A CSOK költségvetésbe az összes munkálatot be kell írni?

Tisztelt Szakértők!

Mi most kívánunk megvenni Falusi Csokból egy ingatlant és igénybe vennénk hozzá a felújításra is a pénzt. Az ingatlan 4,5 millió, a felújítási munkálatokat viszont nem fogja fedezni az 5,5 millió forint. Felvettük a babaváró hitelt is, hogy azt is a házra fordítsuk. A falusi csokból szeretnénk a tetőt és a kőműves munkálatokat finanszírozni.

A kérdésem az, hogy elég-e a költségvetésbe beleírni az 5,5 millióról a költségvetést úgy, hogy ha azzal megvolnánk, akkor tulajdonképpen lakhatatlan lenne még a ház, vagy beleírjuk a belső felújítást, fűtés korszerűsítést is? A meglévő 10 milliónk kevés lenne mindenhez, ezért lényeges, hogy mikor kapnánk meg a falusi csok felújításra szánt 5,5 millióját.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel,
Nikolett

Kedves Nikolett!

A falusi CSOK keretében elvégezni kívánt korszerűsítésbe a házfelújítással járó valamennyi költséget bele kell venni. Legalább is azokat mindenképpen, amelyek az ingatlan lakhatóvá válásához szükségesek. Továbbá teljesíteni kell a falusi CSOK rendelet által, az ingatlannal szemben előírt feltételeket is. Ezek a következők:

A korszerűsítendő lakásnak a kérelem benyújtásakor rendelkeznie kell:

  • 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel

Az igénylőnek vállalnia kell, hogy a lakás legkésőbb a korszerűsítést követően az alábbi feltételeknek eleget tesz:

Az előző ponton kívül a lakás rendelkezik:

  • fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • közműves villamos energia szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.
  • A költségvetést tehát úgy szükséges benyújtani, hogy tartalmazzon milyen olyan munkálatot, melyek a fenti feltételek teljesítéséhez szükségesek. Amennyiben a rendelkezésre álló önerő nem fedezné az összes költséget, úgy a támogatáshoz kapcsolódóan van lehetőség államilag támogatott lakáshitel felvételére is, melynek kamata 3%.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet! Volna pár kérdésem, megköszönném, ha időt tudnának szakítani a válaszra! A falusi CSOK-hoz felvehető fix 3%-os kamatozású támogatott hitel felhasználhatósága ugyanúgy történik, mint a falusi CSOK (fele vásárlásra, fele pedig felújításra költhető?)? Mert akkor, ha teszem azt, saját tőke nélkül szeretnék, valamelyik preferált településen, használt ingatlant vásárolni, akkor max. 6,3M Ft-ig érdemes néznünk (1,3M Ft a CSOK+5M Ft a támogatott hitel). A bankok a CSOK-ot elfogadják önerőnek (elvileg pont 20%-tudtommal ilyesmit szoktak kérni), vagy ez bankfüggő? Van Önöknek esetleg egy ilyen listája, mely bankok ezek? Ha ez így van, a felújításra, korszerűsítésre felveendő összeget külön kell kérvényezni, amikor… Továbbiak »

Kedves Erzsébet! A kamattámogatott hitelt akkor tudja igényelni, ha legalább 2 gyermek után igényel Falusi CSOK-ot. Míg falusi CSOK igénylésénél előírás, hogy amennyiben lakásvásárlással egybekötött bővítéshez vagy korszerűsítéshez igényeljük a támogatást, akkor a vételár kiegyenlítéséhez legfeljebb a kedvezmény 50%-a vehető fel, addig a kamattámogatott hitel vonatkozásában ilyen előírás nincsen. A falusi CSOK hitel tehát a vételár kiegyenlítéséhez, illetve a bővítés, korszerűsítés bekerülési költségének finanszírozásához bármilyen arányban felhasználható. Az igényelt hitel összegét nem kötelező mindkét célra felhasználni, akár csak az egyik (vásárlás), akár csak a másik (bővítés, korszerűsítés) célra is igényelhető a teljes összeg. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse… Továbbiak »

Tisztelt Szakértők!
Köszönöm a pontos válaszukat!
Tisztelettel,
Nikolett


3
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x