Tisztelt Hitelnet!

46 és 45 éves házaspár vagyunk, két kisiskolás gyermekünk van. 2004-ben vettük családi házunkat vidéken, amely az én nevemen van. Az akkor még iskoláskorú /első házasságomból született/ lányomra kaptunk 400.000 Ft szocpolt.

1. Kérdésem, hogy ha nagyobb házat szeretnénk venni ehelyett, akkor a két kisgyermekünkre tekintettel jogosultak leszünk-e a szocpolra? Nincs kikötés, hogy első lakás vásárláshoz adják a támogatást?
2. Mindkettőnknek tulajdonosként kell-e szerepelni vagy elég, ha házasok vagyunk?
Valamennyi hitelt is szeretnénk majd felvenni.

Nagyon köszönöm előre is.
Tisztelettel: Tünde

Kedves Tünde!

1. A leírtak alapján úgy véljük, hogy július 1. után jogosultak lehetnek szocpolra (új nevén CSOK-ra - Családok Otthonteremtési Kedvezménye), amennyiben a meglévő házukat eladják és helyette másikat vásárolnak. A kedvezmény nemcsak első lakásszerzéshez vehető igénybe, de feltétel, hogy bizonyos kivételektől eltekintve az igénylőknek nem lehet lakástulajdonuk. Továbbá 5 éven belül történő lakásértékesítés esetén az eladott lakás eladási árát tovább kell forgatni a vásárolandó lakás vételárába. Mivel meglévő gyermekek után kívánják igénybe venni a támogatást, ezért életkorhatárnak sem kell megfelelni, 45, illetve 46 évesen is igényelhetik.

2. A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásban - élettársak, házastársak igénylése esetén - mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjogot kell szereznie, de az 50-50%-os tulajdoni arány nem feltétel.

A CSOK összegéről és az előírt további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

A meglévő gyermekek után kapott támogatás önerőként vehető figyelembe lakásvásárlás során. A vásárláshoz támogatott és piaci kamatozású lakáshitelt is igénybe vehetnek. Az otthonteremtési kamattámogatás keretében elérhető konstrukcióban az állam a futamidő első 5 évében biztosítja a kamattámogatást a törlesztő részlet megfizetéséhez. A 6. évtől piaci kamatozású lesz a kölcsön. A piaci kamatláb mellett nyújtott lakáshitelek esetén is van lehetőség a kamatláb hosszabb időszakra történő fixálására. Ezek a típusú hitelek 5-10-15, de még 20 éves kamatperiódussal is igényelhetők, ami azt jelenti, hogy adott kamatperióduson belül a törlesztő részlet állandó. Online lakáshitel kalkulátorunkkal számolva gyorsan és egyszerűen utánanézhetnek annak, hogy jelenleg milyen havi törlesztéssel kínálják lakáshiteleiket a bankok. Ha valamelyik konstrukció elnyeri tetszésüket, Szakértőink tájékoztatják Önöket a részletekről személyre szóló, díjmentes hitelajánlat formájában, továbbá díjmentes vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése