Tisztelt Cím!

A kérdésem az lenne, ha új építésű ingatlant szeretnénk vásárolni és az ingatlan tulajdonilag 100%-ban az én nevemre kerülne (még nem volt ingatlan a tulajdonomban), akkor igényelhetünk-e szocpol támogatást, ha a férjemnek már van egy lakás a nevén?

Eddig még nem éltünk a támogatással, és az előzőleg vásárolt új építésű lakás esetében nem is tudtunk. Azóta született két gyermekünk és szeretnénk egy családi házba költözni. A férjem nevén levő ingatlant a frank hitel miatt eladni jelenleg nem tudjuk, ezért a hitel felvétel miatt az ingatlant az én nevemre szeretnénk megvásárolni.

Köszönöm a válaszukat!
Tisztelettel.
Anita

Kedves Anita!

Szocpol igénylésénél valóban kizáró ok, ha a férj nevén már van lakástulajdon. A törvényi szabályozás szerint ugyanis az igénylőnek, házastársának, élettársának és gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjainak lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga nem lehet, illetve e jogok ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére irányuló kérelme nem lehet folyamatban, továbbá önkormányzati tulajdonban lévő, vagy szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya vagy lízingbe vett lakása szintén nem lehet.

A meglévő lakástulajdon a következő esetekben nem jelent kizáró okot: az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együttköltöző családtagjának
- együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
- a tulajdonában lévő lakása lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte,
- a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Ha a lakás vásárlás útján került a férje tulajdonában, az sajnos nem tartozik a kivételek közé.

A feleség külön nem igényelheti a szocpolt. A vonatkozó kormányrendelet kimondja azt is, hogy a szocpol igénybevételével vásárolt lakásban az igénylőknek vagy támogatott személyeknek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük, valamint házaspár és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie.

Fentiek értelmében a szocpolt addig sajnos nem tudják igénybe venni az új családi ház vásárlásához, amíg a meglévő lakást nem értékesítik. Az új lakás vásárlásához igényelhető szocpolról bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Szocpolt szeretnénk igényelni, de az én nevemen már van egy ingatlan, ami eltartási szerződéssel került a tulajdonomba az Édesapám halála után. Megkaphatjuk a támogatást vagy kizáró okok közé tartozik?
Köszönöm válaszát.
Gusztáv

Tisztelt Cím!
Anita helyzetére reagálva írok. Az ő esetében az megoldás lenne, ha a kedves férje elajándékozná a nevén levő ingatlant (mondjuk egy egyenes ági rokonjának)? Azaz, így már jogosult lenne a pár a szocpolra? Ha igen, megírná, hogy az ingatlan ajándékozásnak van-e valamilyen anyagi vonzata?
Köszönöm válaszát,
József