Tisztelt szakértők!

„Közel és mégis távol” – akár ezt is adhatnánk jeligének. Ingatlan vásárlásunk ugyanis március 4-e után indult el, gyermekünk révén pedig jogosultnak számítunk a használt lakás vásárlásánál Csok igénylésére

Némi üröm az örömben, hogy az általunk megkérdezett pénzintézetek a Csok végrehajtási rendelet hiányában csak július 1-e után tudják befogadni a Csok kérelmet, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a Csok-on felüli hitelkérelemhez szükséges adásvételi szerződést sem (!) tudják befogadni július elseje előtt, ha az kitér a Csok-ra is, mint finanszírozási részletre.

Szerintünk ez elég életszerűtlen szituáció most annak a több ezer embernek, aki most köt(ne) adásvételi szerződést. És eladói oldalról is aggályos, ha most az ügyfél 60-70 napot vár a hitelkérelem beadásával, akkor vajon a vevője mikor kapja meg a hitelösszeget és a Csok-ot utolsó vételárhoz?

Mit gondolnak, ez a helyzet hogyan orvosolható? Lehetséges esetleg az, hogy ez a kör (március 4. - június 30.) között szerződök kivételesen visszamenőleg kapják meg az új „szocpolt”. Esetleg látnak-e arra esélyt, hogy úgymond „menet közben” adhassák be a Csok iránti igényt a pénzintézeteknek, kiegészítve ezzel a folyamatban lévő hitelkérelmüket.

Üdvözlettel!
Ildikó

Kedves Ildikó!

Mint ismeretes a CSOK nyújtására vonatkozó kormányrendelet 2015. július elsején lép hatályba, ami azt jelenti, hogy ezen időpont előtt a hitelintézeteknek nincs lehetőségük ilyen jellegű kérelmek befogadására. Ha a lakásvásárláshoz a kedvezmény mellett kölcsön is kapcsolódik, akkor a hitelfelvétellel is meg kell várni, amíg elérhető lesz a CSOK, hiszen e két dolog (CSOK és hitel) szorosan összefügg egymással.

A kormányrendelet alapján a CSOK a vételár kiegyenlítéséhez használható fel. Amennyiben a teljes vételár kifizetésre kerül a CSOK felhasználása előtt, akkor a CSOK igénybevételére már nem lesz lehetőség. Véleményünk szerint a március 4. és június 30. között kötött adásvételi szerződések esetében sem lesz kivételes lehetőség a CSOK visszamenőleges igénybevételére, legalábbis jelenleg nincs ilyen információnk. Így az sem járható út, hogy lakáshitelből fedezik a teljes vételárat és a CSOK-ot visszamenőlegesen a fennálló lakáshitel törlesztésére fordítják. Ezt a vonatkozó rendelkezések sajnos nem teszik lehetővé.

Úgy véljük, hogy egy-egy adásvételi szerződés megkötésekor mindezen tényezők (CSOK július elsejei hatályba lépése, CSOK ügyintézés átfutási ideje) figyelembevételével kell eljárni vállalva azt, hogy az eladó számára is meghosszabbodhat a fizetési határidő.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Jár-e a falusi CSOK folyamatban lévő adás-vétel alatt úgy, hogy a kifizetés utolsó üteme október végén fog lejárni, illetve a birtokba adás is akkor fog megtörténni? Lehetőség van e szerződésmódosításra, hogy igénybe vehető legyen a CSOK? Az ingatlan megfelel a kritériumoknak, továbbá a házaspár is.

Tisztelt Cím!
A CSOK jogszabályban az szerepel, hogy használt lakás vásárlásánál az adásvételi szerződés aláírását követő 120 napon belül lehet igényelni. Azonban sok helyen olvasható, hogy leghamarabb április 6-ai adásvételi szükséges. Ez viszont, ha július 1jei igénylést nézünk, akkor 90 nap sincs.
Kérdésem: mi lehet a legkorábbi adásvételi dátum a CSOK igényléshez?
Üdvözlettel
H.-né