Tisztelt Szakértők!

Mi most kívánunk megvenni Falusi Csokból egy ingatlant és igénybe vennénk hozzá a felújításra is a pénzt. Az ingatlan 4,5 millió, a felújítási munkálatokat viszont nem fogja fedezni az 5,5 millió forint. Felvettük a babaváró hitelt is, hogy azt is a házra fordítsuk. A falusi csokból szeretnénk a tetőt és a kőműves munkálatokat finanszírozni.

A kérdésem az, hogy elég-e a költségvetésbe beleírni az 5,5 millióról a költségvetést úgy, hogy ha azzal megvolnánk, akkor tulajdonképpen lakhatatlan lenne még a ház, vagy beleírjuk a belső felújítást, fűtés korszerűsítést is? A meglévő 10 milliónk kevés lenne mindenhez, ezért lényeges, hogy mikor kapnánk meg a falusi csok felújításra szánt 5,5 millióját.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel,
Nikolett

Kedves Nikolett!

A falusi CSOK keretében elvégezni kívánt korszerűsítésbe a házfelújítással járó valamennyi költséget bele kell venni. Legalább is azokat mindenképpen, amelyek az ingatlan lakhatóvá válásához szükségesek. Továbbá teljesíteni kell a falusi CSOK rendelet által, az ingatlannal szemben előírt feltételeket is. Ezek a következők:

A korszerűsítendő lakásnak a kérelem benyújtásakor rendelkeznie kell:

  • 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel

Az igénylőnek vállalnia kell, hogy a lakás legkésőbb a korszerűsítést követően az alábbi feltételeknek eleget tesz:

Az előző ponton kívül a lakás rendelkezik:

  • fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • közműves villamos energia szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.
  • A költségvetést tehát úgy szükséges benyújtani, hogy tartalmazzon milyen olyan munkálatot, melyek a fenti feltételek teljesítéséhez szükségesek. Amennyiben a rendelkezésre álló önerő nem fedezné az összes költséget, úgy a támogatáshoz kapcsolódóan van lehetőség államilag támogatott lakáshitel felvételére is, melynek kamata 3%.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
7 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó estét kívánok!
Szeretnék egy összetett kérdést feltenni. Szeretnénk a Falusi CSOK-ot igénybe venni. Mi már a babaváró hitelt megkaptuk szabad felhasználásra, ami ugyebár 10 millió. A vásárolt házat 9 millió forintért vásároljuk meg, előszerzödtünk ügyvéd által. Ezt a házat szeretnénk kicsit felújítani. 2 gyermekre szeretnénk felvenni a Falusi CSOK-ot vásárlással összekötött korszerűsítésre.
Jelenleg egy kislányunk van, neki akarunk egy testvért, így a 2,6 millió Ft-ot szeretnénk igénybe venni, 1,3 milliót vásárlásra, míg a másik felét korszerűsítésre. A ház lakóház, 100 m² alapterületű csatorna, villany, ivóvíz hálózat, fűtés van (gáz konvektor) a házban és fürdőszoba és WC is, habár a WC a fürdőben található, ez 10 m² és konyha is 10 m² és van 2 db 24 m² szoba és 2 db 10 m² és egyéb helyiségek, a telek terület 2000 m² felett.
Ezek az információk tudatában az lenne a kérdésem, hogy a költségvetést megírhatom saját magamnak, mert a ķövetkező munkálatokat végeznék, amit több kis vállalkozó külön végzi első: elektromos hálózat teljeskörű cseréje, ami 280.000 Ft lesz, villanyszerelő végzi. Második: nyílászárok cseréje, ami 5 ablak cserét jelent, mert a ház felén már kicserélték őket, ennek összege 251.000 Ft, ablakosok végzik. Harmadik: a fűtés cseréje nobo elektromos fűtőtestekre, amelyeket én is üzembe tudok helyezni, mivel 230 w-os csatlakozókkal rendelkeznek, ennek összege: 647.000 Ft, itt nincs munkaköltség és a bojler cseréje, ami 118.000 Ft lesz munkadíjjal ennek összege 1.296.000 Ft. Erről nyilván számlákat kapok, áfa vissza igényléssel nem szeretnék élni, ezt így elolvasva megkapom a Falusi CSOKOT?

Tisztelt Hitelnet!
Volna pár kérdésem, megköszönném, ha időt tudnának szakítani a válaszra! A falusi CSOK-hoz felvehető fix 3%-os kamatozású támogatott hitel felhasználhatósága ugyanúgy történik, mint a falusi CSOK (fele vásárlásra, fele pedig felújításra költhető?)? Mert akkor, ha teszem azt, saját tőke nélkül szeretnék, valamelyik preferált településen, használt ingatlant vásárolni, akkor max. 6,3M Ft-ig érdemes néznünk (1,3M Ft a CSOK+5M Ft a támogatott hitel). A bankok a CSOK-ot elfogadják önerőnek (elvileg pont 20%-tudtommal ilyesmit szoktak kérni), vagy ez bankfüggő? Van Önöknek esetleg egy ilyen listája, mely bankok ezek? Ha ez így van, a felújításra, korszerűsítésre felveendő összeget külön kell kérvényezni, amikor már a nevünkön van az ingatlan, vagy ez egyetlen eljárás? Ezeket utólag folyósítja a bank (ennél van a 70%-os készültségi állapot…)? Itt is számít az anyagköltség és a munkadíj aránya? Vagy elég, ha csak anyagköltségről van számlám (ezt azért kérdezem, mert mi családilag nagyon sok mindent meg tudunk csinálni, ritkán hívunk szakembert, amivel sok pénzt, időt és idegességet meg tudunk spórolni)? A későbbiekben azokat a számlákat fel tudjuk használni az otthonfelújítási programban (3M Ft-os támogatás), melyeket nem a CSOK-os 1,3MFt-ból fizettünk (és visszaforgatni a támogatott hitelbe, mint előtörlesztés)? Előre is köszönöm! További szép napot, és BÚÉK! Üdvözlettel: Erzsébet

Tisztelt Szakértők!
Köszönöm a pontos válaszukat!
Tisztelettel,
Nikolett