Tisztelt Szakértő!

A 10 milliós CSOK-ot szeretnénk igényelni, 4 gyermeket nevelünk. Én szlovák állampolgár vagyok, én fogom az OEP igazolást bemutatni. Hamarosan letelik a 180 napos magyarországi munkaviszonyom, így itt ki tudjuk kérni. Részmunkaidőben dolgozom, mellette Szlovákiából kapok a kislányomra ápolási díjat már több mint 2 éve. Így az előtte lévő időszakot ottani igazolással igazolnám.
Ez így lehetséges?

Az ápolási csak egészségbiztosítási ellátásra jogosít, egyéb juttatásra nem. Viszont mivel még én továbbra is kapom ezt az összeget, megmaradt Szlovákiában is a biztosításom. Ebben az esetben is az E104-es nyomtatványra kell kérnem az igazolást? Mert tudomásom szerint az a nyomtatvány arra szolgál, ha valaki kilép az egészségbiztosítóból. Viszont én csak Magyarországon vagyok jogosult egyéb juttatásokra, mivel itt vonnak a fizetésemből járulékot, nem vagyok két országban biztosított. Szlovákiában bejelentettem, hogy van magyarországi munkaviszonyom, azt mondták nem kell kijelentkeznem az ottani biztosítótól, mivel az ápolási miatt jogosult vagyok rá.

Köszönöm válaszát.
Tisztelettel.
Szilvia

Kedves Szilvia!

A 10 milliós CSOK igényléséhez legalább két éves TB jogviszony igazolása szükséges. A kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkezni, továbbá a 2 éves időszak számítása során a családi otthonteremtési kedvezmény igénylését megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie, melybe a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő nem számít bele. Az Ön 180 napos magyarországi alkalmazotti jogviszonya ezen utóbbi feltételnek megfelel. A fennmaradó időszak igazolására EGT állam TB jogviszonya is elfogadható. A külföldi ápolási ellátás azonban társadalombiztosítási jogviszonyt nem keletkeztet, csak - mint ahogy Ön is írja - egészségbiztosítási jogviszonyt.

Jóllehet a vonatkozó CSOK rendelet értelmében a TB jogviszonyra vonatkozó előírást nem kell figyelembe venni, ha a támogatott személy ápolási díjat kap, de a rendelkezések szerint csak abban az esetben, ha a támogatott személy a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító jogerős határozata alapján részesül ápolási díjban. Ön Szlovákiából kapja az ápolási díjat, nem pedig magyarországi kormányhivatal határozata alapján, ami véleményünk szerint problémát jelenthet. További tájékoztatást ez ügyben az érintett hitelintézettől lenne célszerű kérnie.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot.
Két éve dolgozom már Németországban német bejelentéssel német cégnél. Magyarországon szeretnénk igényelni a FALUSI CSOK-ot, 5 milliót vásárlásra, 5 milliót felújításra. Két gyermekünk van és még egyet vállalunk.
Az lenne a kérdésem, hogy ha kikérem a német 2 éves tb igazolást, azt elfogadják-e? Mert azt olvastam, hogy lehetséges, csak utána haza kell jönnöm dolgozni.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Köszönöm ismételt válaszát. Most már teljesen össze vagyok zavarodva.

Tisztelt Szakértő!
Köszönöm válaszát!
Tudomásom szerint elegendő a 10 milliós Csoknál, ha 180 napos tb jogviszonya van, a maradék másfél évben pedig elegendő, ha kizárólag egészségbiztosítással rendelkezik. Ez esetben, ha Magyarországon megkapom az igazolást a 180 nap tb jogviszonyról, a maradék másfél évre pedig Szlovákiából, ahol ugye mar 2 éve ápolásin vagyok, akkor így megfelelünk a feltételeknek?
Köszönöm.
Szilvia