Tisztelt Hitelnet.hu!

Előző kapcsolatomból van 2 saját gyermekem és jelenlegi párkapcsolatomból van 1 közös gyermekünk élettársammal. Mind a 3 gyermeket mi neveljük, a 2 nagyobb gyermek bírósági végzés alapján nálam van elhelyezve.

Kinéztünk egy családi házat, melyre már meg is állapodtunk az eladóval a vételárban, szerződésírás még nem jött létre. Az élettársam most adta el 50% tulajdon részét, melyet a jogszabály értelmében vissza is kell forgatnunk a vásárolt házba. A 3 gyermek utáni csok és az eladott tulajdonrész összege pont fedezi a megvásárolandó ház vételárát, így lakáshitelre nem is lesz szükségünk. Élettársam kapott a szüleitől egy nagyobb összeget melyet, a felújításra-átépítésre fordítanánk, ehhez viszont már hitelt is fogunk igénybe venni.

Kérdésem az lenne, hogy jogszabályilag megengedett-e, hogy az élettársam 70%, én pedig 30% tulajdonrészt szerezzek a megvásárolt ingatlanban, vagy pedig csak 1/2-1/2 tulajdonrésszel rendelkezhet majd mindkettőnk a vásárolt ingatlanban?

Köszönettel.
Tünde

Kedves Tünde!

A használt lakás vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény jogosultsági feltételeit a 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet tartalmazza. A vonatkozó rendelet 7.§. (1) bekezdése kimondja, hogy a kedvezmény igénybevételével megvásárolt lakásban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont. Továbbá házastársak és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie.

A rendelet azt tehát nem írja elő, hogy a házastársak, élettársak 50-50%-os tulajdoni arányban kell tulajdonjoghoz jutniuk, így a támogatásra akkor is jogosultak lehetnek, ha 70-30%-os tulajdoni hányadot szereznek. (Az ingatlant haszonélvezeti jog nem terhelheti.)

Elvált szülők esetén a kiskorú gyermekeinek a szülői felügyeleti jog gyakorlásával összefüggésben meghatározott lakóhelyét a jogerős bírósági határozat bemutatásával kell majd igazolnia. Továbbá a közös háztartás fennállását, valamint élettársak esetében ennek időtartamát teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozattal kell alátámasztani, mely nyilatkozatot a CSOK kérelem tartalmaz.

A használt lakás vásárlásához igényelhető CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

A már megvásárolt ház felújítási munkálatainak banki finanszírozása esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre. Online adatlapunk kitöltése után készséggel tájékoztatják Önöket az igényeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő lakáshitelekről, valamint díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet.hu!
A férjemmel közös tulajdonunk egy ház, amiben az én részem nagyobb, mint 50%. Ha vennénk egy másik lakást (a meglévőt nem adnánk el), akkor igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot?
Előre is köszönöm válaszát:
Gabi

Tisztelt Hitelnet. Hu!
Szeretnék használt házat venni. Szeretném azt megtudni, hogy úgy sikerülne-e, ha az ingatlan 124 m2-es tégla épület, a gázon kívül minden bent van. Irányár 3.500.000 Ft. 2 gyermekem után igénybe vennénk a csok-ot férjemmel és körülbelül akkor 1,5 millió hitel kellene. Viszont én gyesen vagyok, munka viszonyom nincs. Férjem dolgozik szakmunkás bejelentéssel.
Így is kaphat annyi összeget?
Elég a ház fedezet, vagy kell más is hozzá?
Köszönöm.