CSOK, falusi CSOK, valamint babaváró hitel egyik jogosultsági feltétele a meghatározott ideje fennálló, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. A TB jogviszony folyamatosnak tekinthető akkor is, ha abban van megszakítás, de annak hossza nem haladja meg a 30 napot. A koronavírus járvány miatt sokakat érinthet ez a kérdés annál is inkább, mert jelenleg is vannak érvényben erre vonatkozó könnyítések.

A járványhelyzet következtében számos munkavállaló veszítette el állását. Számukra különösen nagy jelentőséggel bír, mely támogatás esetén meddig tekinthető folyamatosnak munkaviszonyuk.

TB jogviszonyra vonatkozó könnyítés CSOK, falusi CSOK és Babaváró esetén egyaránt

A jogszabály értelmében, ha a támogatott személy TB jogviszonya a veszélyhelyzet alatt, vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napos időszakon belül szakad meg, akkor a megszakítást a veszélyhelyzet megszűnésétől számítva a veszélyhelyzet fennállásának időtartamával megegyező ideig, de maximum 90 napig nem kell figyelembe venni.

A veszélyhelyzet időtartama: 2020. március 11. – 2020. június 17.

Ez azt jelenti, hogy 2020. július 18-ig bekövetkező megszakítás esetén a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig, vagyis 2020. szeptember 18-ig nem kell figyelembe venni a megszakítás időtartamát akkor sem, ha az a 30 napot meghaladja.

TB jogviszonyra vonatkozó további könnyítés CSOK, falusi CSOK esetén

Ha az igénylő a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követően – de legkésőbb a megszűnéstől számított 90 napos határidőn belül, azaz 2020. szeptember 18-ig – újabb, a előírásoknak megfelelő TB jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát – egy gyermek esetén 600.000 Ft, két gyermek esetén 2.600.000 Ft összegben igényelt családi otthonteremtési kedvezmény esetében 90 napot – biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

TB jogviszonyra vonatkozó további könnyítés Babaváró hitel és támogatás esetén

Ha az igénylő a veszélyhelyzet ideje alatt vagy az azt követő 90 napon belül újabb, a jogszabályban az utolsó 180 napra előírt típusú biztosítási jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát a jogszabályban elvárt biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

Összegzés

Amennyiben a támogatott személy a veszélyhelyzet ideje alatt (2020. március 11. – 2020. július 17.) veszítette el a munkahelyét, úgy 2020. szeptember 16-ig szükséges új munkaviszonyt létesítenie ahhoz, hogy TB jogviszonya folyamatosnak tekinthető legyen.

TB jogviszonyra vonatkozó általános előírások

A CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonyról részletes tájékoztató IDE kattintva érhető el. A falusi CSOK esetén előírt TB jogviszonyról bővebb információ ITT olvasható. A Babaráró hitelre vonatkozó TB jogviszony előírások IDE kattintva ismerhetők meg.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Díjmentes CSOK, falusi CSOK és Babaváró hitelügyintézés

Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK, falusi CSOK illetve hitelügyintézést is! További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
45 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
A tb-m lejárt május 31-én és június 14-én álltam megint munkába.
Ez még jó lehet a csokhoz?

Üdv!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha én nekem a 3 évem úgy van meg, hogy van benne 1 év fix lefedettségem a munkaügyi által, ahol álláskeresőbe raktak és állta az állam a tb-m (nem magam után fizettem), az beleszámít és minden rendben vele?

Babaváróval kapcsolatban kérdeztem elnézést.

Én azt szeretném megkérdezni, hogy ha csecsemő gondozáson vagyok és nem szűnt meg a munkaviszonyom, munkaállományba tettek, akkor én megkaphatom-e?

Tisztelt hölgyem/uram!
Ausztriában dolgoztam. 2020.07.20.-án megszűnt a munkaviszonyom, majd Magyarországon 2020.11.26.-án újra munkaviszonyt létesítettem.
A kérdésem az, hogy a TB jogviszonyomban lett-e nagyobb megszakítás? A babaváró hitel miatt szeretném tudni.
Előre is köszönöm!

Tiszteletem!
Szintén érdeklődni szeretnék. Tavaly sikerült igénybe vennem a babavárót, mellé szeretnénk a CSOK-ot, viszont a vírus helyzet miatt nem mertünk házat vásárolni, Most lenne esedékes, viszont sajnos kiestem, mert október 1-el megszűnt a munkahelyem (vendéglátás), okt. 15-16 körül kezdtem az új munkahelyemen, így viszont csúsztam 5 napot sajnos, pedig 1 évet dolgoztam ott, az előző munkahelyemen pedig 2,5 évet.
Előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az a kérdésem lenne, hogy 2020. július 7.-től alkalmi munkavállaló lettem 2020. október 1.-ig, így megszűnt a Tb jogviszonyom, 115 napra, előtte, utána rendesen bejelentett állásom volt, van.
Kérdésem az lenne, hogy most a CSOK-hoz szükséges 2 év folyamatos Tb jogviszonyom megszűnt-e?
Előre is köszönöm a válasz!

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék az új kormány rendelet után.
2019 11. 30-ig folyamatos jogviszonyom volt, 2019 12.02.-től álláskeresési járadékot kaptam 2020.02.29.-ig. Ezután következett a vészhelyzet, ami miatt nem találtam munkát. Következő jogviszonyom 2020. 04. 01.-től 2020.08.02-ig tartott, majd az ezutáni jogviszonyom 2020.08.27-tól és jelenleg is tart.
Így ugye a megengedett 30 napot túlléptem.
Az a kérdés, hogy februárban amikor már nem járt az álláskeresési járadék, de a vészhelyzet miatt nem találtam állást, azt is figyelembe veszik?
Mivel nem a vészhelyzet alatt szűnt meg a jogviszonyom, hanem előtte 11 nappal, de mégis emiatt nem találtam munkát.
Önök szerint jogosult vagyok a 3 év folyamatos Tb viszonyra?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Hitelnet!

Írtam a területileg illetékes OEP-nek és ezt a választ kaptam:

2021.03.24-én érkezett levelére a következő tájékoztatást adom:

A Gazdaságvédelmi Akcióterv Család- és nyugdíjasvédelmi programja keretében a családok anyagi biztonságának erősítése érdekében szükséges egyes rendelkezésekről 144/2020. (IV. 22.) Korm. Rendelet 10. § (4) bekezdése alapján az R9. 4. § (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően a biztosítási jogviszonyban a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy az azt követő 30 napos időszakon belül bekövetkező megszakítás esetén a veszélyhelyzet megszűnéséig, valamint ezt követően a veszélyhelyzet teljes időtartamával megegyező további, de legfeljebb 90 napos időtartamig nem kell figyelembe venni a megszakítás időtartamát akkor sem, ha az a 30 napot meghaladja. Amennyiben az igénylő a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követően – de legkésőbb a megszűnést követően számított, a veszélyhelyzet időtartamával megegyező, de legfeljebb 90 napos határidőn belül – újabb, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-j) pontja szerinti biztosítási jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát, de legfeljebb 180 napot az R9. 4. § (1) és (2) bekezdése alkalmazása során a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-j) pontja szerinti biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

Továbbá tájékoztatom, hogy 2020. március 11-én 15 órától a Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében veszélyhelyzetet rendelt el, amely 2020.06.17-ig tartott.

A fentiek alapján, és az Ön által közölt adatok szerint az Ön folyamatos biztosítási jogviszonya 2020.04.01-től kezdődik. Tájékoztatom, hogy a babaváró hitelhez szükséges Hatósági Bizonyítvány megszerzése elegendő a házasfelek egyikének.

Tehát 2020.04.01-től nézik csak a jogviszonyomat az előtte lévőket nem?
Így nincs esélyem igényelni a babaváró hitelt vagy Csok-ot sem?
Jelenleg van egy 23 hónapos gyermekünk és még szeretnénk egyet vállalni.
Tehát a Csok-ot azt 2 gyermek után szeretnénk felvenni használt családi ház vásárlására.

Köszönöm a választ!
A feleségem jelenleg Gyed-en van április 7-ig. Neki a 3 éved Tb viszonya meglesz szeptemberben kérdés, hogy gyes alatt is meglehet igényelni a babavárót ha jogviszonya megvan és állományban van?
Esetleg akkor az nézik együtt a háztartás jövedelmét, hogy az én fizetésemmel együtt és az ő jogviszonyával megigényelhetjük?

Vagy mindenképp vissza kell mennie dolgozni ?
Vagu ha Gyes mellett van egy másik munkahelyről jövedeleme azt is elfogadják?

Körülbelül 13 millió forint értékben szeretnénk majd használt házat vásárolni amihez jelenleg nincs önerőnk azért kiegészítőnek csok hitelt vennénk fel.
Tehát csok 1.430.000+ 10millió a babaváró+ 3 millió hitel.
Ez így lehetséges?

Köszönöm a választ!

Kedves Hitelnet!
Egy korábbi válaszukban olvastam a tb jogviszonyról hatósági bizonyítvány lekérésének elektronikus útját. Kérem, amennyiben lehet válaszukban csatolják be újra a linket.
Köszönöm

Tisztelt Hölgyem/ Uram

Szeretném megtudni, hogy a feleségemnek volt-e TB jogviszony 2020.nov.1 től december 15 ig, ha november 1 től megszűnt a munkaviszonya. Munkanélküli járadékra nem volt jogosult, mivel nem volt 365 napja, a TB jogviszony folyamatosnak mondható ilyen esetben?

Az APEH irodából januárban kaptunk csak csekket, amelyet be fizettünk visszamenőleg dec16 tól.

A kérdés igazából az, hogy november 1 és december 15 közötti időszak, az minősül TB jogviszonynak, ugyanis az otthonfelújítási támogatás feltétele az egy éves folyamatos TB jogviszony.

Segítségét előre is köszönöm

Kedves Imre!
Ha felesége nem részesült álláskeresési támogatásban és munkaviszonya sem volt, akkor november 1. és december 15. között nem volt TB jogviszonya.
A vonatkozó kormányrendelet értelmében azonban legfeljebb 30 nap megszakítás elfogadható:
518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet 3. §(3) b) * legalább 1 éve – egybefüggően legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan ba) a Tbj. 6. §-a szerint biztosítottként szerepel.

Tisztelt Ügyintéző!
Ha jól értem,akkor nem tudjuk igénybe venni az otthonfelújítási kedvezményt?

Kedves Imre!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében az 1 éves TB jogviszonyban 30 napos megszakítás még elfogadott.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Sajnos már több helyen érdeklődtem, de nem tudtak választ adni, még a helyi OEP Intézetben sem. A páromnak 2019.12.31. és 2020.01.13. között (12 nap megszakítása volt), majd 2020.05.19 és 2020.06.08. (19 nap megszakítása volt). Természetesen a két dátum közott folyamatos Tb jogviszonya volt, illetve 2020.06.08. óta folyamatosan ugyanazon a munkahelyen van bejelentve. A kérdésem az lenne, hogy 31 nap megszakítást számoltam. De mivel a 19 nap megszakítás a veszélyhelyzet ideje alatt volt, így meg lehet a 3 éves Tb jogviszonya? (2021.Március 19-től)?

Előre is köszönöm a választ!

Kedves Roxána!
Mivel a 19 nap a veszélyhelyzet ideje alatt volt, és párja még a veszélyhelyzet ideje alatt újabb jogviszonyt létesített, így információink szerint azt az időszakot folyamatosnak kell tekinteni.
2021 márciusában akkor lesz meg a 3 év, ha 2018 márciusától TB jogviszonya van.

Tisztelt Ügyintéző!

Köszönöm a választ! Nem akarok tolakodó lenni,de így alakultak a tb jogyviszonyai.

2018.03.19-2019.12.31.(munkahely)12 nap megszakitás
2020.01.13.-20.03.08.(munkaügyi központ, munkakeresési támogatás)
2020.03.09.-2020.05.19.(2. Munkahely)19 nap megszakítás
2020.06.08-jelen pillanatban is bejelentve( 3. Munkahely)
Ezesetben meglehet a folyamatos munkaviszonya 2021.Márciusában?

Köszönöm!

Kedves Roxána!
Igen, a leírtak alapján, véleményünk szerint teljesül a 3 év 2021 márciusában!

Köszönöm szépen a válaszukat!

Munkaviszonynak számít a GYED?

Amennyiben a támogatott személy a veszélyhelyzet ideje alatt (2020. március 11. – 2020. július 17.) veszítette el a munkahelyét, úgy 2020. szeptember 16-ig szükséges új munkaviszonyt létesítenie ahhoz, hogy TB jogviszonya folyamatosnak tekinthető legyen.

A fenti szabály érvényes lehet a felújítási támogatás igénybevételénél is?

Kedves Judit!
Nincs információnk ezzel kapcsolatban.

Kedves Ügyintéző!
Segítséget szeretnék Öntől kérni, ugyanis egy kérdésre sajnos eddig sehol nem találtam egyértelmű választ. Olvastam Önöknél, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel, amennyiben a TB jogviszony 1 hónapnál hosszabb időre szünetelni kényszerül, így nem veszíti el valaki a hitelképességét.
A kérdésem, hogy ez a KATA-s vállalkozókra is ugyanúgy vonatkozik, akik szüneteltetni kényszerültek (2 hónapig) a tevékenységüket?
Köszönöm válaszát!

Kedves Nikolett!
A kérdésben a területileg illetékes OEP-ben tudnak választ adni Önnek.

2016.09.05. – 2020.04.20. – 8 órás határozatlan jogviszony. A munkám a járvány miatt szűnt meg.
2020.04.22. – 2020.07.20. – álláskeresési járadék
2020.09.10. – határozatlan munkaviszony kezdete
Jól értem, hogy mivel a munkaviszony július 18. előtt szűnt meg és mivel szeptember 18. előtt elhelyezkedtem, így nem kell megszakításnak tekinteni a munkanélküliségemet? Azaz megvan a 3 éves tb jogviszonyom?
Köszönöm!

Kedves Szandra!
A leírtak alapján igen, megvan a 3 éves TB jogviszony.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Babaváró hitel ügyintézést!

Jó napot kívánok,
pontos választ szeretnék kapni a kérdésemre, mégpedig külföldről haza érkezők részére.
Milyen papírok szükségesek és a legfontosabb pedig a Magyarországi tb igazoló időtartam, 90-180 nap? Válaszát előre is köszönöm.
Tiszettelettel: Zoltán

Üdv.!
A kérdésem arra vonatkozik, hogy pontosan mennyi nap megszakítás megengedett a 2 éves folyamatos TB igazolás esetében falusi csok támogatás igénylésekor. Normális esetben elvileg 30 nap. A vészhelyzet miatt lettem munkanélküli, de a 3 hónapos álláskeresési járadék folyósításának lejártát követően találtunk kivitelezőt.
2020.07.1-vel szűnt meg az álláskeresési járadék utalása. Jelenleg nem kapok TB igazolást.
Köszönöm szépen!

Falusi csok hitel igényléséhez.