A félszocpol bevezetése előtt vásárolt lakásra visszamenőleg is megkaphatjuk a támogatást?

Tisztelt szakértő!

Ha a 2015-ös szocpol törvény hatálybalépése előtt vásárolunk használt családi házat, mondjuk 2014 decemberében, akkor lesz rá lehetőség, hogy a családtól kölcsönvett összeget, vagy a lakáshitelt csökkentsük utólag a szocpol összegével? Vagy csak a törvény hatálybalépése után megkötött vásárlási szerződések alapján igényelhető majd a szocpol használt lakás vásárlásra?

Vagy esetleg igényelhető lesz felújításra, korszerűsítésre a szocpol?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Ildi

Kedves Ildi!

A félszocpol ismételt bevezetésével kapcsolatban már korábban (2013 tavaszán) is napvilágra kerültek információk, ám a támogatás bevezetése ez idáig mégsem valósult meg. Amennyiben a mostani javaslat, mely szintén a használt lakásra nyújtható támogatás újbóli bevezetésével kapcsolatos, megvalósul, sem tudjuk biztosan megmondani, hogy az igénybevételnek milyen konkrét feltételei lesznek.

Kérdésére válaszolva csak a korábban hatályos rendelkezéseket tudjak alapul venni. Ebből kiindulva, egy 2014 decemberi használt lakás vásárlása esetén vélhetően nem lesz lehetőség a később bevezetésre kerülő félszocpol utólagos érvényesítésére. A támogatást véleményünk szerint sem a lakásvásárláskor felvett kölcsön csökkentésére, sem a családi kölcsön visszafizetésére nem lehet majd felhasználni. Úgy gondoljuk, hogy a félszocpol csak a vonatkozó kormányrendelet hatályba lépését követően lesz igényelhető a vásárláshoz, az akkor már meglévő gyermek(ek) után.

Szintén a korábbi szabályozást alapul véve, a félszocpolt lakásfelújításra, lakáskorszerűsítésre nem lehet majd felhasználni. E támogatás célja 2009. július 1. előtt is kizárólag használt lakás vásárlása és meglévő lakóingatlan vízszintes vagy függőleges irányú (tetőtér-beépítés) bővítése lehetett. Lakásbővítésről akkor beszélhetünk, ha az adott lakás alapterülete legalább egy lakószobával bővül. A lakószoba alapterülete meghaladja a 12 négyzetmétert, az alatt félszobának számít.

A jövő év közepétől esetlegesen újra elérhető félszocpol igénylésének egyéb feltételeiről – például a támogatott személyek felső életkorhatára, félszocpol összege, a finanszírozni kívánt lakás maximális vételára, stb. – a vonatkozó törvényjavaslat elfogadása és Magyar Közlönyben történő kihirdetése után tudunk pontos tájékoztatást adni.

Addig is, amennyiben szeretne tájékozódni a használt lakás vásárlására, felújítására vagy korszerűsítésére igényelhető legkedvezőbb banki hitelkonstrukciókról, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat és Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatban fognak felvilágosítást adni!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
68 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2004-ben vásároltam egy használt ingatlant, amire 2007-ben szabad felhasználású jelzáloghitelt vettem fel. 2 gyermekem van, 10 és 14 évesek. Kérdésem: visszamenőleg igénybe vehetem-e a családi otthonteremtési kedvezményt?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Tisztelt szerkesztőség!
Tavaly szeptemberben vásároltunk használt lakást, melyre lakáshitelt kellett felvennünk. Két kiskorú gyermekünk van.
Kérdésem az lenne, hogy igénybe vehetnénk-e a szocpolt a lakáshitel csökkentésére?

Tisztelt szakértő!
Érdeklődnék, hogy a CSOk igényelhető lesz-e visszamenőleg használt lakás vásárlásánál? 2012 októberében vásároltuk férjemmel a lakást használtan. 2013 áprilisában született meg a kislányunk. Igényelhetjük majd a támogatást a meglévő gyermek után, esetleg előre még egy gyermekre?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
2015. január 26-án írtunk alá egy adásvételi szerződést. A munkáltatómtól kapott hitelt előreláthatólag március elején folyósítja a bank részemre. Időközbe kiderült, hogy kisbabánk lesz, jelenleg a 8 hétben járok és 28 éves vagyok. A megvásárolni kívánt ingatlan 60 nm, a lakás energiatanúsítványa "A" osztályú. A kérdésem az, hogy mi a párommal jogosultak vagyunk-e szocpolra. Abban az esetben ha jogosultak vagyunk, hol tudjuk az megigényelni?
Válaszát előre is köszönöm.
Noémi


68
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x