A megújult szocpolt szeretnék új lakás vásárlásra felvenni

Tiszteletem!

Lakást szeretnénk vásárolni, melyhez igénybe vennénk a megújult szocpolt. Találtunk is egy megfelelőt, ami épp építés alatt áll, azonban azt egy magánszemély építi, így nem számlaképes.

Az lenne a kérdésem, hogy mi szükséges a szocpol igényléshez? Kell áfás számla? Hogyan igazolom, hogy ez új lakás? Egyéb dolog amire oda kellene figyelnem?
Esetleg az járható út, hogy félkészen vásároljuk meg a házat és mi fejezzük be (pár millió van csak hátra a kulcsrakész állapotig)? (csak ebbe nem tudom, hogy bele megy-e az eladó…)

Nagyon örülnék ha tudnának segíteni!
Köszönettel,
Krisztián

Kedves Krisztián!

Új lakásnak az a lakóingatlan minősül, melyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet. A magánszemély által épített új lakás vásárlásához tehát valóban nem vehető igénybe a lakásépítési támogatás (szocpol).

Továbbá a kormányrendelet előírja, hogy “az igénylő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy új lakás vásárlása esetén legkésőbb a támogatás folyósításáig az adásvételi szerződésben szereplő telekárat is tartalmazó vételárról a saját nevére szóló, az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóköteles termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított – a telekárat és a lakás árát külön feltüntetve tartalmazó – számlákat a hitelintézet részére bemutatja”.

A szocpol igénybevételére akkor nyílna lehetőség, ha – ahogy Ön is írja – megvásárolnák a félkész ingatlant a magányszemélytől, s Önök fejeznék be. A használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése előtt történő átruházása esetén ugyanis, ha az építkezés 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedély alapján történt, akkor a lakásépítési támogatást az új tulajdonos igénybe veheti.

A szocpoligénylés további feltételiről IDE kattintva tájékozódhat.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

 
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egyedülálló nő vagyok. 3 gyermekem van. Még nem vettük igénybe a szocpolt. Lakást szeretnék vásárolni. Jár-e a támogatás?
Ha igen, milyen lakásra vehetem igénybe?

Kedves Éva!
A szocpol újépítésű lakás vásárlásához igényelhető, amennyiben az igénylés egyéb feltételei is teljesülnek. Arról, hogy a lakásnak és az igénylőnek milyen feltételeknek kell megfelelni, IDE kattintva tájékozódhat.

Kérdésem az lenne, hogy szeretnénk új építésű lakást vásárolni. Van egy kislányunk és szeretnénk még egy gyereket majd. 30 évesek vagyunk, nincs lakás a nevünkön. Viszont egyelőre csak 36 m2-es lakást tudunk venni, 9,8 millió forintért. Kapunk szocpolt vagy ilyen kicsi lakásra nem? Ha kapunk, kb. mennyit?
Beszámít a szocpol az önerőbe, mert a 9,8 millió 20%-a egyelőre még nincs meg.
Köszönöm előre is a választ!

Mi számít új lakásnak, hogy igénybe vegyem a szocpolt?

Tisztelt Ügyintéző!
Kérdésem, hogy új ház vásárlásához vennénk igénybe a szocpolt, ami rendelkezik már használatba vételi engedéllyel, viszont hiányoznak a szaniterek, burkolóanyagok, radiátorok. Valóban ezeknek meg kell lenni a jogosultsághoz? Milyen szintre kell hozni? Az építtető így szeretné eladni. Nekünk is jobb lenne, mert a belső munkálatokkal ráérnénk, ha kifizettük a vételárat!
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Címzett! A párom nem régen vásárolt egy új lakást, aminek az átadása 2012.07.31.-én lesz. Még nem vagyunk házasok, és gyerekünk sincs. A párom 32 éves, én 30 leszek hamarosan. A kérdésem az lenne, hogy a mi esetünkben feltétel-e a házasság? Ha igen, akkor meddig új lakás, egy új lakás és meddig kellene összeházasodnunk ahhoz, hogy jogosultak legyünk a szocpolra, vagy elég-e az élettársi viszony, ez utóbbinak van-e hivatalos formája? Már 4 éve együtt élünk, de nem egy a bejelentett lakcímünk. Két gyermeket szeretnénk vállalni, ezért a másik kérdésem az lenne, hogy beleférnénk-e még a 4 illetve 8 éven belüli… Továbbiak »

Tisztelt szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy már meglévő gyermek eseten is van-e felső korhatár?
A fiam 13, a lányom 1 éves és most várom a harmadik babát. Májusban töltöm a 40.
Mennyi az elbírálási idő és a szocpol beszámítható-e az önrészbe? És végül, hogy új lakás vásárlásánál
jelenleg hány % az önrész?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Anita

Érdeklődni szeretnék, hogy ha az épülő ingatlan telkének tulajdoni lapján már van egy szabad felhasználású hitel jelzálogjogának bejegyzése, akkor fel lehet-e venni még szocpolt? Az Államkincstár mindig első helyre akarja bejegyezni magát, vagy ilyen esetben második helyre fogja?
Köszönöm a választ!
Timi


14
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x