Tisztelt Válaszadó!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha a magzat eléri azt a meghatározott terhességi hetet ami a kritériumban szerepel, akkor (mivel jelenleg van már két kiskorú gyermekünk) 3 gyermek után igénylehető 2.200.000 Ft-ra jogosultak vagyunk akkor is, ha a kiszemelt ház 2.000.000 Ft-ért eladó? Azaz nem feltétlen szükséges önrész vagy hitel ebben az esetben (a ház áron alul sürgősen eladó), továbbá az is érdekelne, hogy a meghatározott minimális alapterületbe beletartozik a még nem teljesen beépített tetőtér is?

Illetve ami még nagyon lényeges kérdés, hogy a használt lakásra igényelhető CSOK-ot csak a vásárlás után lehet igényelni, csak az adásvételi szerződés megkötése után folyósítják vagy pedig van rá mód, hogy a folyósítást követően kössük meg az adásvételi szerződést (sajnos nem rendelkezem a vételárral)?

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Tamás

Kedves Tamás!

A családi otthonteremtési kedvezmény összege nem haladhatja meg a vételárat. Amennyiben azonban a támogatás összege fedezi a vásárolandó ingatlan vételárát, akkor önrész vagy hitel igénybevétele nélkül is megvalósulhat a finanszírozás.

3 gyermek után igényelt kedvezmény esetén a célingatlan hasznos alapterületének legalább a 60 m2-t kell elérni. Amennyiben a tetőtér beépítése még nem történt meg, vagyis a tetőtér nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel, akkor annak alapterülete nem számítható bele a hasznos alapterületbe. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a hasznos alapterület: a következő helyiségek hasznos alapterületének összege, amelyek a lakáson mint önálló rendeltetési egységen belül találhatók:
a) előszoba, közlekedő,
b) nappali,
c) hálószoba,
d) étkező,
e) konyha, étkezőkonyha,
f) fürdőszoba,
g) WC,
h) kamra, tároló,
i) gardrób,
j) mosókonyha,
k) kazánhelyiség és
l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.

A CSOK-ot a vásárlást követően, vagyis a vételár kiegyenlítése után már NEM lehet igényelni. Először tehát adásvételi szerződést kell kötni, melybe belefoglalják, hogy a vételár a családi otthonteremtési kedvezményből kerül kiegyenlítésre. Ezt követően 120 napon belül be kell nyújtani a CSOK kérelmet. A CSOK összegét a kérelem elbírálását követően a hitelintézet nem Önöknek, hanem az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára utalja.

A további igénylési feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy fentebb olvastam az eladó nem lehet közeli hozzátartozója a vásárlónak.
Párom édesapjáé az ingatlan 1/4 tulajdoni rész és a további 3/4 rész az édesapja testvéreié.
Ez esetben igényelhető a CSOK? Akadályt jelent ilyen esetben a tulajdonosi háttér, vagy inkább álljunk el a vételtől?
Válaszát köszönöm.
Tisztelettel: Attila