Jó napot!

Elnézést, hogy nem jól fogalmaztam a levelem, megpróbálom érthetőbben leírni. A szocpollal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy jelenleg jár-e használt házra szocpol. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy ha én igénybe veszem a szocpolt, vagy a félszocpolt, nekem kötelességem-e benne lakni? Azt szeretném megtudni, hogy valakinek neki ajándékozhatom-e a házat? Nem adnám el, csak ajándékoznám /anyósomnak szeretném adni/. Tudtommal, ezt a kérdést még nem tettem fel Önöknek.

Remélem most már tudnak nekem választ adni vagy ha nem, kérem írjanak már nekem egy címet, akitől segítséget kaphatok, köszönöm!
Tisztelettel.
Gabriella

Kedves Gabriella!

Mint ahogy azt már számos hozzászólásban megválaszoltuk, használt lakás vásárlására jelenleg, 2014. március elsejét követően sem jár félszocpol, szocpol. A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igénybe vehető támogatás 2009. július 1-től megszűnt és azóta sem került ismét bevezetésre. A jelenleg is elérhető lakásépítési támogatás - közismertebb nevén szocpol - kizárólag újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez vehető igénybe, használt lakásra nem jár. Arról, hogy szocpol szempontjából mely lakás számít újnak vásárlás esetén, IDE kattintva tájékozódhat.

Amennyiben Ön újépítésű lakást vásárol és a vételár kiegyenlítéséhez igénybe veszi a szocpolt, akkor vállalnia kell, hogy a támogatással érintett lakásban életvitelszerűen kíván tartózkodni, továbbá a támogatás nyújtásáról szóló szerződésbe foglaltan kötelezettséget kell vállalnia arra is, hogy a szocpol folyósítását követően legalább a 10 éves elidegenítési tilalom megszűnéséig terjedően a lakásban lakóhelyet létesít és a folyósítást követő egy éven belül bemutatja a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt.

Amennyiben a fenti kötelezettségvállalás nem teljesül, a szocpol igénybevételével vásárolt lakás az adott időszakon belül nem a támogatott személy lakhelyéül szolgál, vagy a lakás használatát harmadik személynek átengedi, akkor a támogatott személy köteles a támogatás folyósított összegét visszafizetni. A vállalt kötelezettség nem teljesüléséről a hitelintézet tájékoztatja a Kincstárat és megküldi az ügy iratait.

Fentiek értelmében, ha Ön elajándékozza a szocpol igénybevételével vásárolt lakást, illetve annak használatát átengedi anyósának, és az nem az Ön és Önnel együttköltöző családtagok lakhelyéül szolgál, akkor a szocpolt vissza kell fizetnie.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Lejárt a szocpol támogatási 10 év és szeretnénk töröltetni. Viszont nem jelentkeztünk be, még mindig a szülői házban vagyunk bejelentkezve. Meg szeretném kérdezni, hogy melyik az a jogszabály amely előírja, hogy be kell jelentkezni és életvitelszerűen ott tartózkodni a szocpollal támogatott lakásba.
A szerződés nem hivatkozik semmilyen ilyen jellegű feltételre és jogszabályra.
Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel.
Rita

Élettársi kapcsolatban élek, de nem a mi nevünkön van az ingatlan, hanem a szüleim nevén, és két kislányunk van. Akkor is igénybe tudjuk venni a szocpolt?