Tisztelt Hitelnet!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz:

Új családi ház szerkezetkész állapotára egy kivitelezővel kötöttünk szerződést, melyre az ÁFA törvény szerint a vállalkozó élhet az 5% tartalmú számlákkal. A kivitelezői szerződéssel egyértelműen elhatárolható a szerkezetkész állapot határa.

A befejező szakágakra (gépészet, villanyszerelés, szigetelés, burkolás stb.) külön szerződést kötnék más vállalkozókkal, szakemberekkel, ahol a számlák már 27% tartalmúak lennének. Kizárólag ezen ÁFA tartalmú számlák után szeretnénk adót visszaigényelni.

Ez a konstrukció első körben (augusztus-szeptemberben még a kivitelezői szerződés megkötése előtt) le lett egyeztetve a bankkal, “jóváhagyták”, azonban múlt héten (egy hónappal az (CSOK+ támogatott hitel igénylését követően) módosítást kértek a konstrukcióban, azzal az indokkal, hogy változott az eljárásrendjük, értelmezésük, hogy a kedvezmények így nem kombinálhatóak. Holott az ügyintéző elmondta, hogy egy hasonló “hybrid” igénylésük van már a rendszerben, de mivel az korábban került be, mint az új értelmezés, ezért az maradhat. Kértem indoklást, de az indokot, amit adtak megalapozatlanak tartom.

Ebben kérném a segítségünket, hogy igaza van-e a banknak, illetve ha igen, pontosan melyik kormányrendelet, vagy az ÁFA törvény melyik paragrafusa szabályozza, utasítja el ezt a lehetőséget.

Válaszukat előre is köszönöm!
Tamás

Kedves Tamás!

Az adó-visszatérítési támogatás nyújtását szabályozó 16/2016. (II.10.) Kormányrendelet 69. § (4) bekezdése szerint nem igényelhető az adó-visszatérítési támogatás az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésre.

Az ÁFA tv. 10. § d) pontja értelmében termékértékesítésnek minősül az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan átadása a jogosultnak, még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a jogosult bocsátotta rendelkezésre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása alapján termékértékesítésnek minősülnek az olyan esetek, amelynek révén egy új lakóingatlan létrehozása valósul meg, amelyet az épület ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése követ. Nem fogadható be olyan adó-visszatérítési támogatás kérelem, mely ingatlan építéséhez építési-szerelési vállalkozói (kivitelezési) szerződést kötöttek függetlenül attól, hogy az félkész vagy szerkezetkész vagy emelt szintű állapotra vonatkozik, mert ezek termékértékesítésnek minősülnek akkor is, ha az építési-szerelési munkával létrehozott ingatlannak az ingatlan-nyilvántartásba vétele nem az általa teljesített ingatlan átadással szoros összefüggésben, hanem egy további építési-szerelési munkák elvégzését követően történik meg.

Fentiek értelmében tehát már egy szerkezetkész ingatlan átadása is az ÁFA tv. 10.§ d) pontja hatálya alá tartozhat, ami kizárja az ÁFA visszatérítésre való jogosultságot a befejező munkálatok vonatkozásában is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Vásárolni szándékozom egy szerkezetkész ingatlant (falak és tető készen van). Magánszemély az eladó, nem vett fel hitelt, valamint támogatást sem az eddigi építkezés folyamán. Nem volt fő vállalkozó a munkafolyamatok során.
Valóban kell 5% Áfát fizetnem megvételkor?
Ha folytatom, tudok-e Áfát visszaigényelni? Nem szándékozom fővállalkozóra bízni a befejezést. Én szerződnék minden további szakiparral!
Az e-naplóhoz hogyan férek hozzá, átruházható?
Köszönöm!