Tisztelt Szakértő!

A férjemmel 40 év alattiak vagyunk, első babánkat várjuk, két hét múlva betöltöm a várandósság 24. hetét és majd még egy gyermeket szeretnénk vállalni. Egyikőnk nevén sincs még ingatlan, miszerint első lakásunkat szeretnénk megvásárolni, egy használt lakást. A lakásvásárláshoz méltányolható lakásigényhez nyújtott hitelt veszek igénybe a munkahelyemen március 4-ét követően, de július 1-jét megelőzően. A július 1-jétől hatályba lépő CSOK-ot is igénybe szeretnénk venni.

A kérdéseim a következők:
1. Ennek az első lakásnak a megvételére igénybe vett hitel törlesztésére kérhetjük-e a CSOK-ot?
2. Ha nem, működhet-e az, hogy a saját rész, majd a hitelfolyósítást követően a CSOK 3. jogcímként kerül kifizetésre az eladónak, amelynek igénybevétele és így kifizetése áthúzódik július 1-je utánra? (Jelzálogjog bejegyzés ranghelyi sorrendiségében merülhet-e fel összeakadás?)
3. Van-e olyan jogi megoldás, amelyben az ingatlan birtokba vehető már július 1-jét megelőzően?

Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel.
Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

1. A CSOK - 2015. július elsejét követően - használt lakás vásárlása esetén a vételár kiegyenlítéséhez lesz igénybe vehető. Arra tehát nem lesz lehetőség, hogy a CSOK összegével a lakásvásárláshoz felvett kölcsöntartozást csökkentsék. A vételárból az Önöket megillető kedvezménnyel megegyező összeg tehát nem kerülhet kifizetésre korábban.

2. A CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet nem mondja ki, hogy az állam javára bejegyzett jelzálogjognak, valamint elidegenítési és terhelési tilalomnak az első ranghelyen kell szerepelnie. Ám véleményünk szerint a bank a hitelt addig nem folyósítja, amíg nem történik meg a CSOK kérelem pozitív elbírálása és a CSOK szerződés aláírása. Hiszen ha a kedvezményt igénylők nem jogosultak CSOK-ra, akkor meghiúsulhat az adásvétel.

3. A birtokba adás elvileg az eladó és a vevő közötti megállapodáson múlik, de az eladó érdeke azt kívánja, hogy amíg a teljes vételárat nem kapta meg, addig az ingatlant se adja birtokba. Így birtokbavétel véleményünk szerint a teljes vételár kifizetése után történhet. Mivel azonban jogi ügyekben nem vagyunk illetékesek, erről a témáról ingatlanjogi szakértőt, ügyvédet kellene megkérdezni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
El szeretném adni a házamat, amire még az Otthonteremtési támogatás jelzáloga be van jegyezve. A vevő CSOK-ot szeretne igényelni. Megkaphatja a támogatást, ha a földhivatali iraton szerepel az én támogatásom? Az eladási árból szeretném visszafizetni.
Ha hitelt és CSOk-ot igényelnek, egyszerre történik majd a kifizetés?
Köszönöm szépen előre is a választ!
Üdv. Szilvi

Tisztelt Szakértő!
Szeretnénk családi házat vásárolni. 3 gyermekünk van, a férjemmel mindketten 40 év alattiak vagyunk.
A kérdésem az lenne, hogyan éri meg számunkra a legjobban?
Ha hitellel együtt igényeljük a CSOK-ot, vagy ha anélkül?
CSOK-kal együtt 5 millió forintra lenne szükségünk.
Hitelkalkulátorral számolgattunk, ha nem együtt kérjük a 2-t, kb. 3000 Ft-tal kevesebbre jön ki a törlesztőrészlet 20 évre, 19 millió forintos ház esetén.
Hogyan működik ez?
Ne haragudjon, ha butaságnak hangzik a kérdésem, de nem mindegy, mennyit fizetünk majd.
Köszönettel
Gabi

Tisztelt Cím!
Két gyermekünk van és tavasszal szeretnénk családi házat venni. Ha jól értelmezem az eddigi bejegyzéseket, akkor hitelkiváltáshoz nem lehet igénybe venni a Csok-ot. Ha előbb megvan az adásvételi szerződés, akkor a Csok összegével kevesebbet fizessünk ki az eladónak, ha szeretnénk igényelni?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Élettársi kapcsolatban élünk és 40 év felettiek vagyunk. 1 kiskorú gyermekünk van és a házunk befejezéséhez szeretnénk igényelni a CSOK-ot. Jogosultak vagyunk-e?
Köszönettel:
Bernadett