Tisztelt Hitelnet!

2015 januárjában vásároltunk családi házat, aminek a tetőterét szeretnénk beépíteni. A beépítéshez szükséges a tető cseréje is a tetőcserepek rossz minősége miatt és ablakok beépítése.

Kérdéseim:
– A tetőcsere, szigetelés és ablak beépítés beleszámolható a bővítésbe?
– Tudomásunk szerint a bővítés nem engedélyköteles, így milyen dokumentumot kell bemutatnunk?
– Energetikai tanúsítvány H, viszont a bővítéssel (tetőszigetelés) ez javulna. Ismét el kell végeztetni az energetikai tanúsítványt?
– Veszélyeztetett ikerterhességgel táppénzben részesülök. Júliusban töltöm a 24. hetet. Ez biztosítási jogviszonynak számít? (munkahelyem van)
– Csak az egyik igénylőnek, vagy mindkettőnek meg kell lenni a 180 nap biztosításnak?
– Álláskereső regisztrált (férjem) biztosítottnak számít?
– Ha a férjem tartózkodási helyre van bejelentkezve, akkor mindenképpen át kell jelenteni lakhelynek?
– Az önerőről milyen igazolás szükséges, ha nem szeretnénk hitelt felvenni?
– Hogyan történik a készültségi állapot felmérése, és van-e határideje a munkák befejezésének?
– Mi történik, ha a költségvetés 70%-áról nem tudjuk felmutatni a számlákat?
– 2016-ban is lesz lehetőség szocpol igénylésre?

Nagyon szépen köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel,
Gizella

Kedves Gizella!

A tetőtér-beépítés munkálatai finanszírozhatók a CSOK-ból, így a költségvetésbe véleményünk szerint bele lehet venni a tetőcserét, a szigetelést és az ablakok beépítését is.

Arról, hogy az elvégezni kívánt munkálatok engedélykötelesek vagy sem, a területileg illetékes építési hatóság tud tájékoztatást adni. A CSOK igényléshez szükséges dokumentumok listája pedig majd az egyes hitelintézeteknél lesz elérhető, így a későbbiek folyamán lesz információnk arról, hogy nem engedélyköteles bővítés esetén milyen dokumentumokat kell benyújtani.

A CSOK rendelet kimondja, hogy a CSOK összegének megállapításánál a kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor igazolt energetikai minősítési osztályt kell figyelembe venni. Újabb energiatanúsítványra tehát nem lesz szükség.

Arról, hogy mely esetekben adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, a területileg illetékes OEP tud pontos tájékoztatást adni a rendszerükben nyilvántartott adatok alapján. Célszerű lenne ez ügyben az illetékes hivatalnál érdeklődni. (Információink szerint egyébként az álláskeresési támogatásban részesülők és az alkalmazotti munkaviszonyban állók (még ha táppénzen is van) biztosítottnak minősülnek.) A CSOK jogosultsághoz elég, ha a támogatott személyek egyike rendelkezik a 180 napos TB jogviszonnyal.

A bővíteni kívánt ingatlannak a CSOK kérelem benyújtásának időpontjától a kedvezményt biztosító elidegenítési tilalom megszűnéséig terjedően a támogatott személyek lakóhelyéül kell szolgálnia, így véleményünk szerint állandó lakcímként kell bejelenteni.

Az önerőt be kell építeni, tehát készültségi fokban kell jelentkeznie a saját erőnek, amit a hitelintézet műszaki szakértője ellenőriz. A CSOK szakaszos folyósítása az önerő felhasználást követően kezdődik, a készültségi foknak megfelelő számlabenyújtás után. A munkálatokat a CSOK szerződésben rögzített határidőn, de legfeljebb 5 éven belül kell befejezni. Ha a költségvetés 70%-át nem tudják számlával igazolni, akkor a kapott támogatást a Ptk. szerinti kamatokkal együtt vissza kell fizetni.

Előre sajnos nem tudjuk megmondani, hogy 2016-ban elérhető lesz-e a szocpol.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Érdeklőnék, hogy a családi ház bővítése esetén a CSOK benyújtásakor ezek szerint mindenképpen kell egy energetikai minősítés a házról (jelenleg nincs, és nem tudom, hogy elérné e a „C” minősítést)? A ház hasznos alapterülete 50 nm alatt van, így elképzelhető, hogy nincs rá szükség?
Továbbá a kedvezmény mértéke ettől függ, vagy a bővítés után elért energetikai minősítéstől? Mert természetesen a bővítéssel szigetelnénk is a házat. Vagy erről előzetes felmérést kell készíteni, hogy mi lesz a várható minősítés?
Köszönöm, üdvözlettel:
Zoltán

Köszönöm a választ! Minden világos, már csak az nem, hogyan képződik az „építési hatóság pecsétjével ellátott tervdokumentáció” illetve milyen „illetékes” építész készítheti a terveket és a költségvetést. Tudomásom szerint olyan hatóság nincs, amelyik terveket és költségvetést készít. A hatóság az engedélyez. Ha nem kell engedély – például tetőtér beépítés nem engedélyköteles adott esetben – hogy jön képbe a hatóság? Elképzelésem szerint akkor készíttetek egy tervet és költségvetést egy építésszel, és azt le kell pecsételtetnem a hatósággal?
Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
Családi ház bővítésére illetve tetőtér beépítésére szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. Kérdéseim a következők:
– A tetőtér padlásként használt. Ez esetben az lakrész átalakításának minősül, és nem vehető igénybe rá a CSOK? Milyen állapotban kell lennie a tetőtérnek ahhoz, hogy elfogadják tetőtér beépítésének (átalakítás helyett) és azt mivel tudjuk igazolni?
– A bővítés a magasföldszinten lévő, jelenleg két oldalról és felülről üveggel fedett, de nem lakott terület beépítését jelentené. Ezáltal a jelenlegi házhoz építenénk hozzá egy teljes szobányi részt az üvegfalak és üvegtető elbontása után, Ezt az állapotot elfogadják bővítésnek, vagy ez is épületrész átalakításának számít? Mivel igazoljuk, hogy az bővítés, és nem átalakítás?
– Amennyiben a bővítés során keletkező lakrészeket csak úgy tudjuk használni, hogy a jelenlegi lakrészeket átalakítjuk, úgy azon átalakítások – mint a bővítéshez kapcsolódó átalakítások – költségei elszámolhatók-e? (Például szobából lépcsőház lesz, így a lépcső kialakítását is be szeretnénk számítani, stb.)
Válaszát köszönöm!

Tisztelt hitelnet!
Két kislányunk van (2, 9 évesek), élettársi kapcsolatban vagyunk. 1994-ben örököltem a szülői ház felét. 2002-ben megvásároltam hitelből a másik felét (2017 márciusában az utolsó részlet). Édesanyámnak teljes haszonélvezeti jog maradt. 90 nm alapterület + 50 nm padlástér. 2007-ben építési engedélyt kértem 100 nm alapterületű lakóház építésére, melyhez hitelt vettünk fel (sajnos a magas törlesztő részletek miatt nem tudtuk befejezni. 2021 március az utolsó részlet), 50-50%-ban élettársam és az én tulajdonom. Jelenleg kívülről kész, új nyílászárók, 7cm szigetelés + vakolat, bramac tető.
Belül kell még lépésálló aljzatbeton, 70%-a könnyű szerkezetes, így gipszkarton a falaknak, mennyezetre szigetelő paplan. Mellékhelyiség, fürdő kialakítása, fűtés.
Tudjuk mi igényelni a Csok-ot? Ha igen, a felsorolt munkálatok közül melyikre?
Válaszát köszönöm.

Azt szeretném kérdezni, hogy élettársi viszonyban élők igényelhetik-e a szocpolt? Van-e előírás, hogy mennyi ideje kell, hogy házasok legyenek, mert ha az élettársi viszonyra nem igényelhető a szocpol, akkor most csak ezért össze kellene házasodnunk. Illetve azt szeretném még kérdezni, hogy ha az adásvételi szerződés májusi dátummal történik, mert az eladónak nagyon fontos és gyorsan kellene a pénz, akkor nem vehető igénybe a szocpol?

Tisztelt Hitelnet!
2014 márciusában vásároltunk családi házat, melyet korszerűsíteni illetve bővíteni szeretnénk! Központi fűtés bevezetése, tetőcsere valamint 20 négyzetmétert szeretnénk hozzáépülni! 2 gyermekünk van, házasok azonban nem vagyunk! Hitelünk a házon nincs! Párom 34, én 30 éves vagyok!
Azt szeretném megtudni, hogy hitel nélkül is igénybe vehető-e CSOK, valamint mi az igénylés módja?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Magdolna