Tisztelt Hitelnet!

Párommal nem vagyunk házasok, csak együtt élünk, a kislányunk 16 hónapos és most tavasszal szeretnénk használt lakást vásárolni, viszont ez a lakás a párom édesapja nevén van. Nekem Diákhitel tartozásomat a fizetésemből vonták, jelenleg nem, mivel még gyeden vagyok. Nem tudom, hogy ez köztartozásnak minősül-e vagy sem, mert a diákhitelről nem mondanak egyértelmű választ. Ha mégis annak minősül, akkor van-e arra lehetőség, hogy párom igényelje meg? Neki nincs semmiféle tartozása, hitele és mivel nem vagyunk házasok, így megoldható a támogatás igénylése?

Eredetileg még egy vállalt gyermek után is szerettük volna igényelni, hiszen tervezzük, hogy a közeljövőben összeházasodunk és 40 év alattiak vagyunk, viszont akkor nem tudom, hogy ez a Diákhitel befolyásoló tényező-e, hiszen már akkor házasok vagyunk. Ha mégis sikerülne igényelnünk és az adásvételi szerződést megkötjük áprilisban, rögtön beadjuk az igényünket a támogatásra, nem egyenlítjük ki ugye a teljes vételárat, akkor mikorra számíthatunk a támogatás megérkezésére?

Köszönöm válaszát!
Tisztelettel.
Betti

Kedves Betti!

Információink szerint adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, ha a diákhitel törlesztési kötelezettségét elmulasztotta, s emiatt felmondták a hitelszerződést és lejárt tartozása van. Ez kizárja a CSOK jogosultságot. Ha szeretne teljes bizonyosságot arról, hogy valóban van-e Önnek nyilvántartott köztartozása vagy nincs, a területileg illetékes NAV-nál érdeklődhet, ahol pontos tájékoztatást tudnak adni. Ha van, akkor a tartozás maradéktalan megfizetése esetén válhat jogosulttá a kedvezményre.

Arra sajnos nincs lehetőség, hogy párja Ön nélkül vegye igénybe a támogatást. A vonatkozó kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy a CSOK igénybevételével vásárolt lakásban élettársak, (házastársak) esetén mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. A célingatlanban tehát Önnek is tulajdonjoghoz kell jutnia, vagyis nem maradhat ki a CSOK kérelemből sem.

Köztartozás-mentesség esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújtható be a CSOK iránti kérelem. Áprilisban megkötött adásvételi szerződés esetén rögtön nem tudják beadni a támogatás iránti kérelmüket, mivel a CSOK rendelet július elsején lép hatályba, tehát addig az időpontig biztosan nem fogadnak be a hitelintézetek ilyen jellegű kérelmet, de a 120 napos határidőbe beleférnének. A CSOK kérelem ügyintézési idejét előre nem tudjuk megmondani, de célszerű 30-60 napos átfutási idővel számolni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

29 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha PROVIDENT hitel tartozásom van, az köztartozásnak számít-e és kizáró ok-e a CSOK igényléshez 2 meglévő és egy tervezett gyermek mellett? Illetve még az lenne a kérdésem, hogy párom munkanélküli, de nem részesül semmilyen segélyben, én gyesen vagyok a 22 hónapos kislányunkal, hogy a munkanélküliség kizáró ok-e a CSOK igényléséhez? Mindkettőnknek fizetett a Tb-je. Nekem az állam fizeti, mivel gyesen vagyok és páromnak is az állam fizeti rászorultsági alapon, mivel évek óta nincs bejelentett munkaviszonya és semmilyen jövedelme, se munkából, se segélyből.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!

Korábban is kérdeztem diákhitellel kapcsolatban. Felvettem a kapcsolatot a diákhitel központtal, ahol arról tájékoztattak, hogy a KHR-ben a törlesztőrészlettel 0FT látszódik, mivel nincsen törlesztési kötelezettségem. Ezen kívül mivel megszületett már a kislányom, így GYED-en vagyok, és igénybe vettem a törlesztési kötelezettség szüneteltetését és a kamattámogatást is. Mivel még aktív hallgatói jogviszonyom van, egyébként sem kéne 3 évig még törlesztenem.
Az OTP telefonos ügyfélszolgálata ugyanezt mondta. Szerintük amíg 0FT látszódik a KHR-ben a törlesztőrészletnél – a felfüggesztett babaváró hitelhez hasonlóan – nem veszik figyelembe a hiteligénylésnél.
Személyesen viszont a 2%-ot mondták. Kinek higgyek ebben az esetben?
A Diákhitel Központ tud kiállítani kétféle igazolást: az egyiket arról, hogy még 3 évig nem kell törlesztenem, a másikat pedig arról, hogy ha most elkezdeném törleszteni, akkor mennyi lenne a törlesztőrészlet.
Így végülis mivel számoljak?

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel szeretnénk októberben házat vásárolni. Falusi CSOK + babaváró + lakáshitel lenne. Hitelünk nincsen, az ő nettó jövedelme 410.000 Ft, én diplomás GYED-en vagyok kislányommal, ami 114.000 Ft. A kinézett ingatlan 29.000.000 Ft lenne. Rendelkezünk önerővel, de azt inkább majd a felújítások előfinanszírozásába, nem pedig a vételárba forgatnánk be.
A kérdésem diákhitellel kapcsolatos. A képzésem hat éves, jelenleg 3 hónapos kislányom mellett továbbra is folytatom a tanulmányaimat. A harmadik évemet fejeztem be. Mindig éltem a diákhitel lehetőségeivel, így nagyjából 5.000.000 tartozásom lehet. Valószínűleg meglesz már a három gyerek, mire törlesztenem kéne, így nagy valószínűséggel nem kell majd visszafizetnem.
Ha nem törlesztem ezt a diákhitelt, akkor a bírálatkor figyelembe veszik, hogy van? Nem szeretnék ezért elbukni semmit.

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel CSOK igénybevétele előtt állunk. Olyan kérdésem lenne, hogy a NAV által kiszabott bírság köztartozásnak minősül-e? Elutasíthatják-e az igénylésünket emiatt? Ha igen, akkor megoldás lehet-e, ha egy összegben kifizetjük a bírságot?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet,
Korábban felmondták a Diákhitel szerződésemet, majd egy újbóli megegyezéssel fizettem havi rendszerességgel. Majd a még fennálló tartozásomat átadták az MKK Zrt-nek, akiknek továbbra is fizetem a havi díjat. A kérdésem az volna, hogy most ez KHR-nek vagy köztartozásnak minősül-e? Autót szeretnénk vásárolni vagy lízingelni, ráadásul 3 gyermekünk van.
Köszönöm a válaszukat!

T. Hitelnet!
KHR listán tartozásom van, és szeretném kifizetni a tartozásomat, engedménnyel. Engedményes fizetés esetén csak öt év múlva kerül törlésre a mulasztás esemény. Azalatt jogosult lehetek Csokra? Köszönettel: Edina

Tisztelt Hitelnet!
Jelenleg egyetemi tanuló vagyok és diákhitel felvételén gondolkozom. Azon belül még nem tudom, hogy szabad felhasználású vagy csak a képzési költség fedezése lenne a cél. Az egyik döntő tényező viszont az lenne a hitel felvétele mellett vagy ellen, hogy a diákhitel, hogyan viszonyul a jövőben, reményeim szerint igénybe vehető CSOK támogatással. Szeretnék több gyermeket, szóval ha esetleg előbb lenne szükségem a CSOK-ra minthogy a diákhitelem visszafizetésre kerülne, egymást kizáró tényezők lennének-e? És ha csak bizonyos kontextusokban, lehetséges vagy sem, kérem ezeket is részletezze, mert szeretnék elkerülni minden buktató tényezőt.

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel augusztusi lakásvásárlás után szeretnénk igényleni a CSOK lehetőségét egy gyermek vállalására.
A kérdésem a Diákhitelemmel kapcsolatos. Néhány évvel ezelőtt felmondta a Diákhitel Központ díjnemfizetés miatt a szerződésemet, amit későbbi megegyezésben havi rendszerességgel törlesztek (azóta is).
Mivel felmondott szerződének minősül a diákhitelem, ez kizáró oka a CSOK igénylésének, köztartozásnak minősül?
Válaszukat köszönöm,
Emese

Szeretném kérdezni, hogy a mobiltelefon az előfizetéses és a tarr kft az beleszámít a köztartozásba?

Tisztelt Hitelnet!
Tavalyi évben vásároltunk egy ingatlant, aminek a tetőterére szeretnénk a csokot felvenni. A kérdésem annyi lenne, hogy az illetékre kaptunk részletfizetést 2 évre az apehtől. Ez köztartozásnak minősül?
Köszönöm.
Gabi

A BKV tartozás is köztartozásnak minősül?
Üdv. Leila

Azt szeretné megkérdezni, hogy a felmondott diákhitel köztartozásnak számít-e és kizár-e CSOK igénylésekor?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy a Telekomnál lejárt tartozásom van és annak ellenére is igényelni lehet a CSOK támogatást?

Élettársak esetében mindkét félnek az ingatlan nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie a CSOK igénybevételével finanszírozni kívánt lakásban, Házastársak esetében? Azzal elkerülhető, hogy a másik félnek köztartozása van, és e miatt nem lennénk jogosultak?
Előre is köszönöm válaszát.
Üdv.: Imre

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk saját lakáshoz jutni a párommal. Nem vagyunk házasok, albérletben élünk a most kilenc hónapos kisfiunkkal. Édesanyám lakása megfelelő lenne a számunkra, ő pedig az eladásból származó pénzből rendezné a sorait és egy kisebbe költözne.
Ha a párom az igénylő, megvásárolhatjuk édesanyám lakását és igényelhetjük a szocpolt is? Szeretnénk még gyereket, legalább kettőt, de úgy tudom, a vállalt gyermekekre csak házasok kérhetnek támogatást. Ha viszont összeházasodunk, édesanyám és a párom közeli hozzátartozók lennének.
Van megoldás a problémánkra?
Válaszát előre is köszönöm,
Tisztelettel:
Jesszumpepi