Tiszteletem!

Lakást szeretnénk vásárolni, melyhez igénybe vennénk a megújult szocpolt. Találtunk is egy megfelelőt, ami épp építés alatt áll, azonban azt egy magánszemély építi, így nem számlaképes.

Az lenne a kérdésem, hogy mi szükséges a szocpol igényléshez? Kell áfás számla? Hogyan igazolom, hogy ez új lakás? Egyéb dolog amire oda kellene figyelnem?
Esetleg az járható út, hogy félkészen vásároljuk meg a házat és mi fejezzük be (pár millió van csak hátra a kulcsrakész állapotig)? (csak ebbe nem tudom, hogy bele megy-e az eladó...)

Nagyon örülnék ha tudnának segíteni!
Köszönettel,
Krisztián

Kedves Krisztián!

Új lakásnak az a lakóingatlan minősül, melyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet. A magánszemély által épített új lakás vásárlásához tehát valóban nem vehető igénybe a lakásépítési támogatás (szocpol).

Továbbá a kormányrendelet előírja, hogy "az igénylő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy új lakás vásárlása esetén legkésőbb a támogatás folyósításáig az adásvételi szerződésben szereplő telekárat is tartalmazó vételárról a saját nevére szóló, az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóköteles termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított – a telekárat és a lakás árát külön feltüntetve tartalmazó – számlákat a hitelintézet részére bemutatja".

A szocpol igénybevételére akkor nyílna lehetőség, ha - ahogy Ön is írja - megvásárolnák a félkész ingatlant a magányszemélytől, s Önök fejeznék be. A használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése előtt történő átruházása esetén ugyanis, ha az építkezés 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedély alapján történt, akkor a lakásépítési támogatást az új tulajdonos igénybe veheti.

A szocpoligénylés további feltételiről IDE kattintva tájékozódhat.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egyedülálló nő vagyok. 3 gyermekem van. Még nem vettük igénybe a szocpolt. Lakást szeretnék vásárolni. Jár-e a támogatás?
Ha igen, milyen lakásra vehetem igénybe?

Kérdésem az lenne, hogy szeretnénk új építésű lakást vásárolni. Van egy kislányunk és szeretnénk még egy gyereket majd. 30 évesek vagyunk, nincs lakás a nevünkön. Viszont egyelőre csak 36 m2-es lakást tudunk venni, 9,8 millió forintért. Kapunk szocpolt vagy ilyen kicsi lakásra nem? Ha kapunk, kb. mennyit?
Beszámít a szocpol az önerőbe, mert a 9,8 millió 20%-a egyelőre még nincs meg.
Köszönöm előre is a választ!

Mi számít új lakásnak, hogy igénybe vegyem a szocpolt?

Tisztelt Ügyintéző!
Kérdésem, hogy új ház vásárlásához vennénk igénybe a szocpolt, ami rendelkezik már használatba vételi engedéllyel, viszont hiányoznak a szaniterek, burkolóanyagok, radiátorok. Valóban ezeknek meg kell lenni a jogosultsághoz? Milyen szintre kell hozni? Az építtető így szeretné eladni. Nekünk is jobb lenne, mert a belső munkálatokkal ráérnénk, ha kifizettük a vételárat!
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Címzett!
A párom nem régen vásárolt egy új lakást, aminek az átadása 2012.07.31.-én lesz. Még nem vagyunk házasok, és gyerekünk sincs. A párom 32 éves, én 30 leszek hamarosan. A kérdésem az lenne, hogy a mi esetünkben feltétel-e a házasság? Ha igen, akkor meddig új lakás, egy új lakás és meddig kellene összeházasodnunk ahhoz, hogy jogosultak legyünk a szocpolra, vagy elég-e az élettársi viszony, ez utóbbinak van-e hivatalos formája? Már 4 éve együtt élünk, de nem egy a bejelentett lakcímünk. Két gyermeket szeretnénk vállalni, ezért a másik kérdésem az lenne, hogy beleférnénk-e még a 4 illetve 8 éven belüli teljesítésbe?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Évi

Tisztelt szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy már meglévő gyermek eseten is van-e felső korhatár?
A fiam 13, a lányom 1 éves és most várom a harmadik babát. Májusban töltöm a 40.
Mennyi az elbírálási idő és a szocpol beszámítható-e az önrészbe? És végül, hogy új lakás vásárlásánál
jelenleg hány % az önrész?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Anita

Érdeklődni szeretnék, hogy ha az épülő ingatlan telkének tulajdoni lapján már van egy szabad felhasználású hitel jelzálogjogának bejegyzése, akkor fel lehet-e venni még szocpolt? Az Államkincstár mindig első helyre akarja bejegyezni magát, vagy ilyen esetben második helyre fogja?
Köszönöm a választ!
Timi