Üdvözletem.

Vidéken élő házaspár vagyunk. Feleségemnek van egy 8 éves fia előző házasságából. 32-31 évesek vagyunk. Nettó összekerestünk 420-430 ezer forint havonta, nincs ingatlan a nevünkön, nincs hiteltartozásunk.

9 millió forintért szeretnénk vásárolni egy 110 nm-es B energiaosztályú tehermentes ingatlant, ugye egy meglévő, illetve plusz két gyermek vállalásával.
A vásárlás: fél millió önerővel, számításink alapján 2 millió CSOK támogatással, illetve a fennmaradó 6,5 millió forintot hitellel egyenlítenénk ki.

Kérdésem, hogy az elgondolásunk megfelel-e a valóságnak? Járható-e az út? Illetve, hogy a CSOK önerőnek, vagy hitelnek felel meg ebben az esetben, magyarul nem mindegy, hogy kell-e egy másik ingatlanfedezet, vagy elegendő a megvásárolni kívánt ingatlan ekkora hitelmennyiségnél?

Köszönöm szépen válaszukat!
János

Kedves János!

Az MNB-től kapott állásfoglalás alapján a meglévő gyermekek után adható CSOK összegét nem kell beleszámolni az ingatlanok - jogszabályi előírás szerint meghatározott - 80%-os maximális terhelhetőségébe. Ebből következően a CSOK akár önerőként is figyelembe vehető, ha meglévő gyermekek után igénylik. A hitelintézetek saját maguk is dönthetnek arról, hogy a CSOK-ot beleszámolják-e a terhelhetőségbe, vagy nem és akkor ebben az esetben önerőként veszik figyelembe. A pénzintézetek CSOK eljárási szabályzatát jelenleg azonban még nem ismerjük, így nincs egyértelmű válasz arra, hogy önerőnek számítják majd vagy teherként veszik figyelembe. (Jóllehet van olyan bank, amely a jelenleg elérhető szocpolt saját erőként veszi figyelembe.)

A vállalt gyermekek után adható támogatás a gyermekek megszületéségi kölcsönnek minősül, így a megelőlegező CSOK összege biztosan nem vehető figyelembe önerőként. Mivel Önök két vállalt gyermek után szeretnék igénybe venni a kedvezményt, ezért az utánuk járó összeget biztosan bele kell számítani a terhelhetőségbe. Az, hogy az Önök esetében mennyi lehet a maximális finanszírozási arány, függ az előzetes hitelbírálat eredményétől, melyet Szakértőink készséggel elvégeznek, ha kitölti online ajánlatkérő nyomtatványunkat. Amennyiben az előzetes kalkuláció alapján megvalósulhat a 80%-os finanszírozás, akkor a hitel és a megelőlegező CSOK összege adott esetben maximum 7,2 millió forint lehetne. Ha nem tudnak vagy nem kívánnak több készpénzt kifizetni, akkor tehát szükség lenne plusz ingatlanfedezet bevonására.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Párommal jelenleg albérletben élünk Budapesten, ebből szeretnénk kiutat találni, a szerződésünk június végéig szól. Párom teljes munkaidőben dolgozik, mellette nappali tagozatos egyetemista, én jelenleg passzív féléven vagyok, mellette diákmunkát végzek. Lakáshitelt szeretnénk felvenni, önerőnk nincsen. Én inkább két gyermekben gondolkodom, párom akár háromban is, így mindkét esetben érdekelnének lehetőségeink. Még nem házasodtunk össze, jegyben járunk, de tervben van egy kis esküvő. Jól értelmeztem, hogy a CSOK is beszámítható önerőnek? Minimum 15, de inkább 18 millió forintra lenne szükségünk ahhoz, hogy a környéken lakást tudjunk vásárolni.
Szeretnék érdeklődni, milyen lehetőségeink vannak ilyen esetben.
Előre is köszönöm válaszát!

Következő lenne a kérdés, hogy a 3 gyereknél járó 10 millió után igényelném a plusz 10 milliót új lakás vásárlásra! OTP-nél van 9 éve számlavezetésem. Hitelbírálatot végeztek. A csokra csak 5.800.000 Ft-ot vehetnénk fel 20 százalék önrésszel, a hitelügyintéző tájékoztatása szerint minden esetben kell önrész!
Esetleg tudnak olyan Bankról, amelyiknél a csok 10 millióját elfogadják önrészként?
Vagy minden esetben kell önrész?
A nettó bérem: 79.910 Ft plusz feleségemnek érkezik a számlára: 53.000 Ft.
Válaszát köszönöm.

Üdvözlöm! Nekünk egy kislányunk van,és a CSOKOT szeretnénk igénybe venni.Sajnos minden banknál önerőt kérnek a csok igényléséhez!Nem akarunk kölcsönt felveni mert akkor bárlistára kerülnénk.Mit tudok tenni????

Kaphatok-e CSOK támogatást, ha életjáradékos vagyok? Négy gyermek után, de kölcsönt nem vennék igénybe.
Várom szíves válaszát.

Egy olyan kérdésem volna, hogy ha nem megfelelő a közművesítés a vásárolandó ingatlanban (nincs szennyvíz akna, se csatorna), akkor megkapom-e a szocpolt?

Tisztelt cím!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha 1 meglévő és 2 vállalt gyermekre szeretnénk igényelni a CSOK-ot, használt lakás vásárláshoz, akkor azt milyen formában kaphatjuk meg? (Például: 8M Ft a ház, ami 90 m2 feletti. Csok 1+2 vállalt gyerekre 2M Ft, akkor 6M Ft hitelt kell felvennünk.) Az ingatlant hitelre vásárolnánk másik ingatlan bevonásával.

Tisztelt Cím!
Bővítéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Vásárolni szeretnénk egy ingatlant, ami 70 m2-es, viszont nem komfortos, teljes felújítást igényel. Tudtommal így nem igényelhető rá (vásárlásra) a CSOK.
A kérdésem viszont az lenne, hogy a 70 m2-en belül szeretnénk + 1 szobát valamint 1 fürdőszobát kialakítani. Erre igényelhető-e a csok? Tisztában vagyok a feltételekkel, viszont nem tudom ez bővítésnek számít-e, vagy csak abban az esetben, ha az alapterület is növekszik?
Válaszát köszönöm.

Tisztelt cím!
Annyit szeretnek kérdezni, hogy a szocpolhoz munkaviszony is kell?

Tisztelt Cím!
Igényelhet-e olyan személy CSOK-ot, akinek már van a nevére íratva ingatlan?
Köszönettel!