Tisztelt Hitelnet!

Jogosultak vagyunk a CSOK-ra, ha jelenleg lakás nincs nekem és házastársam nevén, azt eladtuk 2015. február 16-án, 8 millióért, az árát teljes egészében kifizették részünkre, az új tulaj nevére kb. március közepén került az ingatlan. Mi másik lakást vennénk, az adásvételi szerződést június 1-jén kötnénk meg, 12 millió lenne a teljes vételár. Tehát az eladott lakás árát teljes mértékben beforgatnánk a megvásárolandó lakás árába. Bár a régi lakásra annak idején hitelt vettünk fel, amit tovább fizetünk jelenleg is, még pár év van vissza belőle. Ez nem akadálya a CSOK pozitív elbírálásához? Vagy csak akkor kapunk CSOK-ot, ha nincs már lakáshitelünk? Ez a hitel annak idején kedvezményes kamatozású volt, de szocpolt nem vettünk fel, akkor még nem volt gyerekünk. Jelenleg 2 gyerekünk van, így szeretnénk igénybe venni a CSOk-ot.

Azt írják, hogy az igénylőknek 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezni az adásvételi szerződés szerint. Ha a megvásárolni kívánt ingatlanban nekem 75% van, házastársamnak 25%, akkor nekem kell lenni az igénylőnek? Tehát nem gond, hogy neki csak 25%-a lesz, nem pedig 50%-50%?

Köszönöm válaszát.
Üdv,
Tünde

Kedves Tünde!

A CSOK kérelem pozitív elbírálásának véleményünk szerint nem akadálya a meglévő lakáshitel, mivel a vonatkozó kormányrendelet ezt nem mondja ki. Arról rendelkezik, hogy a támogatott személyeknek nem lehet lakástulajdona (néhány kivételtől eltekintve) a kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor, illetve az 5 éven belül eladott lakás árát tovább kell forgatni az újabb ingatlanba. Mivel a lakás eladták, az eladási árat pedig teljes egészében továbbforgatják, úgy véljük, hogy jogosultak lehetnek a CSOK-ra a meglévő lakáshitel mellett is.

CSOK igénybevételével történő lakásvásárlás esetén nem feltétel az 50-50%-os tulajdonszerzés, tehát úgy is igényelhetik a kedvezményt, hogy Önnek 75%, férjének 25% tulajdoni hányada lesz az ingatlanban. A kedvezményre együtt lehetnek jogosultak, mindketten igénylők, támogatott személyek lesznek a CSOK szerződésben, tehát ez nem befolyásolja a jogosultságot.

A használt lakás vásárlása esetén támasztott további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
A CSok-ot azok is igénybe vehetik, akiknek meglévő lakásán hitel van (fizetjük)? Új lakás vásárlásánál mennyi idős lehet az ingatlan?
Köszönettel: Ágnes

A lakóhely létesítési kötelezettséggel kapcsolatban szeretnek érdeklődni. Az lenne a kérdésem, hogy mindkét igénylőnek be kell-e jelentkeznie az új ingatlanba (férjem kétszáz kilométerre dolgozik a lakóhelyünktől, így ő hétközben másik városban, ingatlanban tartózkodik), illetve minden gyermeket be kell-e oda jelenteni, valamint mennyi ideig kell ott lakni. Ha például nehány éven belül ki szeretnénk menni egy-két évre külföldre a gyerekek nyelvtanulása miatt, akkor vissza kell fizetni a támogatást?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
A CSOK igényelhető-e abban az esetben, ha a közös lakást eladjuk és a fennálló hitelt abból visszafizetjük. Az újonnan vásárolandó használt lakásnál vennénk igénybe a megszületett 2 gyermek utáni támogatást illetve erre erre vennénk fel új bankhitelt. Kérdésem, hogy akadályt jelent-e az, hogy a nevemen egy vidéki ház 50 %-os tulajdonrésze szerepel, de a ház haszonélvezettel terhelt szüleim javára.
Köszönöm válaszukat, üdvözlettel: Márta