2024-től jelentős változások várhatók a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a babaváró támogatás rendszerében. A változások célja, hogy tovább erősítsék a családok anyagi stabilitását és ösztönözzék a gyermekvállalást. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb változásokat, hogy segítsünk eligazodni a támogatások új rendszerében.

 

A "városi" CSOK megszűnik

  1. január 1-jétől a 5000 fő feletti településeken nem lesz elérhető a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK). A kistelepüléseken azonban továbbra is elérhető marad a támogatás, bár az összegek és a feltételek is eltérőek lesznek az eddigiektől.

Fontos! A kormány ígéretet tett arra, hogy kidolgoz egy új támogatási formát a nagyobb településeken élők számára is, de ennek részletei jelenleg még nem ismertek.

A kistelepüléseken elérhető CSOK összege emelkedik

A kistelepüléseken az újonnan vásárolt vagy már meglévő használt lakások esetében érdemben megemelkedik a támogatás összege. Összehasonlításul:

  • 1 gyermek esetén 600 ezer forintról 1 millió forintra nő a támogatás összege;
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forintról 4 millió forintra nő;
  • 3 vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forintról 15 millió forintra emelkedik.

Új építésű lakásokra nem jár ezután CSOK a kistelepüléseken sem

A rendelet értelmében kizárólag új építésű, egylakásos lakóépület, vagyis családi házak vásárlására vagy építésére lehet majd igénybe venni a CSOK-ot a kistelepüléseken, az eddigihez képest változatlan (600 ezer, 2,6 millió, 10 millió) összeggel. Az új építésű többlakásos lakóépületekben lévő önálló lakások megvételéhez nem lehet majd felhasználni 2024-től a kedvezményt.

Használt ingatlan esetében mire jár majd a CSOK?

Újonnan vásárolt vagy meglévő használt lakásra egyaránt igénybe vehető lesz a falusi CSOK, meglévő vagy új gyermek után egyaránt. Létezik azonban egy feltétel: a lakás bővítésére és/vagy korszerűsítésére is szükség van ahhoz, hogy igénybe vehető legyen a támogatás. Tisztán használt lakás megvásárlására tehát nem vehető fel a támogatás, a vásárlásra elszámolt támogatási összeg a teljes támogatás legfeljebb 50%-át teheti ki.

Milyen településeken vehető igénybe a CSOK?

A CSOK-ot összesen 19 megye 2631 darab ötezer fő alatti "preferált kistelepülésén", valamint a települések külső területén lévő tanyákon és birtokközpontokon lehet igénybe venni 2024-ben.

Milyen alapterület-követelmények vonatkoznak majd a lakásokra, házakra?

A lakás hasznos alapterületének el kell érnie 1 gyermek esetén a 40 négyzetmétert, 2 gyermek esetén az 50 négyzetmétert, 3 vagy több gyermek esetén a 60 négyzetmétert. Az újonnan vásárolt vagy épített egylakásos lakóépület (családi ház) hasznos alapterületének el kell érnie 1 gyermek esetén a 70 négyzetmétert, 2 gyermek esetén a 80 négyzetmétert, 3 vagy több gyermek esetén a 90 négyzetmétert.

Mi minősül bővítésnek?

Használt ingatlan vásárlására kizárólag akkor vehető fel az egyébként megemelt összegű CSOK, ha bővítésről és/vagy korszerűsítésről (is) beszélünk, a vásárlásra szánt támogatási összeg a teljes támogatás legfeljebb 50%-át teheti ki. Meglévő ingatlan esetén bővítésre és/vagy korszerűsítésre vehető fel a "félosszegű" támogatás. Lakás bővítésének minősül a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést, valamint az emelet-ráépítést is.

Mi minősül korszerűsítésnek?

Használt ingatlan vásárlására kizárólag akkor vehető fel az egyébként megemelt összegű CSOK, ha bővítésről és/vagy korszerűsítésről (is) beszélünk, a vásárlásra szánt támogatási összeg a teljes támogatás legfeljebb 50%-át teheti ki. Meglévő ingatlan esetén bővítésre és/vagy korszerűsítésre vehető fel a "félosszegű" támogatás.

Mikor és hol kell igényelni a CSOK-ot?

Lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül. Lakás építésiengedély-köteles bővítése esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt. Lakás egyszerű bejelentéshez kötött bővítése esetén a felepítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiadása előtt. Új lakás építése esetén a használatbavételi engedélyről szóló határozat kiadása előtt.

Megmarad az áfa-visszaigénylés lehetősége?

Igen, de a CSOK igénybevételének a szűkülésével ez is szűkül, hiszen az új építésű lakások vásárlásához járó 5%-os áfa-visszaigénylési lehetőséget jelenleg nem vehetik majd igénybe azok, akik elesnek a CSOK igénylésének a lehetőségétől.

Marad a lakás vásárlási illetékkedvezmény?

Aki CSOK-kal vásárolt lakást, az az elmúlt években mentesülhetett a vagyonszerzési illeték megfizetése alól. A friss jogszabály nem módosítja az illetéktörvényt, amely a korábbi CSOK-rendelet alapján igénybe vett támogatások esetén határoz meg mentességet.

Marad a 3%-os kamatozású CSOK-hitel?

Igen, marad, de az áfa-visszaigényléshez hasonlóan szűkül majd a potenciális igénybe vevők köre, hiszen a CSOK-ot felvevők köre is szűkül.

Változnak-e a babaváró hitelre járó támogatások?

A babaváró hitel továbbra is szabad felhasználású és fedezetlen hiteltípus marad.

Hogyan változik a babaváró hitel összege?

A jövő évtől nem 10 millió, hanem 11 millió forintot vehetnek fel a bankoknál a hitelfelvevők babaváró hitel formájában.

Kik esnek el a babaváró hitel igénylésétől?

Eddig a 41 év alatti nőtaggal rendelkező házaspárok igényelhettek babaváró hitelt, ez 2024. január 1-jétől 30 évre csökken.

Mi lesz a 30 év feletti nők babaváró hitelevel?

Átmeneti szabály lép életbe 2024. december 31-ig.

Hogyan változik a babaváró hitel maximális törlesztőrészlete?

Eddig legfeljebb 50 ezer forint lehetett a babaváró hitel törlesztőrészlete, ami alapján legalább 19 éves futamidővel lehetett csak felvenni. A 11 milliós hitelösszeg esetén azonban már 20 éves futamidő mellett is meghaladná a törlesztőrészlet ezt a határt, így megemelte a jogalkotó. A maximális törlesztőrészlet 51 ezer forintra emelkedik.

Hogyan változik a babaváró hitel kamattámogatása?

A babaváró hitel kamattámogatott hitel, ennek köszönhetően 0%-os kamatozású az ügyfelek számára az állami kamattámogatásnak köszönhetően.

Hogyan változik a babaváró hitel „büntetőkamata"?

Mivel a babaváró hitel alapesetben 0%-os kamatozású a hitelfelvevők számára az állami kamattámogatásnak köszönhetően, a kérdésnek az ügyfelek számára csak speciális esetekben van jelentősége.

Milyen hatása lehet a lakás- és a lakáshitelpiacra ezeknek a változásoknak?

A "falusi CSOK" megemelése elhalasztott keresletet generálhat a bővítésre vagy korszerűsítésre szoruló kistelepülési ingatlanok piacán, hiszen 2024-ben jobban megéri majd ilyen ingatlanra támogatást igénybe venni. Hosszú távon egyértelműen pozitív mind a lakás-, mind a lakáshitelpiacra nézve a támogatási összegek minimum 50%-os növekedése. A "városi" CSOK eltörlése ezzel ellentétesen hat: előrehozott keresletet generálhat idén, amennyiben a várakozások szerint 2024-től nem lesz hasonló támogatás, vagy jóval szűkebb, célzottabb lesz (pl. csak újonnan születő gyermekekre és/vagy energiatakarékos ingatlanokra vonatkozik majd). A "városi CSOK" eltörlésének hosszú távon egyértelműen negatív hatása lehet a lakás- és lakáshitelpiacra nézve, feltéve, hogy nem lép hasonlóan széleskörű vagy a lakásállomány megújulását támogató intézkedés a helyébe. Ami a 70-80%-ban szintén lakáscélra igénybe vett babaváró hiteleket érintő változásokat illeti, a maximális hitelösszeg 1 millió forintos emelésénél mint pozitív hatású intézkedésnél jóval nagyobb lehet az igénybevevői kör szűkítésének a hatása. Ez közép- és hosszú távon negatívan hathat a lakás- és a banki hitelpiacra egyaránt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése