Tisztelt Hitelnet!

Meglévő, saját tulajdonú családi házra szeretnénk tetőteret/félemeletet építeni. A ház osztatlan közös tulajdonú telken van, viszont társasházzá van nyilvánítva (a tetőtér lenne a 4. lakás a telken). Jelzáloghitelt és Csok-ot (2 gyerekre) szeretnénk felvenni ehhez.

Több kérdésem is lenne.
Hol tudom lekérni, hogy biztosan társasházi közösség-e a telken található ingatlanok?
A férjemnek nincs tulajdona a meglévő ingatlanon. Így is tudunk felvenni CSOK-ot?
A tetőtér beépítés új lakás építésének számít?
A helyi önkormányzat megszabhatja, hogy hány lakás tartozhat egy társasházhoz? Van valami szabály, hogy hány méterre kell lenni az ingatlanoknak egymástól?
A többi tulajdonostól kell akármilyen nyilatkozat a mi építési terveinkhez?
A hitelt és a Csok-ot mikor kapom meg? Építkezés előtt jó lenne.
Elég csak a Csok-hoz költségvetést készíteni, vagy a sima hitelhez is kell beszámoló, hogy mire költöm? (természetesen az egész az új ingatlanra lenne költve)

Lehet, hogy nem minden kérdés ide tartozó témakörű, de minden segítséget nagyon szépen köszönöm

Tisztelettel, Viktória

Kedves Viktória!

A területileg illetékes földhivatalnál tudnak utánanézni a társasháznak. Ha társasházzá van nyilvánítva az ingatlan, akkor külön albetétek vannak, vagyis az adott lakás külön helyrajzi számon szerepel.

A tetőtér-beépítés, emelet-ráépítés, ha különálló, új lakást hoznak is létre, nem új építésnek, hanem bővítésnek minősül. A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy bővítésnek számít az emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás akkor, ha az emelet-ráépítés vagy tetőtér-beépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás. A további feltételeket IDE kattintva ismerhetik meg.

Magára az építkezésre vonatkozó szabályokról (hány lakás tartozhat egy társasházhoz, milyen távolságra lehetnek egymástól a lakások, egyéb hozzájárulások, stb.) a területileg illetékes építési hatóság tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

A CSOK- és hitelkérelem benyújtásához egyaránt költségvetést kell készíteni. Bővítés esetén két gyermek után maximum 1.430.000 Ft adható tekintettel arra, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés 35%-át. A költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni. A CSOK és hitel folyósítása a saját erő felhasználása után, szakaszosan, készültségi foknak megfelelően történik.

Személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése