A hatályos CSOK rendelet lehetővé teszi, hogy amennyiben 2011.12.31. után vettünk igénybe gyermekek utáni vissza nem térítendő állami támogatást, melyet ezt követően önkéntesen visszafizetünk, akkor van lehetőségünk újra igényelni a CSOK-ot. Ennek természetesen feltétele, hogy most is megfeleljünk a kormányrendeletben rögzített jogosultsági feltételeknek. Fontos azonban kiemelni, hogy ez a rendelkezés nem érinti a falusi CSOK-ot! Falusi CSOK egy alkalommal vehető igénybe.

Falusi CSOK igénylése

A falusi CSOK preferált településeken lévő lakóingatlan vásárlásával egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre, valamint preferált területen már tulajdonban lévő lakóingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére igényelhető. Ez a támogatási forma 2019. július 1-től 2022. június 30-ig érhető el.

Már a kezdetektől sokan éltek e támogatás nyújtotta lehetőséggel. Preferált településen lévő használt lakás finanszírozásához ugyanis ugyanakkor összegű támogatásra vehető igénybe, mint normál településen új építésű lakásra. A támogatás összege 1 gyermek után 600.000 Ft, 2 gyermek után 2.600.000 Ft, 3 vagy több gyermek után pedig 10.000.000 Ft. Fontos, hogy e támogatási összegeknek maximum a fele használható fel a vételár kiegyenlítéséhez, a fennmaradó összeg pedig az ingatlan korszerűsítéséhez és/vagy bővítéséhez.

Olvasói levelek alapján sokan kihasználták meglévő 2 gyermekük után a falusi CSOK-ot már a bevezetését követően. Időközben a család bővülése miatt felmerült a falusi CSOK felvételének igénye a 3. gyermek után is. Sokan kérdezik, van-e erre lehetőség akár újabb korszerűsítési munkálatok elvégzése esetén, ha első alkalommal vállalt gyermekre nem kérték a támogatást.

Falusi CSOK egy alkalommal igényelhető

A vonatkozó kormányrendelet értelmében falusi CSOK egy alkalommal igényelhető. Így arra nincs lehetőség, hogy a falusi CSOK igénybevételét követően – újabb gyermek után – ismét falusi CSOK-ot vegyenek igénybe a támogatott személyek.

Falusi CSOK esetében az önkéntes visszafizetés sem megoldás. Az önkéntes visszafizetést követő újabb igénylés lehetősége ugyanis a falusi CSOK-ra nem terjed ki.

Falusi CSOK utóbb született gyermek után

Ha a falusi CSOK-ot igénybe vevőknek a későbbiek folyamán újabb gyermekük születik, akkor egyetlen támogatási forma van, amit tudnak érvényesíteni. Ez az utóbb született gyermek után igényelhető támogatás, melynek összege 400.000 Ft. Ez a támogatási forma is csak akkor vehető igénybe, ha a falusi CSOK felvételekor lakáscélú hitel felvétele is történt az adott célra. A támogatás kizárólag a fennálló kölcsöntartozás csökkentésére használható fel.

A Korm. rendelet 23. § (1) bekezdése alapján „a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Az utóbb született gyermek után igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény gyermekenként 400 000 forint.

Az (1) bekezdés szerinti családi otthonteremtési kedvezmény kizárólag a vételár megfizetéséhez, bővítés esetén a bekerülési költségek fedezetére a hitelintézet által az adásvételt vagy a használatbavételt megelőzően nyújtott és folyósított, a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában fennálló kölcsönszerződésből a családi otthonteremtési kedvezmény iránti (1) bekezdés szerinti kérelem benyújtásának időpontjában még fennálló tartozás csökkentésére használható fel.”

Személyre szabott falusi CSOK tájékoztatás

A falusi CSOK további jogosultsági feltételei IDE kattintva tekinthetők meg. Kérdés esetén online Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésre! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Korábban igénybe vettük három gyermekre a 10 millió Ft-ot. (5 millió ment a vásárlásra és 5 a korszerűsítésre). A korszerűsítés elkészült.
2024. január 1-től 7,5 millió Forint a 3 gyermek után igényelhető összeg, meglévő ingatlan korszerűsítésére. A 17/2016. Korm. rendelet alapján a Falusi CSOK egy alkalommal igényelhető. A 302/2023-as Korm. rendelet viszont ezt a kikötést nem tartalmazza.
Jogosultak lehetünk a 2,5 millió forintra (7,5-5) ugyanazon három gyermekünk után a meglévő ingatlan korszerűsítésére?
Köszönöm válaszát!

1 évünk maradt a falusi csok korszerűsítésre. Nincs önerőnk hozzá. Mi tévő legyek? Az egyik gyermekünk pedig értelmi fogyatékos.

Tisztelt Hitelét Szakértő!
Érdeklődnék, hogy 2020-ban visszafizetésre került a falusi csok, mivel a harmadik gyermekem születése miatt nagyobb házat vásároltunk. A falusi csok visszafizetésére került.
Most igénybe tudom-e újra venni lakáskorszerűsítésre a falusi csokot?
Köszönöm válaszukat.

Üdvözlöm!
2022 novemberéig van határidőnk a falusi csok-on belüli felújításra. Viszont sajnos keretünk elfogyott. Lenne egy tetőcserénk.
Milyen lehetőségek vannak? Vagy elveszítjük a házat? Egy összegben kell visszafizetni az 5 milliót? Esetleg kérhetünk részletfizetést?
Köszönöm válaszát!

2019-ben igényeltük tetőcserére falusi csok-ot két gyermek után. A tetőcsere megtörtént, a támogatást megkaptuk. (OTP Bankban igényeltük).
Időközben megszületett harmadik gyermekünk és a bankban azt mondták, hogy a harmadik gyermek után járó támogatást nem tudjuk igénybe venni, mert a tetőfelújítás már megtörtént, lezárult.
Az lenne a kérdésem, hogyha visszafizetnénk a támogatás összegét, akkor van lehetőség újra igénybe venni a falusi csokot 3 gyermekre?
Vagy esetleg erre lehet valami kis kapu, hogy megkapjuk harmadik gyermekünk után a támogatást?
Válaszukat előre is köszönöm!