Tisztelt szakértő!

Ha a 2015-ös szocpol törvény hatálybalépése előtt vásárolunk használt családi házat, mondjuk 2014 decemberében, akkor lesz rá lehetőség, hogy a családtól kölcsönvett összeget, vagy a lakáshitelt csökkentsük utólag a szocpol összegével? Vagy csak a törvény hatálybalépése után megkötött vásárlási szerződések alapján igényelhető majd a szocpol használt lakás vásárlásra?

Vagy esetleg igényelhető lesz felújításra, korszerűsítésre a szocpol?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Ildi

Kedves Ildi!

A félszocpol ismételt bevezetésével kapcsolatban már korábban (2013 tavaszán) is napvilágra kerültek információk, ám a támogatás bevezetése ez idáig mégsem valósult meg. Amennyiben a mostani javaslat, mely szintén a használt lakásra nyújtható támogatás újbóli bevezetésével kapcsolatos, megvalósul, sem tudjuk biztosan megmondani, hogy az igénybevételnek milyen konkrét feltételei lesznek.

Kérdésére válaszolva csak a korábban hatályos rendelkezéseket tudjak alapul venni. Ebből kiindulva, egy 2014 decemberi használt lakás vásárlása esetén vélhetően nem lesz lehetőség a később bevezetésre kerülő félszocpol utólagos érvényesítésére. A támogatást véleményünk szerint sem a lakásvásárláskor felvett kölcsön csökkentésére, sem a családi kölcsön visszafizetésére nem lehet majd felhasználni. Úgy gondoljuk, hogy a félszocpol csak a vonatkozó kormányrendelet hatályba lépését követően lesz igényelhető a vásárláshoz, az akkor már meglévő gyermek(ek) után.

Szintén a korábbi szabályozást alapul véve, a félszocpolt lakásfelújításra, lakáskorszerűsítésre nem lehet majd felhasználni. E támogatás célja 2009. július 1. előtt is kizárólag használt lakás vásárlása és meglévő lakóingatlan vízszintes vagy függőleges irányú (tetőtér-beépítés) bővítése lehetett. Lakásbővítésről akkor beszélhetünk, ha az adott lakás alapterülete legalább egy lakószobával bővül. A lakószoba alapterülete meghaladja a 12 négyzetmétert, az alatt félszobának számít.

A jövő év közepétől esetlegesen újra elérhető félszocpol igénylésének egyéb feltételeiről - például a támogatott személyek felső életkorhatára, félszocpol összege, a finanszírozni kívánt lakás maximális vételára, stb. - a vonatkozó törvényjavaslat elfogadása és Magyar Közlönyben történő kihirdetése után tudunk pontos tájékoztatást adni.

Addig is, amennyiben szeretne tájékozódni a használt lakás vásárlására, felújítására vagy korszerűsítésére igényelhető legkedvezőbb banki hitelkonstrukciókról, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat és Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatban fognak felvilágosítást adni!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

68 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2004-ben vásároltam egy használt ingatlant, amire 2007-ben szabad felhasználású jelzáloghitelt vettem fel. 2 gyermekem van, 10 és 14 évesek. Kérdésem: visszamenőleg igénybe vehetem-e a családi otthonteremtési kedvezményt?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Tisztelt szerkesztőség!
Tavaly szeptemberben vásároltunk használt lakást, melyre lakáshitelt kellett felvennünk. Két kiskorú gyermekünk van.
Kérdésem az lenne, hogy igénybe vehetnénk-e a szocpolt a lakáshitel csökkentésére?

Tisztelt szakértő!
Érdeklődnék, hogy a CSOk igényelhető lesz-e visszamenőleg használt lakás vásárlásánál? 2012 októberében vásároltuk férjemmel a lakást használtan. 2013 áprilisában született meg a kislányunk. Igényelhetjük majd a támogatást a meglévő gyermek után, esetleg előre még egy gyermekre?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
2015. január 26-án írtunk alá egy adásvételi szerződést. A munkáltatómtól kapott hitelt előreláthatólag március elején folyósítja a bank részemre. Időközbe kiderült, hogy kisbabánk lesz, jelenleg a 8 hétben járok és 28 éves vagyok. A megvásárolni kívánt ingatlan 60 nm, a lakás energiatanúsítványa "A" osztályú. A kérdésem az, hogy mi a párommal jogosultak vagyunk-e szocpolra. Abban az esetben ha jogosultak vagyunk, hol tudjuk az megigényelni?
Válaszát előre is köszönöm.
Noémi

Lakásvásárlás előtt állok fundamenta lakáskasszám van. Sikerült egy 66 nm-es lakást találnom 4,9M Ft-ért, amit csak hitel igénylésével tudok megvásárolni. Nem szeretném, hogy elvigyék előlem, ezért nem tudom július 1-t megvárni. Olvastam, hogy a vásárlás után 120 nappal is igénybe lehet venni a CSOK támogatást. A kérdésem az lenne, hogy ha Én március közepén elindítom az adásvételi procedúrát, akkor mivel a fundamenta is 3 hónap alatt utal, már adásvételkor kalkulálhatok a CSOK-kal vagy csak utólag igényelhetem? Ha csak utólag, akkor az a hitelre használható csak fel vagy felújításra is?
Előre is köszönöm a válaszukat.

Jelenleg férjemmel közösen 50-50% tulajdoni arányban rendelkezünk egy családi házzal, melyet szeretnénk eladni. Most tervezünk másikat (nagyobbat) vásárolni, melynek vételárát hitelből fedeznénk. 2 gyermekünk van (8 és 1,5 éves) és egy 12. hetes magzat a pocakban. Férjem 41, én 38 éves vagyok. Van-e lehetőségünk szocpol vagy bármilyen kedvezmény igénybevételére, ha július 1. előtt már hitelszerződéssel megvásároljuk a házat?

Tisztelt Szakértő!
2010 szeptemberében vettem egy használt 65 nm-es bérházi ingatlant, amihez az Erstétől vettem fel 6 millió Ft kölcsönt. 2013 októberében vittem át a hitelt a Fundamentához, egybekötve egy kb. 2,3 millió Ft-os előtörlesztéssel. 2013 áprilisában született egy gyermekünk, most júliusra pedig várjuk második gyermekünket.
Segítségét szeretném kérni, van-e jogosultságom a szocpolra? A lakás 1/1-es tulajdonomban van.
Előre köszönettel:
Imre

A CSOK visszamenőleges igénylését úgy értelmezem, hogy nem július 1-jét megelőző 120 napon belül kell megvásárolni az ingatlant, hanem a vásárlást követő 120 napig lehet igényelni. Adás-vételi szerződést tehát akár már 2015. januárban is köthetek. Jól gondolom?

Tisztelet hitelnet!
34 éves, egy gyermekét egyedül nevelő anya vagyok. 2006-ban vásároltam használt 38 m2-es lakásomat, melyre akkor nem kértem a szocpolt gyermekem után. Elszomorít, hogy (ha jól értelmezem) csupán 2 m2-rel "csúszok le a most igényelhető támogatásról? Nincs, vagy nem lesz külön elbírálás? A 40 m2 alatti lakással rendelkezők így negatív diszkriminációnak vannak kitéve. Van esetleg előreláthatóan esély arra, hogy kibővítik az igénylők körét?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Feleségemmel 40 év alattiak vagyunk, 1 gyermekünk van. Várhatóan 1-2 hónapon belül családi házat vásárolunk, várhatóan március hónapban, amelyet már kiszemeltünk, meg is állapodtunk az eladóval. A kérdésem az, hogy ha a szocpol 2015-öt (pontosabban CSOK-ot) nyilván annak elfogadása után szeretnénk igénybe venni, akkor ez lehetséges-e? Tehát 2015 tárgyév márciusában lesz egy ingatlan adásvételi szerződés a kezünkben, és a nevünkre is fog kerülni az ingatlan. A CSOK-ot meg csak júliusban fogadják el, ha igaz. Ettől függetlenül a nyár folyamán Ön szerint igényelhetjük?
Köszönettel: Péter

Érdeklődni szeretnék visszamenőleges CSOK jogosultsággal kapcsolatban:
1. Gyermektelen, de 1 gyermeket vállaló 31 éves házaspárként jogosultak vagyunk-e benyújtani a kérelmet, amennyiben 2015.03.03-án kötjük meg a vásárolandó használt ingatlan adásvételi szerződését?
2. Visszamenőleg igénybe vehető CSOK esetén az adásvételi szerződés kelte, vagy a tulajdonossá válás időpontjától kell számolni a 120 napot (07.01-től)?
3. Mire kell figyelni, ha 07.01. előtt vásárlunk ingatlant, de szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt szakértő!
Érdeklődnék, ha a 2015-ös szocpol törvény hatálybalépése előtt 120 napon belül (március-áprilisi adásvételi szerződéssel és július 31.-i végleges kifizetéssel) vásárolunk használt lakást, akkor megigényelhetjük két meglévő gyermek után? Az igénylés feltétele hitelhez kötött?
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Kinga

Jó napot!
A 120 napos határidőt az igényléshez fel lehet úgy használni, hogy az adásvételi szerződés például május 1.-én történik és az igénylés július 1. után?
Köszönöm.

Tisztelt Tanácsadó!
Jelenleg folyamatban van egy lakásvásárlás. Várható birtokba vétel 2015. április. Ezzel kapcsolatban felmerülő kérdéseim:
Most aktuális szocpol igénybe vehető-e? Vagy a 2015. júliustól törvénybe lépő szocpol visszamenőleg igényelhető-e? Illetve a 120 napon belüli igénnyel belelépünk-e már az új jogszabályba (szerződéskötés: 2015. április)?
Lakás adatai: építés éve: 2010. 60 m2.
Házaspár (40 év alatt), gyermek nélkül (tervezett 2 gyermek), munkaszerződés folyamatos (külföldi munkaszerződés okoz-e gondot?)
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:
Edit

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A következő kérdésem lenne a 2015-ös szocpol tervezettel kapcsolatban.
A feleségemmel idén tervezzük első közös otthonunk megvásárlását. Megtakarításaink lejáró időtartama miatt a pénzünket korlátozott időn belül fel kell használni a vásárlásra, természetesen banki hitelre is szükségünk lesz.
A kérdésem a következő lenne, valószínűleg az adásvételi szerződés időpontját július 1. utánra tudjuk datálni, de a banki hitel igénylése, átfutási ideje miatt a Csokkal nem tudunk számolni előtte. Utólagosan, így hogy júliusi adásvételi szerződéssel rendelkezünk utólagos hitel betörlesztésre tudjuk-e igényelni a Csok-ot.
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Hölgyem\Uram!
A párommal 2013. év végén vásároltunk használt lakást. 2014 őszén született egy gyermekünk. A lakásra anno kamattámogatott hitelt vettünk fel.
Ilyen adatok alapján is igényelhetjük majd a szocpolt és ha igen, akkor mire fordítható és hogy kell intézni az igénylét?
Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat!

A férjemmel szeretnénk a CSOK-ot igénybe venni. Azt szeretném megtudni, hogy lehetséges-e július 1.-e előtt (a CSOK bevezetése előtt) igényelni ezt a fajta állami támogatást. Ha 2015. februárban vagy márciusban vásárolnánk ingatlant, akkor lehetőségünk lenne a CSOK-ot igényelni?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék CSOK igényléséről.
A napokban vásároltunk egy ingatlant, melynek hasznos alapterülete kb. 113 nm. Április elejére várjuk első babánkat, ezért nem tudtuk kivárni a július 1.-ei CSOK bevezetését, ugyanis a hitelfolyósítás 90 nap. Illetve kifizetésig mi sem tudunk beköltözni. Több babát tervezünk rövid távon.
Kérdésem a következő lenne, így is jogosultak lennénk a CSOK igénybevételére?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Edit

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő lenne:
Használt családi ház vásárlása esetén amennyiben készpénzért vásárolnánk a házat, akkor is igénybe vehető-e a július 1-vel bevezetendő CSOK-ra, vagy csak hitel felvétele esetén?
Illetve ha hamarabb vennénk házat (mint július amikor is bevezetésre kerül a CSOK), akkor is igényelhető? Utólagosan?
Köszönettel!

Tisztelt Hitelnet!
2014 októberében vásároltunk 43 éves élettársammal (én 44 vagyok) egy használt 116 négyzetméteres házat 3,5M Ft hitel igénybevételével. Két gyermekünk van, még sohasem kaptunk 'szocpol'-t, lesz-e lehetőségünk 2015-ben a hitel egy részének kiváltására 'szocpol' segítségével?

Tisztel szakértő!
Kérdésem a következő: tervek szerint 2015-ben lakást szeretnék vásárolni, de a tervezett családi otthonteremtési támogatás bevezetése előtt + béren kívüli juttatás + banki kölcsön és ha lehetséges csok támogatás. Hitelt kívánok felvenni, és ha a csok-ot bevezetik július elsejei dátummal utólag igényelhetem-e és betörlesztve a fennálló lakásvásárlási kölcsönbe? Ha alternatívát tudna velem közölni mi módon lehet ezt, ha muszáj az adásvételien is rögzíteni. Az ingatlan vásárlása több összegből tevődik össze, saját tőke. De a lényeg, muszáj-e megvárni a bevezetést az adásvétel lebonyolításához vagy megtörténhet előbb is mint július elseje?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy a 2014. december hónapban vásárolt használt lakásra is igényelhetjük majd az új szocpolt, 2015 júliustól? Van két gyerekünk.
Válaszát előre is köszönöm!

Szeretnénk lakást vásárolni. Mire választ kapunk, lehet meg is lesz. Sajnos nincs elegendő készpénzünk, így hitelünk is van (lenne).
A kérdésem az lenne: meglévő hitel előtörlesztésére is fordítható ez a támogatás? Egy gyermek adott, csak még nem volt CSOK egy gyermekeseknek.
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Hitelnet!
Párommal 2014 szeptemberében vásároltunk használt ingatlant, és 2 gyermeket tervezünk pár éven belül. Szeretnék érdeklődni, hogy így visszamenőlegesen is igényelhetjük-e majd a szocpolt 2015 júliusában, ha vállalunk gyermeket?
Üdvözlettel, Péter

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a következő lenne: ha jövő év elején vásárolunk házat a férjemmel, július 1. után igényelhetjük rá utólag a félszocpolt? 1 gyermekünk van, 2 éves.
Köszönöm válaszát!
Petra

Tisztelt Hitelnet!
Idén vásároltam vidéken házat. Utólag lehet igényelni két gyermek után valamilyen formában a jövő évi szocpolt?
Köszönöm válaszukat.

Üdv
Használt ház vásárlását tervezzük. Már meg is van a kiszemelt ház. 120 nm-es. 2 gyermekünk van. Ha jól értelmezem, akkor július 1-től jogosultak lennénk szocpolra.
Kérdésem: ha megkötjük januárban a szerződést, beadhatjuk-e július 1. után az igénylést, és megkaphatjuk-e utólag a támogatást?
Köszönettel:
Tamás

Tisztelt Tanácsadó!
Az idei év júliusában született gyermekünk. Augusztusban vásároltunk használt lakást. (vagyis akkor kaptuk meg a Fundamenta által nyújtott hitelt). Szeretnénk még 1-2 éven belül másik gyermeket. Idei évben, vagy esetlegesen 2015-ben visszamenőlegesen igénybe vehetjük-e a szocpolt, vagy bármilyen más támogatást?
Köszönöm előre segítségét!

Üdvözlöm!
A következőkben kérném a segítségüket. 2008-ban vásároltunk használt ingatlant, ingatlanhitelre, nem vettünk igénybe semmilyen szocpolt, vagy más támogatást. Most 2014 szeptemberében született meg az első gyermekünk. Az lenne a kérdésem, hogy a 2015 július 1-vel hatályba lépő, a szocpol támogatást érintő változásokkal (egy gyermek után, használt lakás vásárlás) igényelhetek-e így utólagosan szocpolt, vagy félszocpol támogatást.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Ferenc

Jövő évben (2015) használt családi házat szeretnénk venni, még az év elején. Van egy kislányunk, aki az idén született. Kérdésem az lenne, hogyha 2015 év elején veszünk fel lakáshitelt, akkor az új szocpolt utólag igénybe tudjuk-e venni 2015. július 1-ét követően, esetleg még egy gyermek vállalásával, vagy anélkül? Vagy várjunk a hitelfelvétellel az új szocpolig?
Válaszát előre is köszönöm!