Tisztelt szakértő!

Férjemmel szeretnénk vásárolni egy új építésű ingatlant, A energiaosztályú, ami 2015 májusában kerül átadásra. Van 2 gyermekünk, nem volt még tulajdonunkban semmilyen ingatlan és köztartozásunk sincs. Én jelenleg gyesen vagyok a 2. gyermekünkkel.

Az ingatlan Dunakeszin lesz, és értéke 19,9 Millió forint, amit úgy szeretnénk megvásárolni, hogy 12,5 Millió Ft-ot állami támogatott hitellel fedezünk (Dunakeszire még jár a 12,5 Milliós hitelösszeg, vagy már vidéknek számít?), a szocpol elméletileg 2,2 millió Ft a 2 gyerekre, mert 75, 4 nm hasznos alapterületű az ingatlan, és lenne 5 millió Ft önerőnk.

Erre megkapnánk az 1,1-s szocpolt?
Az igaz, hogy a lakásban legalább 2 szobának kell lennie és gyerekenként 12 nm-nek kell lennie? Ez azért fontos, mert az egyik szoba 11 nm a másik szoba, amit gyerekszobának tervezünk 17 nm.

Előre is köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel.
Gabriella

Kedves Gabriella!

A többgyermekes családok államilag támogatott lakáskölcsönének összegéről ide kattintva olvashat részletesebben. Mivel Dunakeszi nem megyei jogú város és nem is Budapesthez tartozik, hanem jogállását tekintve város, ezért ebben az esetben egyéb településnek számít és legfeljebb 10 millió forint kamattámogatott hitel vehető fel az itt épülő új lakóingatlanra. Az otthonteremtési kamattámogatás keretében elérhető kölcsön összege azonban maximum 15 millió forint lehet, de a kamattámogatás ez esetben csak a futamidő első 5 évében biztosított.

75,4 négyzetméter hasznos alapterületű, "A" energetikai minősítésű lakásra a két gyermek esetén felvehető összeg 1.100.000 Ft. Ez az összeg azonban nem gyermekenként értendő, hanem összesen a két gyermekre, így a 2,2 millió forintos támogatás helyett sajnos csak 1,1 millió forinttal kalkulálhatnak.

A lakásépítési támogatás nyújtását szabályozó hatályos jogszabály jelenleg nem rendelkezik a szobaszámokról, csak a hasznos alapterületről. Ez alapján 2 gyermek esetén legalább 60 és legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű lakás finanszírozható. A korábbi években elérhető szocpol igénylésénél volt olyan előírás, amely megszabta az együttköltöző családtagok száma alapján a minimális és maximális szobaszámot. Ez volt a méltányolható lakásigény feltételeinek való megfelelés. (A 11 négyzetméteres szoba egyébként félszobának számít.)

Amennyiben a banki hitellel történő finanszírozásról szeretnének bővebben tájékozódni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat, s Szakértőink díjmentes, személyre szóló hitelajánlatot készítenek Önöknek. Igény esetén a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodában díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és szocpolügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése