Tisztelt Cím!

A segítségüket szeretném kérni. Férjemmel együtt lakásépítéshez felvettük a 2 gyerekre járó szocpolt. 5 évvel ezelőtt született is egy kislányom. Sajnos időközben nálam Rheumathoid arthritis nevű betegséget diagnosztizáltak. Ez a betegség sajnos azzal jár, hogy olyan gyógyszert kell szednem, ami mellett nem eshetek teherbe. A gyógyszer magzatkárosodást okoz. A reumatológusom az egyik zárójelentésemben ezt ki is fejtette. Mindezek mellett van egy Policisztás Ovárium Sindróma nevű betegségem is, ami mellett nagyon nehezen vagy egyáltalán nem is eshetnék újra teherbe. De a nagyobbik gond a reuma betegségem.

Szeretném kérdezni, hogy mindezek mellett van-e lehetőség arra, hogy a 2. gyerekre vonatkozó szocpol visszafizetésétől eltekintsenek?
Elfogadják-e a reumatológusi véleményt?
Szükséges-e esetleg nőgyógyásztól is kérnem szakvéleményt?

Sajnos, hogy az élet így alakult, így nem érezzük jogosnak a szocpol visszafizetését. Mi szerettük (szeretnénk) volna a férjemmel a legjobban, ha a gyermekünknek testvére születhetne.

Segítségüket előre is köszönöm: Tímea

Kedves Tímea!

A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet 5/A.§ (11) b) szerint, ha az igénylő házaspár a gyermekvállalását azért nem tudta teljesíteni, mert vele szemben az IVF kezelés megkezdése előtt, vagy az IVF kezelések közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel, akkor a megelőlegezés ideje alatt az állam által megfizetett - 13. § (2) bekezdése szerinti - ellenszolgáltatásokat nem, hanem kizárólag a megelőlegező kölcsön tőkeösszegét kell visszafizetnie.

A hitelintézet csak olyan igazolást fogadhat el, amely alapján megállapítható, hogy a megelőlegező kölcsönszerződés megkötésének időpontja megelőzi a kizáró ok megállapításának első időpontját.

Az orvosi igazolás kiállítása során az egészségügyi szolgáltató az igazoláson feltünteti a kizáró ok megállapításának első időpontját, azzal, hogy az igazoláson a kizáró ok tényén és időpontján kívül egészségügyi adat nem tüntethető fel.

További kérdésével a megelőlegező kölcsönt folyósító hitelintézetet kellene megkeresnie.
 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

31 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2006-ban megelőlegező kölcsönt igényeltünk 2 gyermek után. Eddig sajnos csak 1 gyermekünk született egészségügyi gondok miatt, ezért most vissza kell fizetni a második gyermek után járó 1 500 000 Ft-ot. Kérdésem az lenne, hogy a kamatot egész 8 évre kell fizetni vagy csak a lejárt vállalási idő utánra? Mert sokkalom, hogy a 1,5M kívül még 900 000 Ft-ot kérnek. Illetve ha jól értelmezem, akkor a 2006-ban felvett hitel után, utólagosan ismét tudjuk igényelni a szocpolt, ha mégis megszületik második gyermekünk? Sajnos a bank ellentétes információval szolgál.

Üdvözlöm!
A mi helyzetünk a következő! Szeretnénk közös megegyezéssel elválni és azt szeretnénk, hogy a hitelből a feleségem ki legyen törölve! Időközben a bank felhívta a figyelmünket, hogy nem tettünk eleget annak a feltételnek, ami a szocpolos szerződésben szerepelt! Ez azt takarja, hogy a banknak külön nem jelentettük le a gyermekek születését, mert a tájékoztató levelet úgy értelmeztük, hogy amennyiben a gyermekek után igényeljük a családi pótlékot és az adókedvezményt, akkor automatikusan jelzik a bank felé! De a bank sem szólított fel minket, hogy tegyünk eleget az ő általuk kívánt követelménynek!tehát 7 évig nem tudtunk arról, hogy a bank majd ezt fel fogja róni! A másik követelmény a tulajdonjog bejegyzés! Amit meg kellett volna tenni, azaz, hogy a tulajdonjogot megosszuk! Sajnos erről sem tudtunk, így most tesszük meg ezt! Tehát e két feltételen kívül a gyermekek megszülettek, a ház felépült fizettem rendszeresen a törlesztést, de még is büntetőkamatot akarnak kérni egy az állam által ajánlott lehetőség után! Ez szerintünk kicsit abszurd!
Véleményezné ezt a dolgot?
Válaszát előre is köszönöm!

Tiszteletem!
2007 novemberében vettünk fel megelőlegező szocpolt 2 gyermekre, 2010-ben megszületett első gyermekünk, azonban 2014 januárjában nálam rákot diagnosztizáltak. A kezelés alatt, illetve azt követően fél évig 2016 júliusáig nem vállalhatunk 2. gyermeket.
Van lehetőség arra, hogy a határidőt hosszabbítsuk a kezelés miatt? Mivel a kizáró ok csak később merült fel, ezért van lehetőség arra, hogy csak a tőkét kelljen visszafizetni kamatmentesen?
Köszönettel:
Attila

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy a 2006-ban kapott megelőlegező szocpolt, amit nem teljesítés miatt 2010-től törlesztünk, visszaigényelhetnénk, ha jövő év elején megszületik a kisbabánk? Egy gyermekünk volt az igénylés idején, de a második baba ezidáig nem szeretett volna közénk érkezni. A lakás hiteltörlesztése még nem járt le.
Milyen lehetőségeink vannak?
Válaszát tisztelettel köszönöm!
Gabi

Tisztelt Szakértő!
Idén lejár a 2. gyerek után felvett szocpol ideje. Ezidáig nem sikerült a 2. gyermek. Sajnos időközben lett egy betegségem, ami nagyban befolyásolja a teherbe esést. Volt már lombikbébi program is, ami nem sikerült.
Van rá esély, hogy nem kell visszafizetni a hitel összegét, hisz ez a betegség Önhibámon kívüli.
Köszönettel.

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mi eladtuk a szocpollal terhelt ingatlanunkat, de még négy év hátra van a lejáratig. Nem vásároltunk másik ingatlant, viszont nem tudjuk egy összegben visszafizetni. Ilyen esetben ad-e az államkincstár részletfizetési lehetőséget? Kettő gyerek után vettük fel. Ilyen esetben az egész összeget vissza kell fizetni vagy csak részarányosan, mivel a vállalt gyerekek megszülettek.
Előre is köszönöm válaszát!
Zsanett

Tisztelt Hitelnet!
Mi férjemmel OTP-től 2006-ban vettünk fel építéshez hitelt és 2 gyermekre szocpolt. Első gyermekem 2006-ban meg is született. További család-tervezésünket átalakította az élet, mert haláleset, családi tragédia miatt pánikbetegségem lett és pszichiátriai gyógyszeres kezelés alatt állok 3 éve. Nem tudok dolgozni. Az állapotom szinten tartása végett szedett gyógyszerek miatt nem vállalhatunk babát. Kérdésem: Mikorra kellene megszületni a 2. babának?
Hogyan tudnám elintézni, hogy 1 fizetésből élünk, neveljük a most első osztályos fiunkat és ne kellene visszafizetni az összeget a 2. babára?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
Lakáshitelt vettünk fel feleségemmel 2008-ban. Volt egy megszületett gyermekünk és igénybe vettük a megelőlegező szocpolt is. 2009-ben megszületett második gyermekünk, akinek érkezéséről nem tájékoztattuk a hitelintézetet. A napokban kaptunk egy “törlesztőrészlet értesítőt” hogy a megelőlegező kölcsönünk bankkölcsönné változtatták és kezdjünk el törleszteni.
A kérdésünk az lenne, hogy van-e még lehetőségünk a megelőlegező kölcsön visszafizetésének elkerülésére, hiszen a vállalásunk 2009-ben határidő előtt teljesült.
Tisztelettel: Imre

2014 novemberben lejár a 8 év és még nem lett gyerekünk. Az örökbefogadáson kívül még milyen lehetőségek vannak?

Megelőlegezett szocpolt vettünk fel a feleségemmel két gyermekre 2006-ban új ház építésre. Nyolc évet kaptunk, azaz 2014-ig. Sajnos közben úgy hozta a sors, hogy elváltunk. Gyermekek nem születtek! A ház viszont elkészült. Én lettem a tulajdonos és benne élek az élettársammal. Szeretnénk gyereket. Miért kell visszafizetni? Amikor a ház elkészült, gyereket szeretnénk! Viszont a gyerekek anyja változik! Köszönettel: János

Tisztelt Szakértő!
A segítségét szeretném kérni az alábbi problémámra. Új építésű családi házunkhoz, két gyermekre vettük igénybe még 2008-ban a megelőlegező kölcsön összegét (2.400.000.-). Az első gyermek utáni négy év egy hónapja járt le. Viszont a férjemtől elváltam, melyet a hitelintézet felé bejelentettünk. Házasságunkból nem született gyermek, ugyanis mint kiderült a volt férjem meddő. Erről szakorvosi vélemény is született. Szerettünk volna anno belevágni a lombik-programba, voltunk is vizsgálatokon, de akkor a szakorvos megfogalmazása alapján esélytelen lett volna az a fajta beavatkozás is. Így alapos átgondolás és több orvosi vizsgálat eredménye után, bele sem vágtunk.
A kérdésem ebből adódik, hogy ilyen esetben is szükséges számomra a megelőlegező kölcsön összegét (kamatostul) visszafizetni?
Köszönettel: Mónika

Tisztelt Hölgyem/ Uram!
2005-ben felvettünk megelőlegezett szocpol támogatást 2 gyermek vállalásával. A 2 gyermeknek 2013 februárjáig kellett volna megszületnie. Sajnos 5 IVF kezeléssel sem sikerült, ezért el kellett kezdenünk a visszafizetést. Most mégis úgy néz ki, hogy 2013 márciusában megérkezik első gyermekünk. Visszaigényelhetjük a szocpolt?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Uram/hölgyem!
Olyan kéréssel fordulok önhöz, hogy 2008-ban kaptunk megelőlegező kölcsönt 2 gyermekre új ház építésére! Családi okok miatt el szeretném adni ezt a házat és máshol vennék egy drágább, de használt családi házat. Kérdésem az lenne, hogy ezt hogy tudnám átvinni a másik házra? A teljesülési időből még van 5 év. A hitelt az FHB banktól vettük fel a kincstáron keresztül.
Köszönöm megtisztelő válaszát.
Jácint

Özvegyként élek két gyermekemmel, akikre nem igényeltem szocpolt. Jelenlegi párom elvált, volt feleségével igényeltek 2 gyermekre megelőlegező szocpolt, de nem született házasságuk alatt gyermek. Kérdésem, hogy ha mi összeköltözünk én a két gyermekem által ki tudom-e váltani a szocpolt, hogy ne alakuljon át hitellé? Még van 4 év a vállalt határidőig és a ház lekerül a volt feleség nevéről.