Tisztelt Szakértő!

2008-ban vettünk fel hitelt és igénybe vettük akkoriban a félszocpolt akkor még két gyermekünk után egy vályogházat vásároltunk. Ez évben született meg a harmadik gyermekünk és szeretnénk építkezni és erre hitelt felvenni.

Kérdésem a következő. Szüneteltethetjük-e a félszocpol visszafizetését, amíg eladjuk a házunkat és megvesszük a telket, amin elkezdünk építkezni. Ezzel egyidejűleg kérvényezhetjük-e a szüneteltetés után a teljes szocpol felvételét a 3 gyermek után, hiszen építeni tervezünk.

Mik a lehetőségeink? Kinőttük a házunkat és muszáj lenne lépnünk.

Válaszát előre is köszönjük!
Eszter

Kedves Eszter!

Félszocpol, vagyis a 2008-ban használt lakás vásárlásához nyújtott Fiatalok Otthonteremtési Támogatása (FOT) esetén a támogatást biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom időtartama 5 év, amit az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától kell számítani. Ha tehát Önök 2008-ban vásároltak használt lakást és kaptak "félszocpolt", akkor az elidegenítési és terhelési tilalom elvileg lejárt. Ennek törlését a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál lehet kérni a megfelelő dokumentumok bemutatásával.

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy egy összegű, állami támogatás ugyanazon gyermek után egy alkalommal vehető igénybe. Mivel Önök első két gyermekük után kaptak már ilyen jellegű támogatást (félszocpol), ezért egy esetleges építkezés során véleményünk szerint nem jogosultak ugyanazon gyermekek után szocpolt igényelni. (Ha lenne rá mód, sem érné meg visszafizetni a félszocpolt és helyette szocpolt igényelni, ugyanis a 2008-ban elérhető félszocpol összege - 1.200.000 Ft - magasabb volt, mint az új ház építéséhez két gyermek után jelenleg kapható szocpol - B kategóriás ingatlan esetén alapterülettől függően 800.000 és 1.300.000 Ft közötti összeg.)

Idén még nem, de az új szocpoltervezet szerint 2015-ben már egy gyermek után is járni fog a szocpol. Így amennyiben Önök jövőre építenek új házat, harmadik gyermekük után jogosultak lehetnek igénybe venni a támogatást. A törvényjavaslat még nem került elfogadásra, de ha ez megtörténik, 2015. július 1.-től igényelhető lesz. Ezzel kapcsolatban további részletekről a törvény elfogadása és kihirdetése után beszámolni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése