Kedves Hitelnet!

Az egyik bank állítása szerint az 5 éven belül eladott ingatlan árára vonatkozó továbbforgatási kötelezettség esetén nem az adás-vételi szerződés dátumát nézik, hanem azt, hogy mikor kapta meg az eladó a vételárat. Én 2011 októberében született adás-vételi szerződésben adtam el a lakásomat, melyért csak 2012 februárjában kaptam meg a legutolsó vételár részletet a bankszámlámra. Miután a lakást a testvéremnek adtam el, az előző részleteket készpénzben kaptam meg és azokról semmilyen papír nem született.

A kérdéseim a következők:
1. Mindenhol az a gyakorlat, hogy a vételár kézhezvételének a dátumát nézik visszaforgatási kötelezettség esetén?
2. Hogyan tudják ellenőrizni azt, hogy az utolsó vételár részlet tényleg az utolsó volt-e? Nem szeretném, ha akkor találnák ki, hogy bizonyítanom kell a többi vételár részlet átvételét is.
3. A CSOK miatt a magyar állam is rákerül a tulajdoni lapra. Igaz, hogy ugyanezen ingatlanra igényelt felújítási/korszerűsítési hitel felvételéhez a magyar állam hozzájárulásához is szükség van? Meghiúsíthatják a felújítási hitelünk felvételét?
4. Ha a megvásárláshoz nem veszünk igénybe CSOK-ot, de a tetőtér beépítéséhez (3 gyerekszoba, 1 fürdőszoba, lépcsőfeljáró) és a ház többi részének felújításához amúgy is szükségünk van hitel felvételére, arra is megigényelhetjük a CSOK-ot?

Válaszaikat előre is köszönjük!
Üdvözlettel,
Pék

Kedves Pék!

A továbbforgatási kötelezettség teljesülésének vizsgálatakor a hitelintézetek az eladott lakás és a vásárolandó lakás adásvételi szerződésében szereplő dátumok (fizetési határidők) alapján ellenőrzik, hogy valóban az eladott lakásért kapott összeg került továbbforgatásra. További igazolásra akkor lehet szükség, ha az adásvételi szerződésben szereplő dátumok alapján nem egyértelmű a továbbforgatás.

Mivel CSOK igénybevétele esetén a Magyar Állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre, ezért egy ezt követő hitelfelvétel esetén a Magyar Állam hozzájárulását kell kérni a további jelzálogjog bejegyzéséhez. Ez azonban nem szokta meghiúsítani lakáshitel felvételét, az állam a hozzájárulást meg szokta adni.

A CSOK-ot a bővítéshez is igényelhetik, mivel lakószobákkal is bővül az ingatlan. A további igénylési feltételeket és a bővítés esetén elérhető támogatási összeget IDE kattintva ismerhetik meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Volt egy lakás a nevemen, ami apukámé volt. Eladta, abból én semmilyen pénzt nem kaptam. Ez tavaly decemberben történt. Én most szeretnék venni egy lakást és szeretném a szocpolt megigényelni.
Az lenne a kérdésem, hogy az államkincstár utánanéz, hogy volt-e lakásom? És hogyan néz utána? Ha beadom a kérelmet, rögtön meg bukok? Van ennek valami büntetése?
A választ előre is köszönöm.
Üdv: Veronika

Köszönöm a válaszokat!

Sajnos még mindig nem világos az, hogy ha 2011.10.15-én adtam el az előző lakásomat (akkor született az adás-vételi szerződés), és én 2016.10.16-án szeretnék venni egy használt házat CSOK felhasználásával, akkor van-e továbbforgatási kötelezettségem? Hisz kijelenthetem, hogy 5 éven belül adtam el az előző ingatlanomat, de ez 2016.10.16-án már nem igaz, mert 5 év 1 napon belül adtam el az előző ingatlanomat.
Tehát büntetőjogi felelősségem tudatában mindenképpen hazudok akkor, ha azt nyilatkozom, hogy 5 éven belül adtam el ingatlant.
Rosszul gondolom? Vagy a gyakorlat mást mutat?