Tisztelt Szakértő!

Friss házasok vagyunk és szeretnénk 2 születendő gyermekre, használt lakás vásárlásához igényelni a CSOK-ot. A férjem lenne az igény benyújtója, mert én KHR listán aktívan szerepelek, hitelemet rendszeresen fizetem. A CSOK mellé nem szeretnénk hitelt felvenni.

A kérdésem: Megkaphatjuk így a támogatást? Valamint mivel mindenképpen feltétele a tulajdonrész a megvásárolandó lakásból, én lehetek így tulajdonrészes? A KHR aktív státusza nem zárja ezt ki?

Köszönettel.
Ilona

Kedves Ilona!

A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételére házastársak, élettársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak. A támogatás iránti kérelemben tehát mindkettejüknek szerepelni kell, nem tudja csak a férje, az Ön bevonása nélkül igényelni. Mindketten támogatott személyekké válnak és meg kell felelniük az előírt személyi feltételeknek.

A CSOK rendelet nem írja elő, hogy a jogosultsághoz a hitelintézeteknek vizsgálniuk kell az ügyfelek KHR státuszát, így az, hogy Ön a Központi Hitelinformációs Rendszerben aktív státuszban szerepel, nem zárja ki a kedvezményre való jogosultságot. Ez akkor jelentene problémát, ha a támogatás mellett kölcsönt is szeretnének felvenni. A negatív KHR információ ugyanis kizárja a hitelfelvétel lehetőségét minden pénzintézetnél, kivéve egyet, ahol legalább 6 havi passzív KHR státusz esetén már van lehetőség lakáshitel igénylésére.

A vonatkozó rendelet további feltételként írja elő, hogy házastársak, élettársak igénylése esetén mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie a támogatás igénybevételével vásárolandó lakóingatlanban. A tulajdoni arányra vonatkozóan nincsen előírás, nem feltétel tehát az 50-50%-os tulajdonszerzés. Az aktív KHR státusz nem zárja ki a tulajdonszerzés lehetőségét. Azzal azonban számolni kell, hogyha hátralékos tartozása miatt végrehajtásra kerülne sor, akkor veszélyben lehet a szóban forgó ingatlan is.

Fentieken túl a jogosultsághoz további – személyi és egyéb, a célingatlanra vonatkozó – feltételek teljesülése is szükséges, melyekről IDE kattintva tájékozódhat. Két vállalt gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK igényelhető.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Ügyintéző!
Használt ingatlan vásárlás esetén az élettársam igénybe veheti-e a CSOK támogatást a velünk egy háztartásban élő vér szerinti kiskorú gyermekem után?
Én nem vehetem igénybe, mivel negatív KHR listán szerepelek.
Válaszát megköszönve, tisztelettel: Márta

Kedves Márta!
A negatív KHR információ nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Az ön gyermeke után mindenképp együttes igénylésre van lehetőség.
Egy gyermek után a támogatást összege 600.000 Ft. A jogosultság egyik feltétele, hogy az igénylők legalább egyike rendelkezzen 180 napos TB jogviszonnyal. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Üdv!
Konyha kérdés: amit kinéztünk házat a konyhában a vezetékes gáz az adott, de a mosogató a konyha és a fürdőt összekötő folyosón van.
Ez megfelelő így a CSOK-hoz?
Köszönöm.

Jó napot!
Mi nem szeretnénk hitelt felvenni, csak szocpol érdekelne minket. Van egy gyermekünk és még egyre alá szeretnénk írni, viszont a férjem Ausztriában dolgozik. Ausztriai munka is jó? Azt is hallottuk, ha valaki szociális segélyen van, az is tudja igényelni a szocpolt. Igaz?

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy új szerkezetkész ház vásárláshoz igényelhető-e a CSOK 10 millió vissza nem térítendő támogatás, a 10 millió kedvezményes hitel nélkül? A szerkezetkész ház pont 10 millióba kerül. Három gyermekünk van, a legidősebbre félszocpolt vettünk fel 10 éve. Viszont aktív KHR listán szerepelünk mindketten a feleségemmel. Ez miatt nyilván hitel nem jöhet szóba.
Tisztelettel: Károly

Üdv!
Érdeklődöm, hogy CSOK-ot szeretnénk felvenni 5 gyermekre a férjemmel használt lakásra. Van egy házunk /lakhatatlan/, a gyerekek a tulajdonosok, mi a férjemmel haszonélvezők!
Így jogosultak vagyunk a CSOK-ra, hogy másik ingatlant vásároljunk?
Köszönöm a választ!

Három gyerekre igényeltük a csok-ot hitel nélkül. Minden papírt beadtunk. Értékbecslő volt. Bárosak vagyunk.
Mennyi esélyünk van pozitív bírálatra?