Tisztelt Hitelnet!

Kérdésem az lenne, hogy használt lakás vásárlása esetén is jár a teljes támogatás, (csok) vagy csak új lakás esetén?

Van már 1 gyermekünk, a második úton, párom elmúlt 3 hónapos terhes. Ebben az esetben már jár a támogatás, vagy csak megelőlegezve? Meg kell várnunk a születését, hogy a ”csok-ot,, önerőnek igénybe vehessük majd július 1. után?

Egy 8 millió forintos használt, lakható, 100 nm-es vidéki ingatlan vásárlása a cél, önerő még kevés, ezért érdekel hogy mikor, hogyan és mennyi támogatás jár, illetve vehető igénybe. Párom még nem feleségem, itthon van az 1 éves gyermekünkkel. Lehet ő az adóstárs, jövedelme most csak amit a gyerek után kap, de van munkahelye. Vagy egyáltalán kell adóstárs? Feltétel a házasság?

Előre is köszönöm a választ és elnézést kérek a sok kérdésért.
Tisztelettel.

Kedves Érdeklődő!

2015. július 1-től használt lakás vásárlásához is igénybe vehető lesz a CSOK. A kedvezmény összege - függetlenül attól, hogy új vagy használt lakásról van szó - egységes lesz, tehát használt lakás vételárnak kiegyenlítéséhez is megkaphatják a teljes összeget.

A betöltött 24. terhességi héttől gyermekként vehető figyelembe a magzat. Mivel erre az időpontra párja már be fogja tölteni a 24. hetet, ezért a második gyermek után sem megelőlegező CSOK-ként kell igényelniük a kedvezményt. Ami a CSOK önerőként való elfogadását illeti, jelenleg várjuk a hivatalos állásfoglalást arról, hogy a meglévő gyermekek után kapott CSOK összegét bele kell-e számolni a jelzáloghitelek esetén jogszabály által előírt 80%-os kitettségbe. Ha igen, akkor a CSOK és hitel összege nem haladhatja meg a vásárolandó ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Ha nem, akkor csak a hitelt kell beleszámítani ebbe a maximális finanszírozási arányba.

Meglévő gyermekek után (ide tartozik a 24. hetet betöltött magzat) igényelt CSOK esetén nem feltétel a házasság. Házastársi kapcsolat akkor szükséges, ha vállalt gyermek(ek) után is igénybe szeretnék venni a CSOK-ot, vagyis 4 éven belül további 1, illetve 8 éven belül további 2 gyermek születését vállalják. A két gyermek után, 100 m2 hasznos alapterületű lakóingatlanra adható támogatás alapösszege 1.300.000 Ft.

Az élettársat, házastársat minden esetben kötelező bevonni a hitelügyletbe adóstársként. Az Ön elsődleges jövedelme mellett párja gyedből/gyesből származó jövedelme is figyelembe vehető jövedelemvizsgálat során. Személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunk megismeréséhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Nekem az alábbi kérdésem lenne. Férjemnek van egy családi ház a tulajdonában. De, eladni nem fogjuk, viszont szülei 100% haszonélvezeti joggal rendelkeznek, de nem laknak ott. Ebben az esetben jogosultak vagyunk-e a CsOK-ra? Mert amikor ellenőriztük a jogosultságot, a következő választ kaptuk, idézem:
„A megadott feltétel nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Az érintett ingatlanon – és lakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező lakáson – túl további lakóingatlan az igénylő(k)nek legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada lehet más lakásban. Kivéve, ha azon más ingatlanon: A rendelet hatálybalépését megelőzően, szerződésen vagy jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére került sor vagy a rendelet hatálybalépésekor vagy, A rendelet hatálybalépésekor vagy azt kövezően jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére került sor.”
Előre is köszönöm a választ!

Ez az ingatlan még nincs megvéve, tehát a megvásárlásához kell a hitel és a CSOK, nem a felújításhoz. Komfort nélküli, lepukkant, felújítandó a ház. A felújítás utána történne saját pénzből.
Ilyen esetben hogyan állapítják meg a komfortfokozatot?
Köszönöm.

Érdeklődni szeretnék, hogy egy teljesen lepukkant, felújítandó lakásra is jár a CSOK?
Se fűtés, se semmi, tehát belülről teljesen át kell alakítani és újjáépíteni. Ilyen esetben hogyan állapítják meg a komfortfokozatot?
Köszönöm.

Szeretnék érdeklődni, hogy 3 gyermeket egyedül nevelő mennyi CSOK-ot kap? Mik a feltételek?
Előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Köszönöm összefoglalásukat a témával kapcsolatosan, sokat segítettek.
Fentebb olvastam, hogy a meglévő ingatlan kizárhatja a jogosultságot. A kérdésem ezzel függ össze: férjemnek van a tulajdonában egy ingatlan, melyre haszonélvezet van bejegyezve. Korlátozza-e ez a CSOK-hoz jutásunkat.
Válaszukat előre is köszönöm!

Azt szeretnem tudni, kettő gyerekem van, hogy a szocpolt megkaphatjuk-e munkaviszony nélkül és megkaphatom-e a szocpol teljes összegét használt lakás vásárlásra is?
Előre is köszönöm a válaszát.