Mint ahogy arról korábbi bejegyzésünkben beszámoltunk, a CSOK rendelet szeptemberi módosítását követően új lakás építése esetén nincs lehetőség önerő nélküli, csak a 10+10 milliós támogatásból történő finanszírozásra, mivel a folyósítás a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik. Lássuk mi a helyzet, ha nem új lakás építése, hanem vásárlása a cél!

Önerő nélkül, 10+10M-s támogatásból történő újépítésű lakás vásárlása működhet?

A 2016. január elsejétől hatályos CSOK rendelet értelmében új lakás vásárlásához 3 gyermek után 10 millió forint összegű kedvezmény vehető igénybe, amely mellé a jogosultak további – maximum – 10 millió forint összegű állami kamattámogatású lakáshitelt igényelhetnek. Ez alapján egy 20 millió forint vételáru újépítésű lakás önerő nélkül is megvásárolható.

Kérdés: a CSOK rendelet szeptemberi módosításával ez változott vagy továbbra is működhet fenti esetben az önerő nélküli finanszírozás?

A kérdés apropóját az adja, hogy új lakás építése esetén az önerő nélküli, csak a 10+10M-s támogatásból történő finanszírozásra szeptember 16. óta már nincs lehetőség, mert a folyósítás kizárólag készültségi fokkal arányosan, utólag történhet.

A kedvezmény új lakás vásárlása esetén történő folyósításáról a vonatkozó kormányrendelet - 16/2016. (II.10.) kormányrendelet 48.§ (1) - a következőket írja elő:

A családi otthonteremtési kedvezmény összegének folyósítása új lakás vásárlása esetén a támogatási szerződés megkötését követően, egy összegben történik. Használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező új lakás vásárlása esetén a támogatási szerződés megköthető, azonban a családi otthonteremtési kedvezmény összegének folyósítására kizárólag a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány hitelintézet részére történő bemutatását követően, egy összegben kerülhet sor.

Összegzés

20 milliós forint vételáru újépítésű lakóingatlan esetén a fentiek tehát nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a vételár kiegyenlítése önerő nélkül, csak a 10+10 milliós támogatásból történjen, amennyiben ezt a támogatott személyek jövedelmi helyzetet is lehetővé teszi.

Amennyiben a vételár meghaladja a 20 millió forintot – megfelelő jövedelem- és ingatlanfedezettség esetén – önerő hiányában arra is van lehetőség, hogy a lakásvásárló a hiányzó vételár-részt piaci kamatozású lakásvásárlási hitel felvételével pótolja.

Önerő minimum lakásvásárlás esetén

Fentiekből következően akár 0% önerővel is megvalósulhat a lakásvásárlás. A hitelképességet azonban számos egyéb tényező befolyásolja, így a lakásvásárlás előtt álló ügyfeleinknek mindenképpen előzetes hitelképesség vizsgálatot javaslunk, melyet Szakértőink díjmentesen elvégeznek irodáinkban.

Konkrét, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése