Tisztelt Szakértők!

Az 5 millió forintos falusi CSOK-ot korszerűsítésre szeretnénk igénybe venni, a feltételek adottak. Rövidesen be is kellene adnunk az igénylést.

A korábbi (banktól és innen) kapott rész-tanácsok alapján ez lenne a forgatókönyv, kérem nézzék meg, hogy így akkor működhet-e:

Úgy számolgatjuk, hogy a költségvetés pontosan 5 Millió forint lesz tetőhéjazat-cserére és homlokzati szigetelésre. Így szeretnénk a támogatás teljes összegét (5M) igényelni, önköltség nélkül. A tervünk az, hogy benyújtjuk az igénylést és költségvetést, majd pár nap múlva a banki műszaki szakember első helyszíni szemléje igazolja, hogy 0%-os a készültség.

Rögtön ezután elkezdjük a munkálatokat (rokoni kölcsönből, vagy bárhogyan), ami csupán 3-4 hetet vesz igénybe. Ez idő alatt megkapjuk és fizetjük az Áfa-mentes munkadíj számlákat, Áfá-s anyag számlákat. Mire a CSOK-ot elbírálják, valószínűleg már más építkezésen dolgoznának a szakembereink. Elbírálás után bemennénk a bankba, és bemutatnánk az 5 milliós költségvetés min. 70%-áról a számlát, és egyúttal kihívnánk ismét a banki műszaki szakértőt, aki megállapítja, hogy a készültség 100%-os, az 5 millió forintot egy összegben folyósítják.

Erre azért is lenne szükség, mert ilyen rövid munkát nem tudunk szétszabdalni, heteket/hónapokat várni az elbírálásra, napokat a műszaki szakemberre, folyósításra – ez néhány hét alatt lemegy. Korábban azt írták, hogy nincs is értelme többször kihívni szemlére a szakértőt ilyen rövid idő alatt, elég lehet az elején és a végén. A bírálati és szemle díjakkal tisztában vagyok. Bizonyos anyagokról már a bírálati idő alatt kapnék számlát, a munkákról pedig akár a támogatás elbírálása után, tehát a kivitelezők ebben rugalmasak.

1.) Ez a forgatókönyv tehát így működhet-e?
2.) A min. 70% bemutatandó számlákba ugye az alanyi mentes számlák is beszámítanak?
3.) A banknak ugye teljesen mindegy, hogy 0% önköltséges igénylés esetén a folyósításig hogyan/kitől kapunk esetleg baráti kölcsönt, a számlák kifizetésére valót?
4) Egy banki alkalmazott írta egy helyen korábban az 5 milliós költségvetéssel kapcsolatban, amit nem igazán értek: "Érdemes a költségvetést megemeltetni, mert ha 5M forintra adja be a költségvetést, akkor nem fogja tudni teljes mértékben a falusi CSOK támogatást kihasználni." Miért nem?

Válaszukat előre is köszönöm és várom!
Márton

Kedves Márton!

Véleményünk szerint a fent leírtak alapján működhet a támogatás igénybevétele. A 70%-os számlabenyújtási kötelezettség teljesítéseként az alanyi adómentes számlák is elfogadhatók. A hitelintézet nem vizsgálja, hogy milyen forrásból érik el a szükséges készültségi fokot. Gyakorlati tapasztalatunk, hogy 5M Ft-ról szóló költségvetés esetén is elérhető az 5M Ft összegű támogatás.

Szakértőink díjmentesen vállalják a falusi CSOK teljes körű lebonyolítását is! Lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet iroda elérhetőségét ITT találja!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Két gyermek után korszerűsítésre igényelhető falusi csok dokumentumainak beszerzése alatt állunk. Két kérdésre szeretnénk választ kapni, mert szerintünk az ügyintéző hitelintézet nem pontos vagy téves felvilágosítást adott ezzel kapcsolatban.
1. 1.3 milliós bruttó költségvetés esetén ahhoz, hogy megkapjuk a teljes(1.3 millió) támogatást elég-e a költség 70 %-át számlával igazolni, vagy 100%-ban kell?
2. Amennyiben a költségvetés bruttó összegeket tartalmaz, s a csok támogatás is ez alapján kerül meghatározásra, az 1.3 millió forint után amennyiben 27% áfát tartalmazó számlákkal van fedezve, visszaigényelhető-e az áfa teljes összege? Így az 1.3 millió forint bruttó csok-on kívül kaphatunk-e még 276.380 forintot?
Válaszukat köszönjük.

Korszerűsítésről szeretnék kérdezni, vagyis inkább a költségvetésről.
Muszáj beírni a munkadíjat a költségvetésbe vagy elég az anyagárat is, vagy ha beírom a munkadíjat, azt is visszafizeti a bank ?
Válaszát köszönöm.

Értem, nagyon köszönöm!
Még egy eshetőséget szeretnék megkérdezni.

Tegyük fel, hogy a falusi CSOK-kal egybekötött Áfa-visszatérítést is megpályázzuk, és emiatt egy 5,6Milliós költségvetést készítünk 0,6M-s önrésszel (ha a költségvetés nagyjából feléről van 27%-Áfá-s számlánk, akkor ennek 600E Ft a visszaigényelhető Áfá-ja, ami a költségvetés keretéig így terjeszkedhet valós önköltség nélkül).

1.) Ebben az esetben (tehát, hogy elméletileg van először kötelezően elhasználandó 600.000 Ft önköltség) is jó a fenti módszer, miszerint csak 0%-nál, majd 100%-os készültségnél hívjuk ki a szakértőt? Nem kell kötelezően megjelennie az önrész elhasználása után, és addig állnia a munkának?
2.) Ugye jól tudom, hogy csak a költségvetés keretéig érhet a falusi CSOK támogatása és a visszatérített Áfa összege együttesen?

Válaszukat előre is köszönöm és várom!
Márton