Kedves Uram/Hölgyem!

Kissé zavaros nekem ez az új szocpol rendelet. Különböző fórumokon olvasgattam utána és elég zavaros volt néhány dolog. Első kérdésem az lenne, hogy akkor ez egy vissza nem térítendő állami támogatás lesz vagy pedig egy lakástakarék formájában megjelenő segítség?
Az én történetem a következő. Előreláthatólag jövő kora ősszel szeretnék vásárolni egy lakást (erre az időszakra lesz annyi megtakarításom, ami lehetővé teszi. Használt ingatlant szeretnék venni, amelynek az ára 4,2 millió forint lenne. Ehhez kapcsolódóan szeretnék kérdezni.
Ha jól értelmeztem a dolgokat, akkor 2 vállalt gyerek után 2,4 millió forintot igényelni. Ha tévedek kérem jelezzék. Nekem ezzel az összeggel meglenne a vételár teljes egésze.
Kérdésem a következő: A támogatást csak a lakás vásárlása után tudom igénybe venni? Ez azért érdekes mert enélkül nem tudom megvásárolni a lakást.
A párommal úgy, hogy nem vagyunk még összeházasodva és élettársi viszonyban sem élnünk, igényelhetjük-e a támogatást (a gyerekvállalást természetesen mindketten aláírnánk).
Utolsó kérdésem lenne, hogy hol tudom én ezt igényelni? Bármely kereskedelmi banknál, esetleg erre kijelölt pénzintézetnél vagy kormányablaknál?
Megtisztelő válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.
Üdvözlettel:
Attila

Kedves Attila!

A 2012-ben ismételten megjelenő szocpol vissza nem térítendő állami támogatás lesz. A tervezet szerint használt lakás vásárlásához nem fog járni, tehát csak akkor lenne lehetősége az igénybevételére, ha nem használt, hanem új építésű lakást vásárolna, vagy új lakóházat építene.
Új lakás finanszírozása esetén valóban lesz lehetőség a "vállalt" gyermek utáni szocpolra, de csak akkor, ha az igénylő házaspárok egyikének életkora sem több 35 évnél.
A támogatás összege azonban nem 2,4 millió forint lesz. Ez az összeg a 2009. július 1. előtt érvényben lévő támogatási összeg volt 2 gyermek esetén. Jövőre a 2 gyermek után igényelhető szocpol összegét befolyásolni fogja az új lakóingatlan hasznos alapterülete. Az összeg 60,01-75,01 m2 között 800.000.- Ft, 75,01-90,00 m2 között 1.000.000.- Ft, 90,01 m2 felett pedig 1.300.000.- Ft lesz.
A finanszírozás módja egyelőre nem ismert, ez csak a vonatkozó rendelet kihirdetése után válik egyértelművé.
"Vállalt" gyermek esetén az igénylésnek feltétele lesz a házasság.
A támogatás bármely pénzintézetnél igényelhető lesz.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

19 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Köszönöm a válaszukat, most ismét feltennék egy kérdést Önöknek. A kérdésem az lenne, ha tudnának segíteni, hogy új vagy használt mobilházat lehet-e venni szocpolra?
Köszönöm!

Üdv.
Azt kérdezném öntől házasok vagyunk. Van 3 gyermek, de csak az enyém. Új lakást vennénk, Kb. 2 éve épült. Igényelhető rá a szocpol támogatás?
Köszi.

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék ha apósoméktól ajándékozási szerződéssel megkapjuk a lakásukat, ha átíratják a lakást a nevünkre akkor arra megkapnánk-e 4 gyermekre, erre a lakásra a szocpolt és ha igen mennyi az összege, amit kapnánk rá? A lakáson van hitel.
Köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel Tünde!

Egy kislányunk van és ha aláírunk a 2. gyermekünkre, akkor megkapjuk 2 gyermekre a szocpolt? Ha megkapjuk, abból mobilházat vásárolhatunk?
Válaszát köszönöm!!!

Mi egy kétgyermekes család vagyunk. Szeretnénk a szocpolt felhasználni lakásvásárlásra. Hogyan tudnám ezt megoldani?

Üdvözlöm.
2 éve vettem házat. Nős vagyok, 2 gyermekem van és az érdekelne, hogy lakásfelújításra igényelhetek-e szocpolt? Illetve milyen feltételek kellenek hozzá, és mekkora összeget kaphatok 2 meglévő gyerek után?
Válaszukat előre is köszönöm.

Idén volt 4 éve, hogy a házunkban lakunk. Mikor kezdtük az építkezést, meg volt már a fiam, de nem igényeltünk szocpolt. Most várandós vagyok a kistesóval és elgondolkodtunk a szocpolon. Ilyen esetben jár-e? Ha jár, milyen formában? Hol kell intézni? Van hitelünk, svájci frankban.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Érdeklődnék, meglévő régi családi ház felújításához, (jelenlegi 2 szoba) bővítéséhez, 3 kiskorú gyermekkel találhatnék segítséget? Eddig semmilyen támogatást nem vettem igénybe.
Várom szíves válaszukat!
Üdvözlettel!
Kálmán.

Nagyon szépen köszönöm válaszát, sokat segített a dolgok tisztán látásában.
Ön milyen formát ajánlana akkor nekem a vásárláshoz? Van valamilyen lehetőség valamilyen állami segítség igénybevételére? Gondolok ez alatt kamattámogatott hitel, fészekrakó hitel (igaz ez utóbbit nem tudom létezik-e még).