Tisztelt Ügyintéző,

egy 53 nm-es használt lakást szeretnénk megvásárálni 13M Ft-ért a feleségemmel. Van már meglévő ingatlan a nevünkön, de azt kinőttük. Jelenleg egy lánygyermekünk van, aki most lesz 5 éves.

Érdeklődni szertenék, hogy van-e valami kizáró oka annak, ha az önerőt ami 3M Ft, részben az 5 éven belül tervezett második gyermek utáni 1.430.000 Ft-ból + 1,6M Ft kézpénzből fedeznénk? Úgy értesültem, hogy jelenleg (2019. április) csak 2 magyarországi bank fogadja el ezt önerőnek.
Így tudnánk igényelni a 10M Ft CSOK kedvezményes lakáshitelt is? Csak így állna össze a teljes vételár.

Köszönöm megtisztelő válaszát.
Zsolt

Kedves Zsolt!

A meglévő gyermek után igénybe vehető CSOK összegét – MNB álláspont szerint – nem kell beleszámítani az ingatlanok maximális, 80%-os terhelhetőségébe. Ennek megfelelően, aki meglévő gyermek után igényli a kedvezményt, az a támogatási összeggel a hitelösszegen felül pluszban számolhat. A hitelintézetek többsége azonban teherként veszi figyelembe a vállalt gyermekek után adható megelőlegező CSOK-ot, vagyis annak összegét beleszámítja a maximális terhelhetőségbe. Van azonban néhány pénzintézet, ahol a CSOK e formája is önerőnek minősül.

Fentiek alapján egy 13 millió forint értékű lakásra – megfelelő jövedelemfedezettség esetén – felvehető 10,4 millió forint kölcsön. A július elsejétől használt lakás vásárlásához is elérhető kedvezményes kamatú (3%) lakáshitel maximális összege 10 millió forint, ami az előzőek alapján elérhető lehet. Ehhez hozzá lehet még számolni a meglévő gyermek után adható 600.000 forint összegű CSOK-ot és a vállalt gyermek utáni 830.000 forint megelőlegező CSOK-ot. Így a teljes vételár kiegyenlítéséhez elegendő 1.570.000 Ft önerő.

A kedvezményes CSOK hitelről bővebb információt IDE kattintva olvashat. A használt lakás vásárlásra vonatkozó CSOK feltételekről részletes tájékoztató ITT olvasható.

Egy ingatlanra adható maximális hitelösszeget nem csak a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) alapján végzett jövedelemvizsgálat eredménye határozza meg, hanem a célingatlan területi elhelyezkedése is. Meghatározó tehát adott esetben még az, hogy a vásárolni kívánt ingatlan helyileg melyik településen található. Javasoljuk, hogy töltsék ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink készséggel elvégzik az előzetes hitelbírálatot. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése