továbbiak »

Jó estét!
Én 2020. máj. 12.-én töltöttem be a 40. életévemet, de most tavasszal szeretnénk bővíteni a házat, majd a tetőt cserélni! Igaz most dec. 1v-el szűnt meg a munkaviszonyom, de jan. 24.-ig felmondási idő alatt vagyok, majd utána tudok elmenni munkanélkülire, de valószínűleg itt helyben márciusban el tudok helyezkedni!
A kérdésem az lenne, hogy így megjár nekem a csok még vagy nem?

Kedves Krisztina!
A leírtak alapján véleményünk szerint jogosultak lehetnek a támogatásra.
Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és bővebb iformációk ismeretében Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!


3
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x