Tisztelt Hitelnet!

Párommal nem vagyunk házasok, csak együtt élünk, a kislányunk 16 hónapos és most tavasszal szeretnénk használt lakást vásárolni, viszont ez a lakás a párom édesapja nevén van. Nekem Diákhitel tartozásomat a fizetésemből vonták, jelenleg nem, mivel még gyeden vagyok. Nem tudom, hogy ez köztartozásnak minősül-e vagy sem, mert a diákhitelről nem mondanak egyértelmű választ. Ha mégis annak minősül, akkor van-e arra lehetőség, hogy párom igényelje meg? Neki nincs semmiféle tartozása, hitele és mivel nem vagyunk házasok, így megoldható a támogatás igénylése?

Eredetileg még egy vállalt gyermek után is szerettük volna igényelni, hiszen tervezzük, hogy a közeljövőben összeházasodunk és 40 év alattiak vagyunk, viszont akkor nem tudom, hogy ez a Diákhitel befolyásoló tényező-e, hiszen már akkor házasok vagyunk. Ha mégis sikerülne igényelnünk és az adásvételi szerződést megkötjük áprilisban, rögtön beadjuk az igényünket a támogatásra, nem egyenlítjük ki ugye a teljes vételárat, akkor mikorra számíthatunk a támogatás megérkezésére?

Köszönöm válaszát!
Tisztelettel.
Betti

Kedves Betti!

Információink szerint adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, ha a diákhitel törlesztési kötelezettségét elmulasztotta, s emiatt felmondták a hitelszerződést és lejárt tartozása van. Ez kizárja a CSOK jogosultságot. Ha szeretne teljes bizonyosságot arról, hogy valóban van-e Önnek nyilvántartott köztartozása vagy nincs, a területileg illetékes NAV-nál érdeklődhet, ahol pontos tájékoztatást tudnak adni. Ha van, akkor a tartozás maradéktalan megfizetése esetén válhat jogosulttá a kedvezményre.

Arra sajnos nincs lehetőség, hogy párja Ön nélkül vegye igénybe a támogatást. A vonatkozó kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy a CSOK igénybevételével vásárolt lakásban élettársak, (házastársak) esetén mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. A célingatlanban tehát Önnek is tulajdonjoghoz kell jutnia, vagyis nem maradhat ki a CSOK kérelemből sem.

Köztartozás-mentesség esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújtható be a CSOK iránti kérelem. Áprilisban megkötött adásvételi szerződés esetén rögtön nem tudják beadni a támogatás iránti kérelmüket, mivel a CSOK rendelet július elsején lép hatályba, tehát addig az időpontig biztosan nem fogadnak be a hitelintézetek ilyen jellegű kérelmet, de a 120 napos határidőbe beleférnének. A CSOK kérelem ügyintézési idejét előre nem tudjuk megmondani, de célszerű 30-60 napos átfutási idővel számolni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

27 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!

Korábban is kérdeztem diákhitellel kapcsolatban. Felvettem a kapcsolatot a diákhitel központtal, ahol arról tájékoztattak, hogy a KHR-ben a törlesztőrészlettel 0FT látszódik, mivel nincsen törlesztési kötelezettségem. Ezen kívül mivel megszületett már a kislányom, így GYED-en vagyok, és igénybe vettem a törlesztési kötelezettség szüneteltetését és a kamattámogatást is. Mivel még aktív hallgatói jogviszonyom van, egyébként sem kéne 3 évig még törlesztenem.
Az OTP telefonos ügyfélszolgálata ugyanezt mondta. Szerintük amíg 0FT látszódik a KHR-ben a törlesztőrészletnél – a felfüggesztett babaváró hitelhez hasonlóan – nem veszik figyelembe a hiteligénylésnél.
Személyesen viszont a 2%-ot mondták. Kinek higgyek ebben az esetben?
A Diákhitel Központ tud kiállítani kétféle igazolást: az egyiket arról, hogy még 3 évig nem kell törlesztenem, a másikat pedig arról, hogy ha most elkezdeném törleszteni, akkor mennyi lenne a törlesztőrészlet.
Így végülis mivel számoljak?

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel szeretnénk októberben házat vásárolni. Falusi CSOK + babaváró + lakáshitel lenne. Hitelünk nincsen, az ő nettó jövedelme 410.000 Ft, én diplomás GYED-en vagyok kislányommal, ami 114.000 Ft. A kinézett ingatlan 29.000.000 Ft lenne. Rendelkezünk önerővel, de azt inkább majd a felújítások előfinanszírozásába, nem pedig a vételárba forgatnánk be.
A kérdésem diákhitellel kapcsolatos. A képzésem hat éves, jelenleg 3 hónapos kislányom mellett továbbra is folytatom a tanulmányaimat. A harmadik évemet fejeztem be. Mindig éltem a diákhitel lehetőségeivel, így nagyjából 5.000.000 tartozásom lehet. Valószínűleg meglesz már a három gyerek, mire törlesztenem kéne, így nagy valószínűséggel nem kell majd visszafizetnem.
Ha nem törlesztem ezt a diákhitelt, akkor a bírálatkor figyelembe veszik, hogy van? Nem szeretnék ezért elbukni semmit.

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel CSOK igénybevétele előtt állunk. Olyan kérdésem lenne, hogy a NAV által kiszabott bírság köztartozásnak minősül-e? Elutasíthatják-e az igénylésünket emiatt? Ha igen, akkor megoldás lehet-e, ha egy összegben kifizetjük a bírságot?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet,
Korábban felmondták a Diákhitel szerződésemet, majd egy újbóli megegyezéssel fizettem havi rendszerességgel. Majd a még fennálló tartozásomat átadták az MKK Zrt-nek, akiknek továbbra is fizetem a havi díjat. A kérdésem az volna, hogy most ez KHR-nek vagy köztartozásnak minősül-e? Autót szeretnénk vásárolni vagy lízingelni, ráadásul 3 gyermekünk van.
Köszönöm a válaszukat!

T. Hitelnet!
KHR listán tartozásom van, és szeretném kifizetni a tartozásomat, engedménnyel. Engedményes fizetés esetén csak öt év múlva kerül törlésre a mulasztás esemény. Azalatt jogosult lehetek Csokra? Köszönettel: Edina

Tisztelt Hitelnet!
Jelenleg egyetemi tanuló vagyok és diákhitel felvételén gondolkozom. Azon belül még nem tudom, hogy szabad felhasználású vagy csak a képzési költség fedezése lenne a cél. Az egyik döntő tényező viszont az lenne a hitel felvétele mellett vagy ellen, hogy a diákhitel, hogyan viszonyul a jövőben, reményeim szerint igénybe vehető CSOK támogatással. Szeretnék több gyermeket, szóval ha esetleg előbb lenne szükségem a CSOK-ra minthogy a diákhitelem visszafizetésre kerülne, egymást kizáró tényezők lennének-e? És ha csak bizonyos kontextusokban, lehetséges vagy sem, kérem ezeket is részletezze, mert szeretnék elkerülni minden buktató tényezőt.

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel augusztusi lakásvásárlás után szeretnénk igényleni a CSOK lehetőségét egy gyermek vállalására.
A kérdésem a Diákhitelemmel kapcsolatos. Néhány évvel ezelőtt felmondta a Diákhitel Központ díjnemfizetés miatt a szerződésemet, amit későbbi megegyezésben havi rendszerességgel törlesztek (azóta is).
Mivel felmondott szerződének minősül a diákhitelem, ez kizáró oka a CSOK igénylésének, köztartozásnak minősül?
Válaszukat köszönöm,
Emese

Szeretném kérdezni, hogy a mobiltelefon az előfizetéses és a tarr kft az beleszámít a köztartozásba?

Tisztelt Hitelnet!
Tavalyi évben vásároltunk egy ingatlant, aminek a tetőterére szeretnénk a csokot felvenni. A kérdésem annyi lenne, hogy az illetékre kaptunk részletfizetést 2 évre az apehtől. Ez köztartozásnak minősül?
Köszönöm.
Gabi

A BKV tartozás is köztartozásnak minősül?
Üdv. Leila

Azt szeretné megkérdezni, hogy a felmondott diákhitel köztartozásnak számít-e és kizár-e CSOK igénylésekor?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy a Telekomnál lejárt tartozásom van és annak ellenére is igényelni lehet a CSOK támogatást?

Élettársak esetében mindkét félnek az ingatlan nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie a CSOK igénybevételével finanszírozni kívánt lakásban, Házastársak esetében? Azzal elkerülhető, hogy a másik félnek köztartozása van, és e miatt nem lennénk jogosultak?
Előre is köszönöm válaszát.
Üdv.: Imre

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk saját lakáshoz jutni a párommal. Nem vagyunk házasok, albérletben élünk a most kilenc hónapos kisfiunkkal. Édesanyám lakása megfelelő lenne a számunkra, ő pedig az eladásból származó pénzből rendezné a sorait és egy kisebbe költözne.
Ha a párom az igénylő, megvásárolhatjuk édesanyám lakását és igényelhetjük a szocpolt is? Szeretnénk még gyereket, legalább kettőt, de úgy tudom, a vállalt gyermekekre csak házasok kérhetnek támogatást. Ha viszont összeházasodunk, édesanyám és a párom közeli hozzátartozók lennének.
Van megoldás a problémánkra?
Válaszát előre is köszönöm,
Tisztelettel:
Jesszumpepi