Tisztelt Szakértő,

2007-ben új építésű társasházi lakást vásároltunk 50-50 % tulajdoni arányban feleségemmel. Akkor egy gyermekünk volt. Korábbi lakásunkat még ez előtt eladtuk, melyen nem lakáscélú jelzáloghitel volt. Ezt a hitelt visszafizettük és a maradék önerőt kb. 2,5 millió Ft-ot az új lakás vásárlásába önerőként betettük. Szocpolt 2 gyerekre nem kaptunk, mert a nem lakáscélú hitelösszeget is elő kellett volna önerőként teremteni, de erre nem volt lehetőségünk, sajnos. Így kénytelenek voltunk nagyobb hitelt felvenni.

Kérdésem, hogy van-e valamilyen lehetőségünk szocpolként bármekkora összeget kapni akár felújításra, akár hitel betörlesztésre?
2015 november előtt még 40 év alattiak vagyunk és már 3 gyermekünk van. Lakásunk 88 m2 + 15 m2 garázs; 2+2 szoba.

Köszönöm válaszát,
Tisztelettel.
Attila

Kedves Attila!

2007-ben és jelenleg is érvényben van az a szabály, miszerint új lakásszerzés esetén az 5 éven belül eladott lakás árát tovább kell forgatni az újabb lakásba. A tovább forgatandó összeget néhány tényezővel lehet csökkenteni, köztük az eladott lakást terhelő lakáscélú banki hitel visszafizetésére fordított összeggel. Ha azonban nem lakáscélú kölcsönt fizetnek vissza belőle - mint, ahogy ez az Önök esetében is történt - akkor azt az összeget is az újabb lakást vételárába kell tovább forgatni. Emiatt valóban nem voltak jogosultak a szocpol igénybevételére. Ezt a támogatást visszamenőleg most sem lehet igénybe venni, utólagos szocpolra tehát sajnos nem jogosultak.

Gyermekek utáni támogatás lakásfelújítási célra nem vehető igénybe. A szocpolrendelet jövőbeni módosítását követően sem lesz igényelhető erre a célra a támogatás. 2015 júliusától egy esetleges lakásbővítéshez lehetne igénybe venni a 3 gyermek után járó félszocpolt, ha meglévő lakásukat legalább egy lakószobával bővítik.

A félszocpol bevezetésére vonatkozó törvényjavaslat még nem került elfogadásra, ezért a bővítéshez adható támogatás igénylési feltételeit még nem ismerjük. Ha azonban az igénylés feltételeit közzéteszik, honlapunkon is olvasható lesz, ezért kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

55 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
2015. augusztus 10-én kötöttünk adásvételi szerződést egy használt családi házra, Sopronban. Akkor sajnos nem feleltünk meg a CSOK feltételeknek, mert 23 M Ft értékhatár fölött volt az értéke a háznak, egész pontosan 25 M. Ft volt. Akkor csak egy gyereket neveltünk (3 éves a gyerek), azóta a második baba is úton van. Hitelt nem vettünk fel, csak munkáltatótól kaptunk 2 M Ft. munkáltatói kölcsönt. Úgy tudom, hogy eltörölték az értékhatárt, ezért szeretném megkérdezni, hogy visszamenőleg igényelhetjük-e a csokot? Sajnos a ház felújítását nem tudtuk maradéktalanul befejezni, ezért nagyon kellene a támogatás! Korábban sem szocpolt, sem csokot nem igényeltünk!
Válaszát várom!
Üdvözlettel:
Judit

2013 decemberében vásároltunk házat, kedvezményes otthonteremtési hitelt vettünk hozzá fel. Akkor szocpol nem volt kiterjesztve használt lakásra, így ez elmaradt.
Kérdés: Meglévő ingatlanra lehet utólag igényleni Szocpolt? 3 gyerekünk van, férjem 46 éves, én 40 éves leszek július 1.-től.

Kedves Tanácsadó!
2009-ben vettem fel lakáshitelt használt lakásra, egy gyerekkel egyedülállóként, semmilyen állami, önkormányzati támogatást nem kaptam, a teljes összeget hitelből fizettem. 2012-ben született a második gyermekem, jelenleg újra egyedülálló vagyok. Járna-e nekem CSOK utólag?
Válaszát várva, köszönettel:
Noémi

2015. évben kezdtük el és fejeztük be lakóház felújítás és tetőtér beépítés megnevezésű munkálatainkat. A családi ház a tulajdonomat képezi (férj), házassági életközösségben élünk, két gyermekünk van, 15 és 11 évesek, szocpol kedvezményt ez ideig nem vettünk igénybe.
Az építőanyagokról, és munkadíjakról ÁFÁ-s számlákkal rendelkezünk.
Köszönettel.

Tisztelt szakértő!
Mi 2005-ben vettünk igénybe deviza alapú lakáshitelt a CIB Banktól. Úgy tudom régebben a SZOCPOLT utólag is jóváírták a bankok. Akkor mikor a hitelt felvettük, a bankban nem vették figyelembe, hogy van 1 gyermekünk, mikor szóba hoztuk kitérő válaszokat kaptunk.
Az a kérdésem, hogy van-e arra a mostani jogszabályok szerint, hogy a CSOK-ot most jóváírják a meglévő hitelünkből?

Üdvözlöm!
10. éve vettük meg lakásunkat a férjemmel. Akkor 3 gyermekre igénybe vettük a szocpol támogatást. Időközben megszületett a negyedik gyermekünk is, rá még nem igényeltük sem a szocpolt, sem a CSOK támogatást.
Kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeim vannak? A lakásunk 68 m2. Használt tömblakás. Jogosultak vagyunk az új CsOK vagy a régi szocpol igénylésére?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Gabriella

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy 2013 decemberében vásároltunk használt családi házat. Két gyermekünk van, az egyik 2010-ben, a másik 2013-ban született. A férjem külföldön dolgozik.
Utólag igénybe vehetjük a szocpolt?
Köszönettel: Tímea

Üdvözlöm!
Szocpollal kapcsolatosan vannak kérdéseim. 2014 januárjában vettünk fel hitelt 3.700.000 forintot használt új építésű családi ház vásárlásra. Szocpol érvényesítésére van-e lehetőség ebben az esetben? Gondolok itt arra, hogy a hitelbe beszámítják-e vagy lakásfelújításra kapható-e? A lakásfelújítás alatt bútorozásra költhető-e? Gyermekünk 2014 augusztusában született.
Köszönöm, Kata

Tisztelt Címzett!
Érdeklődni szeretnék, hogy egyedülállóként van 3 gyermekem, egy 22 éves, egy 21 éves egy 10 éves. Nem vettem igénybe a szocpolt sose. 2 szobás lakásban élünk.
Van-e valamilyen lehetőségem a szocpol valamilyen formájára igényt tartanom?
Köszönettel:
Mariann

Azzal a kéréssel fordulnék önökhöz, hogy 2009.03.15-én költöztünk be a lakásunkba, melyet használtan vettünk OTP hitelből és akkor amikor a hitelt felvettük, nem kaptuk meg a szocpolt, mivel használt lakást vásároltunk. Azóta már született még egy gyermekünk. Szeretnék tájékoztatást kérni, hogy jár-e a szocpol nekünk utólag az OTP-től? Ha jár, kb. mennyi az összege?

Tisztelt Szakértő!
2013 májusában vásároltunk férjemmel használt lakást, 50-50%-ban. Akkor már volt egy 8 hónapos kislányunk. Hamarosan szeretnénk másik babát is. Otthonteremtési kamattámogatással nyújtott lakáshitelt kaptunk a Budapest Banktól (15 évre). Szerettük volna igénybe venni a szocpolt, de még akkor "állítólag" nem volt rá lehetőség. Azt szeretném kérdezni, hogy kaphatnánk-e szocpolt/félszocpolt születendő gyermekünkre, esetleg visszamenőleg 2,5 éves kislányunkra is? Segítségét megköszönve, várom mielőbbi válaszát! Tisztelettel: Erika

Üdvözlöm:
Az MKB Banknál vettünk fel építési hitelt 2009-ben. Akkor nem igényeltünk szocpolt. Az építési engedély is 2009-es. Az építkezés még jelen pillanatban is tart, de szeretnénk megigényelni a szocpolt két gyermek után.
Van-e rá lehetőség?
Válaszát előre is köszönöm.
2015.01.19.
Üdvözlettel: Rajmund

Üdvözletem!
Azt szeretném kérdezni, hogy a kedvesem vásárolt egy házat 6 éve, közben születtek iker gyermekeink, jelenleg 4 évesek. Igénybe vehető-e a házra a szocpol, visszamenőleg, mivel a hitel még fut.
Köszönettel.
Attus

Üdvözlöm!
2014 novemberében lecseréltük a lakásunkat egy nagyobb házra, hitel segítségével. Van pici 3 gyermekünk. Egyik után sem volt lehetőségünk élni a szocpol-félszocpol adta lehetőséggel. Utólagosan igénybe lehet majd venni rájuk? Pl.: hitel csökkentésére?
Köszönöm válaszát!

Amennyiben eladjuk a jelenlegi ingatlanunkat és veszünk egy nem új építésű lakást, akkor fel tudunk-e venni szocpolt az év vége felé használt lakásra? /nem vettünk még igénybe szocpolt/

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy 2014. novemberben vettünk használt lakást a párommal. Visszamenőleg igényelhetjük egy gyermekre? Ha igen, beépíteni szeretnénk a hitelbe vagy ha megoldható fürdőszoba felújításra fordítanánk. Ez megoldható?
Köszönöm előre is válaszát.

Tiszteletem.
Kérdésem az lenne, hogy feleségemel mindketten 38 évesek vagyunk. 2003-ban vettünk egy használt lakást jelzálogos kölcsönnel 15 évre. Rendesen fizetjük. Van két gyerekünk, 2005-ben illetve 2014-ben születtek. A 2005-ben született gyerek után nem vettük igénybe a félszocpolt 2009. előtt. Most szeretnénk visszamenőleg mindkét gyerekre a félszocpolt igénybe venni a tartozásunk csökkentésére. Lehetséges ez?

Üdvözlöm!
Párommal 36 évesek vagyunk, 11 éve élünk élettársi kapcsolatban, ugyanazon a lakcímen bejelentve és van két gyerekünk! Az lenne a kérdésem, hogy visszamenőleg járna-e nekünk a szocpol családi házunk felújítására vagy fűtéskorszerűsítésre? A ház a párom édesapja nevén van!
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Anita

Tisztelt Szakértő!
Olyan kérdésem lenne, hogy még nincs gyerekünk a barátnőmmel, akivel 7 éve vagyunk együtt, de 2015-ben szeretnénk gyereket. Így meg lehet igényelni a CSOK-ot? 2014-ben vásároltunk egy házat és felújításra szeretnénk fordítani az összeget.
Köszönöm.

2015-ben meg lehet igényelni a szocpolt visszamenőleg lakásfelújításra? Ha igen, milyen feltételek kellenek hozzá? Meg lehet-e igényelni úgy is 2 gyermekre, ha már 1 gyermek van, a második meg úton van?

Jó napot kívánok!
Annyit szeretnék megtudni, hogy meglévő 3 gyermekemre utólag igényelhetek-e lakásbővítésre támogatást? Igaz összkomfortos a lakás. Vagy fordítható-e lakáshitel törlesztésre?
Köszönöm.

Tisztelt Hölgyem / Uram!
2002-ben vettem fel lakáshitelemet használt lakásra, amelyet a mai napig törlesztek. Szocpolt akkor nem vettem igénybe, de 2006-os házasságomat követően még 2006-ban, majd 2010-ben megszülettek gyermekeim. 2012-ben a régi lakást eladva egy nagyobb, de szintén használt lakást vásároltam és meglévő hitelemet átvezettük erre az ingatlanra. Az volna a kérdésem, hogy a júliustól érvényes szabályok szerint van-e lehetőségünk a hitelünk csökkentésére a CSOK igénybevételével?
Előre is köszönöm a válaszát.

Szeretném megtudni, hogy 6 éve vásároltunk egy használt 60 négyzetméteres házat, de fel kellene újítani. Közben egy gyermekünk született, a párom (élettársam nevén van a ház), a hitelt is ő fizeti. Utólag lehet-e igénybe venni a szocpolt? Ha ő már elmúlt 35 éves, akkor járna-e még?
Köszönettel: Dóra

Két gyermeket nevelünk, mindketten dolgozunk! Feleségem közalkalmazott. Nem tudtuk kihasználni a szocpolt, mert nem volt! Közben vetünk egy házat hitelre! A hitelbe be lehet majd számolni az új szocpolt? Vagy esetleg épület korszerűsítésre? (napelem)
Üdv: Ferenc

Tisztelt Hiteliroda!
A korábbi szocpol lehetőségből kimaradtunk, mivel akkor ezt felfüggesztették. Azóta 2010 májusában vásároltunk egy 55 m2-es használt panellakást (első lakásvásárlás), melyet teljes mértékben felújítottak (szigetelés, fűtés, nyílászárok teljes cseréje és korszerűsítése). Illetve született két gyermekünk, egyikük 2011-ben a másik 2013-ban. Ezek alapján mi utólagosan jogosultak leszünk az új CSOK-ra? Ha nem, később 2017 körül várhatóan lesz használt családi ház vásárlás és felújításunk, aminél – ha a korábbi panel vásárlásnál nem tudjuk igénybe venni – lesz-e pozitív lehetőségünk a felvételre?
Köszönettel:
Attila

Tisztelt Szakértő!
2006-ban vettünk fel új családi ház építésre állami kamattámogatásos hitelt, amit azóta is rendben fizetünk. Amikor a hitelt felvettük, 1 gyermekünk már megvolt, aki 2004-ben született. Akkor nem igényeltünk utána szocpolt, mivel az épített családi ház mérete, illetve költségvetése csak 3 gyermek esetén fért volna bele a méltányolható kategóriába, de +2 gyermeket ugyebár nem lehetett előre bevállalni, mi pedig 3 gyerekre terveztünk, és úgy is építkeztünk. Minden egyéb feltétel megvolt a szocpolhoz. Azóta már 3 gyermekünk van (2010 és 2014 születés). Kérdésem, hogy így megkaphatjuk-e utólag a 3 gyermekre a szocpolt, vagy csak arra a kettőre, akik a hitelfelvétel után születtek? Vagy egyáltalán nem is kaphatunk így már szocpolt? Ha csak a két fiatalabbra kapjuk meg, akkor mekkora összegre számíthatunk, mármint akkor utánuk a 2. és 3. gyermek után járó összeget kapjuk, vagy az 1. és 2. összeget?
Köszönöm segítségét!

2012-ben hitelre vettünk egy lakást. 2015-re várjuk második gyermekünket. A kérdésem az lenne, felvehetünk-e szocpolt erre a lakásra hitel csökkentése érdekében?
Köszönettel.