T. Hitelintéző!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2007. 07. hóban igényeltünk szocpolt házbővítésre, egész pontosan a tetőtér beépítésére. Most 2013. évben el szeretnénk adni válás végett. Tehát az összeg feleződne. A szocpolt vissza kell fizetni? De milyen módon, mivel kettéoszlik az eladási ár. 1 200 000 Ft vagy idő arányosan, mivel azóta eltelt 6 év.

Én személy szerint lakást szeretnék venni magamnak. Beforgatnám. Gondolom Ő is. De ha ő nem, akkor engem mennyire érint a visszafizetés? És mennyi idő alatt kell beforgatni másik ingatlanba?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Erika!

Ha nem új lakást építettek, hanem meglévő lakóházukat bővítettek tetőtér beépítéssel, akkor "félszocpolt" kaphattak, ami a szocpol összegének fele. Ez 2007-ben 2 gyermek után 1.200.000 Ft volt. Ez esetben az elidegenítési és terhelési tilalom időtartama 10 év, melyet a használatbavételi engedély kiadásától kell számítani. A ház a támogatás visszafizetése nélkül csak akkor adható el, ha ez a 10 év már lejárt.

Mivel ebben az esetben a bővített lakrész használatbavételi engedélyének kiadása óta még nem telt el 10 év, a támogatást vissza kell fizetni lakáseladás esetén. A támogatás visszafizetése másik lakás vásárlásával elkerülhető, ha legalább akkor értékű lakást vásárol, mint amennyi az eladott tulajdoni hányad értéke volt. Ha kisebb értékű lakást vesz, akkor a támogatás értékkülönbözettel arányos részét kell visszafizetni. A lakáscserére 1 év áll rendelkezésre. Ez egy alkalommal legfeljebb 1 évvel meghosszabbítható. Arra az időtartamra, amíg a másik lakás vásárlása nem történik meg, a lakásértékesítés után a támogatás Önre eső részét egy kincstári felfüggesztő számlára kell befizetni. Az 1 éves időtartam attól a naptól kezdődik, amikor a támogatás összege megérkezik a kincstári letéti számlára.

A volt férje visszafizetési kötelezettsége Önt nem érinti. Házasság felbontása esetén, ha a volt házasfelek közös lakásukat adják el, őket a visszafizetési kötelezettség az elidegenítésből származó bevétel bírósági határozat szerinti vagy a közöttük létrejött házassági vagyonmegosztási szerződésben rögzített arányban terheli. Ha ez az arány az Önök esetében 50-50%, akkor a visszafizetési kötelezettség is ilyen arányban állna fenn.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék,hogy 2008-ban 3 gyerek után bővítésre félszocpolt vettünk fel. Élettársi kapcsolatunk megszakadt, értékesíteni szeretnénk az ingatlant, de nem tudom létezik-e még az, hogy a szocpol átvihető másik házra?
Vagy most hogy a csok van, ez nem lehetséges?
Köszönöm: Ágnes