CSOK, falusi CSOK, valamint babaváró hitel egyik jogosultsági feltétele a meghatározott ideje fennálló, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. A TB jogviszony folyamatosnak tekinthető akkor is, ha abban van megszakítás, de annak hossza nem haladja meg a 30 napot. A koronavírus járvány miatt sokakat érinthet ez a kérdés annál is inkább, mert jelenleg is vannak érvényben erre vonatkozó könnyítések.

A járványhelyzet következtében számos munkavállaló veszítette el állását. Számukra különösen nagy jelentőséggel bír, mely támogatás esetén meddig tekinthető folyamatosnak munkaviszonyuk.

TB jogviszonyra vonatkozó könnyítés CSOK, falusi CSOK és Babaváró esetén egyaránt

A jogszabály értelmében, ha a támogatott személy TB jogviszonya a veszélyhelyzet alatt, vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napos időszakon belül szakad meg, akkor a megszakítást a veszélyhelyzet megszűnésétől számítva a veszélyhelyzet fennállásának időtartamával megegyező ideig, de maximum 90 napig nem kell figyelembe venni.

A veszélyhelyzet időtartama: 2020. március 11. – 2020. június 17.

Ez azt jelenti, hogy 2020. július 18-ig bekövetkező megszakítás esetén a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig, vagyis 2020. szeptember 18-ig nem kell figyelembe venni a megszakítás időtartamát akkor sem, ha az a 30 napot meghaladja.

TB jogviszonyra vonatkozó további könnyítés CSOK, falusi CSOK esetén

Ha az igénylő a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követően – de legkésőbb a megszűnéstől számított 90 napos határidőn belül, azaz 2020. szeptember 18-ig – újabb, a előírásoknak megfelelő TB jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát – egy gyermek esetén 600.000 Ft, két gyermek esetén 2.600.000 Ft összegben igényelt családi otthonteremtési kedvezmény esetében 90 napot – biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

TB jogviszonyra vonatkozó további könnyítés Babaváró hitel és támogatás esetén

Ha az igénylő a veszélyhelyzet ideje alatt vagy az azt követő 90 napon belül újabb, a jogszabályban az utolsó 180 napra előírt típusú biztosítási jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát a jogszabályban elvárt biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

Összegzés

Amennyiben a támogatott személy a veszélyhelyzet ideje alatt (2020. március 11. – 2020. július 17.) veszítette el a munkahelyét, úgy 2020. szeptember 16-ig szükséges új munkaviszonyt létesítenie ahhoz, hogy TB jogviszonya folyamatosnak tekinthető legyen.

TB jogviszonyra vonatkozó általános előírások

A CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonyról részletes tájékoztató IDE kattintva érhető el. A falusi CSOK esetén előírt TB jogviszonyról bővebb információ ITT olvasható. A Babaráró hitelre vonatkozó TB jogviszony előírások IDE kattintva ismerhetők meg.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Díjmentes CSOK, falusi CSOK és Babaváró hitelügyintézés

Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK, falusi CSOK illetve hitelügyintézést is! További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
59 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
A babaváró kölcsön felvétel kapcsán merült fel bennünk egy kérdés! A párom 2019 szeptember 16-tól kezdett el dolgozni jelenlegi munkahelyén. Vagyis 2022. szeptember 16-án lesz meg a 3 év munkaviszonya. Viszont előtte kb. 6 hétig volt napi bejelentéssel munkája. Jelen esetben a napi bejelentés napjai is bele számolnak a 3 év munkaviszonyba? Ha igen, milyen arányban? A napi bejelentett napok számának függvényében? Ezen információ pontosításában hol tudunk érdeklődni, hogy mennyi a tényleges bejelentett idő?
Köszönöm a válaszát!
Üdv: Zsuzsi

Jó napot!
Lenne egy kérdésem. A babavárót szeretnénk intézni. Volt 33 nap megszakítás.
Így jogosult vagyok rá vagy nem?

Jó napot és boldog újévet!
Az esetem a következő:
Én 2020.04.02-án veszítettem el az állásom, az első veszélyhelyzet idején, és újbóli munkába állásom 2020.08.26. és azóta is dolgozom.
A kérdésem az lenne, hogy ez a 2 éves (falusi csok) tb jogviszonyban nem eredményez megszakítást? Mert a jogszabály értelmezése alapján szerintem nem. Ebben szeretném a segítségét kérni.
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot!
Babaváró hitelt szeretnénk, de a 3 év alatt többszöri megszakítás volt a tb jogviszonyomba. A jogviszony közti legtöbb idő megszakítás 2 hónap volt és volt olyan is, mikor magam után fizettem a tb-t.
Ez így még folyamatos tb-nek számít?

Jó napot!
Nekem 2021. augusztus 23-val járt le a munkanélkülim és arról érdeklődnék, hogy itt fennáll az, hogy utána 90 napig a veszélyhelyzet miatt ugyanúgy tb jogviszonyban állok? Vagy ha október/novemberben újra be lennék jelentve, akkor folyamatos a jogviszony?

Nekem 2018. 08.24.-től van folyamatos munkaviszonyom, előtte nem volt.
Jogosult vagyok-e a babaváró hitelre? Az egyéb feltételek rendben vannak.

Üdvözlöm!
A korábbi munkaviszonyom 2018.01.02-2018.10.24-ig tartott, ezt követően regisztrált álláskereső voltam, (álláskeresési járadékot is kaptam) 2018.10.31-2018.12.14-ig, majd a jelenlegi munkaviszonyom 2018. 12.15-től tart jelenleg is.
Babaváró hitelnél úgy számoltunk, hogy megfelel az elvárt 3 évnek, a tb-m soha nem jelzett pirosan, hátralékom nem volt.
Ön szerint ez megfelelő a babaváró feltételének?
Köszönöm a segítséget!

Jó napot!
A tb-m lejárt május 31-én és június 14-én álltam megint munkába.
Ez még jó lehet a csokhoz?

Üdv!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha én nekem a 3 évem úgy van meg, hogy van benne 1 év fix lefedettségem a munkaügyi által, ahol álláskeresőbe raktak és állta az állam a tb-m (nem magam után fizettem), az beleszámít és minden rendben vele?

Én azt szeretném megkérdezni, hogy ha csecsemő gondozáson vagyok és nem szűnt meg a munkaviszonyom, munkaállományba tettek, akkor én megkaphatom-e?

Tisztelt hölgyem/uram!
Ausztriában dolgoztam. 2020.07.20.-án megszűnt a munkaviszonyom, majd Magyarországon 2020.11.26.-án újra munkaviszonyt létesítettem.
A kérdésem az, hogy a TB jogviszonyomban lett-e nagyobb megszakítás? A babaváró hitel miatt szeretném tudni.
Előre is köszönöm!

Tiszteletem!
Szintén érdeklődni szeretnék. Tavaly sikerült igénybe vennem a babavárót, mellé szeretnénk a CSOK-ot, viszont a vírus helyzet miatt nem mertünk házat vásárolni, Most lenne esedékes, viszont sajnos kiestem, mert október 1-el megszűnt a munkahelyem (vendéglátás), okt. 15-16 körül kezdtem az új munkahelyemen, így viszont csúsztam 5 napot sajnos, pedig 1 évet dolgoztam ott, az előző munkahelyemen pedig 2,5 évet.
Előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az a kérdésem lenne, hogy 2020. július 7.-től alkalmi munkavállaló lettem 2020. október 1.-ig, így megszűnt a Tb jogviszonyom, 115 napra, előtte, utána rendesen bejelentett állásom volt, van.
Kérdésem az lenne, hogy most a CSOK-hoz szükséges 2 év folyamatos Tb jogviszonyom megszűnt-e?
Előre is köszönöm a válasz!

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék az új kormány rendelet után.
2019 11. 30-ig folyamatos jogviszonyom volt, 2019 12.02.-től álláskeresési járadékot kaptam 2020.02.29.-ig. Ezután következett a vészhelyzet, ami miatt nem találtam munkát. Következő jogviszonyom 2020. 04. 01.-től 2020.08.02-ig tartott, majd az ezutáni jogviszonyom 2020.08.27-tól és jelenleg is tart.
Így ugye a megengedett 30 napot túlléptem.
Az a kérdés, hogy februárban amikor már nem járt az álláskeresési járadék, de a vészhelyzet miatt nem találtam állást, azt is figyelembe veszik?
Mivel nem a vészhelyzet alatt szűnt meg a jogviszonyom, hanem előtte 11 nappal, de mégis emiatt nem találtam munkát.
Önök szerint jogosult vagyok a 3 év folyamatos Tb viszonyra?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Hitelnet!
Egy korábbi válaszukban olvastam a tb jogviszonyról hatósági bizonyítvány lekérésének elektronikus útját. Kérem, amennyiben lehet válaszukban csatolják be újra a linket.
Köszönöm

Tisztelt Hölgyem/ Uram

Szeretném megtudni, hogy a feleségemnek volt-e TB jogviszony 2020.nov.1 től december 15 ig, ha november 1 től megszűnt a munkaviszonya. Munkanélküli járadékra nem volt jogosult, mivel nem volt 365 napja, a TB jogviszony folyamatosnak mondható ilyen esetben?

Az APEH irodából januárban kaptunk csak csekket, amelyet be fizettünk visszamenőleg dec16 tól.

A kérdés igazából az, hogy november 1 és december 15 közötti időszak, az minősül TB jogviszonynak, ugyanis az otthonfelújítási támogatás feltétele az egy éves folyamatos TB jogviszony.

Segítségét előre is köszönöm

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Sajnos már több helyen érdeklődtem, de nem tudtak választ adni, még a helyi OEP Intézetben sem. A páromnak 2019.12.31. és 2020.01.13. között (12 nap megszakítása volt), majd 2020.05.19 és 2020.06.08. (19 nap megszakítása volt). Természetesen a két dátum közott folyamatos Tb jogviszonya volt, illetve 2020.06.08. óta folyamatosan ugyanazon a munkahelyen van bejelentve. A kérdésem az lenne, hogy 31 nap megszakítást számoltam. De mivel a 19 nap megszakítás a veszélyhelyzet ideje alatt volt, így meg lehet a 3 éves Tb jogviszonya? (2021.Március 19-től)?

Előre is köszönöm a választ!

Munkaviszonynak számít a GYED?

Amennyiben a támogatott személy a veszélyhelyzet ideje alatt (2020. március 11. – 2020. július 17.) veszítette el a munkahelyét, úgy 2020. szeptember 16-ig szükséges új munkaviszonyt létesítenie ahhoz, hogy TB jogviszonya folyamatosnak tekinthető legyen.

A fenti szabály érvényes lehet a felújítási támogatás igénybevételénél is?

Kedves Ügyintéző!
Segítséget szeretnék Öntől kérni, ugyanis egy kérdésre sajnos eddig sehol nem találtam egyértelmű választ. Olvastam Önöknél, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel, amennyiben a TB jogviszony 1 hónapnál hosszabb időre szünetelni kényszerül, így nem veszíti el valaki a hitelképességét.
A kérdésem, hogy ez a KATA-s vállalkozókra is ugyanúgy vonatkozik, akik szüneteltetni kényszerültek (2 hónapig) a tevékenységüket?
Köszönöm válaszát!

2016.09.05. – 2020.04.20. – 8 órás határozatlan jogviszony. A munkám a járvány miatt szűnt meg.
2020.04.22. – 2020.07.20. – álláskeresési járadék
2020.09.10. – határozatlan munkaviszony kezdete
Jól értem, hogy mivel a munkaviszony július 18. előtt szűnt meg és mivel szeptember 18. előtt elhelyezkedtem, így nem kell megszakításnak tekinteni a munkanélküliségemet? Azaz megvan a 3 éves tb jogviszonyom?
Köszönöm!

Jó napot kívánok,
pontos választ szeretnék kapni a kérdésemre, mégpedig külföldről haza érkezők részére.
Milyen papírok szükségesek és a legfontosabb pedig a Magyarországi tb igazoló időtartam, 90-180 nap? Válaszát előre is köszönöm.
Tiszettelettel: Zoltán

Üdv.!
A kérdésem arra vonatkozik, hogy pontosan mennyi nap megszakítás megengedett a 2 éves folyamatos TB igazolás esetében falusi csok támogatás igénylésekor. Normális esetben elvileg 30 nap. A vészhelyzet miatt lettem munkanélküli, de a 3 hónapos álláskeresési járadék folyósításának lejártát követően találtunk kivitelezőt.
2020.07.1-vel szűnt meg az álláskeresési járadék utalása. Jelenleg nem kapok TB igazolást.
Köszönöm szépen!

Falusi csok hitel igényléséhez.