2009-ben (még a szocpol befagyasztása előtt) 1 gyermek után megigényeltük a megelőlegező szocpol kölcsönt. Gyermekünk 2010. július 17-én megszületett, 2010. októberében pedig megkaptuk a használatbavételi engedélyt, mellyel teljesítettük a vállalt feltételeket.

Jelenleg most várjuk a 2. gyermekünket (férjem 30, jómagam pedig 31 éves vagyok).
Érdeklődnék, hogy milyen feltételek mellett vehetnénk igénybe a 2. gyermek esetében a szocpolt? (csak új lakás vásárlása vagy építése esetén?)

Előre is köszönöm válaszát!
Noémi

Kedves Noémi!

Véleményünk szerint a második gyermek után jogosultak lehetnek az utólagos szocpolra, ha az építkezéshez lakáskölcsönt is felvettek. Az utóbb született gyermek után járó szocpol ugyanis a fennálló lakáshitel csökkentésére fordítható.

Az utólagos szocpolra való jogosultság megállapítását a hitelfolyósító pénzintézetnél kell kérni. Ezt a második gyermek megszületése után tehetik meg. A támogatás összege megegyezik a szerződéskötés időpontjában érvényben lévő - második gyermek után járó - támogatási összeggel.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

30 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
2005-ben használt lakás vásárlásához vettünk fel fészekrakó programban devizahitelt, és akkor 1 gyermekre a szocpolt. 2010-ben született meg 2. lányunk, és szeretnénk megtudni, hogy a hitelcsökkentésre igényelhető lenne-e a szocpol utólag? Igényelhető lenne?
Köszönettel: Andi

Tisztelt Hitelnet,
2011 végén jutottunk párommal lakáshoz szülői segítséggel, hitel nélkül. A gyerekvállalást tervezzük. Ilyen esetben igényelhető-e utólagos szocpol?
Köszönettel:
Krisztián

Tisztelt Hitelnet!
2005-ben új építésű lakást vásároltam lakásvásárlásra felvett forintalapú hitellel, mely hitelt jelenleg is törlesztem. 2009-ben megszületett első, 2011-ben második gyermekem. Jogosult vagyok-e utólagos szocpolra?

Tisztelt Hitelnet!
2009.12.07-en indult újépítésű lakásra felvett deviza alapú jelzáloghitelünk, amire az adásvételit 2009.06.03-an írtuk alá ketten a későbbi feleségemmel (2010-ben házasodtunk), mindketten mint adósok.
2011.08.22-en megszületett gyermekünk és arra lennék kíváncsi, hogy érvényesíthetek-e szocpolt?
Köszönjük szíves válaszukat!

Tisztelt Hitelnet!
Feleségemmel 2008 szeptemberben házasodtunk, de 2008 júniusban vettünk használt lakást hitelre (lakás felére, svájci frankban, jelenleg is fizetjük, de tervezzük az árfolyamgát igénybevételét). Első gyermekünk 2010-ben, második 2011-ben született. Kérdésem az lenne, hogy jogosultak lehetünk utólagos szocpolra?
Köszönöm szíves válaszukat!

Tisztelt szakértő!

Utólagos szocpollal kapcsolatban lenne kérdésem. Két gyermekre kötöttünk szociálpolitikai szerződést 1993-ban. Akkor lakáscélú hitelt nem vettünk fel. A gyermekek megszülettek 1994-ben, és 1997-ben. 2006-ban elhunyt a volt férjem, a családi házunk most 1/3 – 1/3 – 1/3 arányban van a két gyermekemmel.
2006-ban lakáscélú hitelt vettem fel, melyet teljes egészében számlákkal igazoltam (Gyámhivatali követelésre). Ezt a mai napig törlesztem.
2011-ben született meg a harmadik gyermekem élettársamtól. Kérdésem az lenne, hogy megigényelhetem-e a harmadik gyermekemre utólag a szocpolt. A családi házunk 3 szobás.

Kérdés: 2004-ben 2 gyermekünkre felvettük a szocpolt. Most megszületett a harmadik gyermekünk. Az lenne a kérdés, hogy hogy tudnám igényelni a harmadik gyerekre? Unicreditnél van hitelünk. Az a gond, hogy a hitel: hitelkiváltás szabad felhasználású kölcsön fundamentával kombinált hitel. Azért jöttünk el a másik banktól, mert ez kedvezőbb volt 5 évvel ezelőtt. A lakásunk 80 nm és nagyon jó lenne ha tudnánk igényelni a szocpolt.
Kérem segítsenek.

Tisztelt Címzett!
2008-ban vásároltuk használt ingatlant feleségemmel némi CHF hitellel. Pont amikor eltörölték a szocpolt, így nem igényeltük. 50-50% tulajdonosok vagyunk. Azóta született 2 fiam. Most 2012 januárban végtörlesztettünk, és most már forint hitelünk van.
Van lehetőség még felvenni a 2 gyerek után a szocpolt, és a meglévő forint hitelt csökkenteni vele?

Használt családi házat vettem hitelre 2007-ben, nem igényeltem akkor szocpolt.
Most vagyok 37 éves, van három gyermekem akik, 16, 17, 1,5 évesek.
Kérhetek utánuk utólagos szocpolt?
A fennálló lakáshitelem 4.200.000 Ft.

T. Szakértő,
Építési engedélyünk 2010 nyara, befejezés 2011 március. Ha jól értelmezem, akkor nem igényelhető, kérem az Ön véleményét is. Mi a helyzet a második gyermek születésekor?
Az ebben az időszakban építkezők egy leállított energiapályázattal, majd újraindított, ami már a megkezdett építkezésekre nem vonatkozott, valamint egy kirekesztő szocpol támogatással, mert befejezték, néztek szembe.
Köszönöm válaszát.
Tamás

Tisztelt Szerkesztő!
2012. február 04-én küldtem Önöknek egy utólagos szocpollal kapcsolatos kérdést, melyre ez idáig nem érkezett válasz!
Kérdésem lenne, hogy megérkezett-e a kérdésem, mert hogyha nem, akkor jelezzék, esetleg újbóli elküldés miatt.
Amennyiben a kérdésem feldolgozás alatt áll, úgy elnézést az esetleges “zaklatásért”.
Megértésüket előre is köszönöm!
Ferenc

Tisztelt cím!
2005-ben kötött hitelszerződésünk van, (új lakásra) amiben 2 gyermekre meg is kaptuk a szocpolt. Utólag született még egy gyermekünk és utána is szerettük volna igénybe venni a szocpolt, a bank szóban azt mondta igen jár, most viszont elutasítottak arra hivatkozva, hogy két szobás a lakásunk, ezért csak 2 gyermek után jár. Sehol nem találok ilyen törvényt, hogy mekkora lakásra hány gyermek után jár? Én csak olyan törvényt találtam, hogy utólag született gyerek után is jár, de szobaszámot nem írnak benne!?
Kérem segítsen, hogy érdemes-e fellebbeznünk.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Erika

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2011. júniusában kaptuk meg az újépítésű házunkra a használatbavételi engedélyt egy gyerek mellett. A házépítésre hitelt vettünk fel.
A kérdésem az lenne, hogy érvényesíthetek-e szocpol igényt visszamenőleg, amit a hitel törlesztésére fordítanék, vagy esetleg egy kiváltó hitelbe beszámolnék.
Üdv.

Szeretném a segítségét kérni!
2008 nyarán szabad felhasználású jelzáloghitelt vettünk fel, melyből vásároltunk egy 30%-ban kész levő házat, amin nem volt lakhatási engedély. Építési engedélyt mi újítottuk meg, a lakhatási engedélyt 2009 júliusában kaptuk meg rá. Akkor már volt egy 10 hónapos kisfiam. sajnos a szocpolt nem sikerült megkapnunk, mert mivel saját magunk építettünk mindent, nem volt számla amivel a 70 %-ot bizonyítsuk. Semmilyen kedvezményt nem tudtunk felvenni a házra. Azóta született egy kisfiam. Érdeklődnék, hogy mi jogosultak vagyunk-e visszamenőleges szocpolra, illetve ha igen, akkor csak az utóbb született gyerek után kapjuk-e meg?
A helyi önkormányzatnál érdeklődtünk, hogy kiállítják-e nekünk a jogosultsági igazolást. Azt mondta a hölgy, hogy először a banknál indítsuk el a folyamatot, mert utána adja csak ki a papírt. A banknál azt válaszolták, hogy nem hallottak még ilyen szocpolról, csak az igényelhet, aki korábban aláírt még a meg nem született gyerekre.
Lehetséges ez, hogy némely banknál csak így lehet felvenni, vagy csak nem akartak velünk foglalkozni?
Illetve a jogosultsági igazolást 3.000 forintért adják csak ki, nekünk pedig azt mondták, hogy ingyenes.
Köszönöm válaszát!

Tisztelt szakértő.
2006-ban a nejemmel szocpol segítségével (2gyerek=2,4 millió Ft) építettünk házat (74nm2). 2008-as váláskor a lakás a nevemen maradt, a szocpol felét a nejem akkor átvitte másik lakás vásárlására. Maradt 1,2 millió. A hitel ma is fennáll, a lakás tulajdonjoga egyedül az enyém. A jelenlegi (második) feleségemmel születendő gyermekünkre, ha a régi jogszabály szerint igényeljük a szocpolt akkor mekkora lehet ennek az összege? (1.2 millió)? Valamint az ő előző házasságából meglévő 10 éves gyermeke után igényelhető valami akkor, ha 2000-ben született, és 2011-ben szerzett teljes jogú magyar állampolgárságot? A hitelintézetnél nem tudtak választ adni nekem.
Előre is köszönöm a segítségüket.