Tisztelt Hitelnet!

Fentebb azt olvastam, hogy: A bentlakási kötelezettséget bővítés, korszerűsítés esetén az utolsó részfolyósítását követő 90 napon belül kell teljesíteni, vagyis eddig kell bemutatni a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt.

Viszont alább azt írják, hogy:
A 10 éves bentlakási kötelezettség teljesülését a jegyző a támogatási szerződés megkötésétől vizsgálhatja, hatósági megkeresés vagy lakossági bejelentés esetén kötelezően vizsgálja. Ha a jegyző a vizsgálat során megállapítja az életvitelszerű bentlakás hiányát, erről haladéktalanul tájékoztatja a járási hivatalt.
Most akkor melyik az igaz? Hiszen, egy tetőcsere idején nem lehet a házban tartózkodni, még akkor sem, ha azt a szomszédok, esetleg a járási hivatal nem nézi jó szemmel.

Továbbá azt is szeretném megkérdezni, hogy a korszerűsítésre, bővítésre köteles vagyok a teljes összeget igénybe venni? Továbbá azt is szeretném megkérdezni, hogy jól értelmeztem-e, hogy a 7,5 m forintos kamattámogatott csok hitel felújításra is igényelhető-e?

Szeretném még azt is kérdezni, hogy ha van lakásom, amiben csak 1/3 arányban vagyok tulajdonos, de haszonélvezeti jogom nincs, így igénybe vehetem-e a falusi csok-ot?

Kizáró ok-e az, ha valaki fogyatékkal élőként szeretné igényelni a falusi csok-ot? Pl. vak, vagy kerekesszékes.

Arra is kíváncsi lennék, hogy ha nincs szükségem a vételár kiegészítéséhez CSOK hitelre, akkor valóban fizetni kell az értékbecslőnek? És, ha fizetni kell, akkor milyen összeget?

A részszámláknak legalább a 70%-át kell tartalmaznia, igazolnia. Vagyis, ez azt jelenti, hogy saját kezűleg is felújíthatom a házat, csak az anyagköltségről kell kiállíttatni a számlát, vagy a felújítást végző szakembert is igazolnom kell?

Még egy kérdésem lenne. Ha 6,3 m forint a ház, amit szeretnénk megvásárolni, akkor az 5 m falusi csok nem jár? Csak valahány százaléka?

Üdv.
Válaszaikat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Aranka

Kedves Aranka!

A bentlakási kötelezettség teljesülését a jegyző a támogatási szerződés megkötésétől vizsgálhatja. Korszerűsítés, bővítés esetén azonban a bentlakási kötelezettség a fent leírtak szerint teljesíthető, ezért ez esetben e kötelezettség teljesülését is ennek megfelelően vizsgálják.

Nem szükséges a teljes támogatási összeget felhasználnia. A falusi CSOK korszerűsítésre, bővítésre fordítható összege nem haladhatja meg az Ön által benyújtott és hitelintézet által elfogadott költségvetés összegét. A maximum 7,5M Ft összegű CSOK hitel korszerűsítésre is fordítható, ha a falusi CSOK összege nem fedezi a hitelintézet által elfogadott költségvetés teljes összegét. A hitelfelvételnek feltétele a megfelelő jövedelemfedezettség.

A falusi CSOK jogosultsághoz a támogatott személynek a célingatlanban legalább 50%-os tulajdonrésze kell, hogy legyen. Ha házastársi vagy élettársi kapcsolatban igényelné a támogatást, akkor kettejüknek együttesen szükséges legalább 50% tulajdonrész. Az, hogy valaki fogyatékkal él, nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Feltétel azonban, hogy benyújtásra kerüljön az előírt TB jogviszony igazolás vagy annak hiányában ápolási határozat.

Ha a CSOK hitelt nem kívánja igénybe venni, akkor a támogatás ügyintézésvel járó költségeket – értékbecslés díja, helyszíni szemle díja, bírálati díj,TAKARNET lekérdezés díja – meg kell fizetni. Ennek pontos összegét a támogatást nyújtó hitelinézet aktuális hirdetménye tartalmazza.

A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át kell számlával igazolni. Ez lehet csak anyagköltség is.

Ha a vételár 6,3M Ft, akkor annak kifizetéséhez maximum 5M Ft támogatás vehető igénybe. A fennmaradó maximum 5M Ft korszerűsítésre év/vagy bővítésre használható fel.

A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett.
Vásároltunk használtan egy házat, CSOK támogatással és CSOK hitellel (még meg nem született, de vállalt kettő gyerekre). A házat elkezdtük felújítani, felújítás alatt inkább értsük azt, hogy a feléig visszabontottuk, és alapozással, falhúzással, tetőfedéssel visszaépítjük (állapota és elrendezése is ezt kívánta meg) Sem berendezés, sem wc, de még folyóvíz vételi lehetőség sincsen benne, tehát jelenleg lakhatatlan, félig nyitott is. Lakcímkártyán bejelentkeztünk állandó lakcímre. Esetleges ellenőrzés esetén, ha kijönnek megvizsgálni, hogy valóban életvitelszerűen ott lakunk-e, mire számíthatunk? Volt már ilyenre precedens, hogy megbüntessenek egy családot ezért?

Üdvözlöm!
Elegendő, ha 2 éves tb jogviszonyt csak az egyik fél tud igazolni?