Tisztelt Hitelnet!

Két a kérdésem lenne, vissza kell-e fizetnünk a szocpolt az alábbi esetben? A szocpolt közösen vettük fel a volt feleségemmel, de elváltam tőle és 4 éve külön élünk. Neki is született a mostani párjától egy gyereke és nekem is, de nem tőle. Tehát mind a kettőnknek van gyereke, csak nem közösen. A célt megvalósítottuk, de külön-külön. Ebben az esetben is vissza kell fizetni vagy lehet kérelmezni, hogy ettől tekintsenek el?

Mi a szocpol vagyoni fedezete? Az ingatlan amire felvettük, vagy személy szerinti természetes személy? Az ingatlan a volt feleségem tulajdonában van és a KHR rendszerben teljes összegben az én nevem is rajta van. Mi ilyenkor a teendő?

Köszönettel a választ.
Jani

Kedves Jani!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében amennyiben a megelőlegező szocpolt igénylő házaspár házasságát a megelőlegezés időtartama alatt a bíróság felbontja és a házaspár gyermekvállalását a házasság felbontásának időpontjáig nem, vagy csak részben teljesíti, akkor a volt házastársakat a házasság felbontását követően visszafizetési kötelezettség terheli. E kötelezettség fennállásának, illetve mértékének és kezdő időpontjának megállapítása a házasság felbontásakor fennálló terhesség végéig meghosszabbodik, ha az igénylő házaspár a terhességet és annak várható időtartamát orvosi bizonyítvánnyal a házasság felbontásának igazolásával egyidejűleg a folyósító hitelintézetnek igazolja.

Amennyiben a megelőlegezés időtartama alatt a házasság felbontásra kerül, akkor ennek tényét kötelesek a házasság érvénytelenségét megállapító vagy a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 60 napon belül a jogerős ítélet bemutatásával a megelőlegező kölcsönt folyósító hitelintézetnek igazolni. Ha a volt házaspár az okiratot ezen határidőn belül nem mutatja be a támogatást nyújtó hitelintézetnek, akkor köteles a hitelintézeten keresztül - a hitelintézet írásbeli felszólítása kézhezvételétől számított 30 napon belül - visszafizetni a bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő nap és a bejelentés tényleges időpontja közötti időtartam alatt az állam által kifizetett kamatot, költséget és kamattámogatást.

Fenti előírások értelmében úgy véljük, hogy a házasságuk felbontását követően külön-külön teljesített gyermekvállalás nem vehető figyelembe a megelőlegező szocpol teljesítéseként. Sőt, a házasságfelbontás tényét a hitelintézet felé már jelezniük kellett volna annak bekövetkezése után. Javasoljuk, hogy az ügy tisztázása érdekében mielőbb keressék fel a támogatást nyújtó hitelintézetet!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Férjem előző házasságából gyermek nem született bár két gyermekre vettek fel szocpolt. A mi házasságunkból két közös gyermek született. Az első házasságból meg nem született gyermekek után most kellene visszafizetni a támogatást illetve emelkedne a havi díj. A férjemmel abban a házban lakunk a kettő közös gyermekünkkel, amire első feleségével felvették a szocpol kedvezményét. A kérdésem, hogyan tudnák a közös gyermekekre igénybe venni a már megelőlegezett kedvezményt?
Tisztelettel: Dóra