Tisztelt Hitelnet!

Kérem, segítsenek az egyik pénzintézet honlapjáról kiollózott tájékoztató értelmezésében:

"A családok otthonteremtési kedvezménye akkor igényelhető, ha az igénylő és az együttköltöző a bekerülési költség vagy a vételár kiegyenlítésére használja fel a kedvezmény nyújtásáról szóló szerződés megkötését megelőző 5 éven belül értékesített lakásnak, illetve tulajdoni hányadnak az eladási árát is, amely csökkenthető:
a kedvezménnyel vásárolni kívánt lakás telekárat is tartalmazó vételárának 10%-ával, ha ezen összeg kifizetése – adásvételi szerződéssel igazoltan – a korábbi lakás eladását bejegyző ingatlan-nyilvántartási eljárásban hozott határozat kiadásának időpontját legfeljebb 120 nappal előzi meg"

Ezt az én olvasatomban azt jelenti, hogy legfeljebb 120 nappal megelőzheti az új ingatlan megvásárlása a régi eladását ahhoz, hogy 10%-kal csökkentsük a kötelezően visszaforgatandó önerő összegét. De ez akkor is igaz, ha a régi lakás eladásáról szóló adásvételi szerződés dátuma korábbi, mint az új megvásárlásáról szóló? Vagyis pl. az ügyvédi költséget, a dupla értékbecslési díjat (hitelt veszünk fel, de a CSOK-ot kénytelenek vagyunk másik bankon keresztül igényelni), földhivatali díjat levonhatjuk az önerőből?

Ehhez kapcsolódik a másik kérdésem: az ingatlanközvetítő jutalékát kizárólag számlával lehet igazolni, vagy elég a közvetítői szerződés?

Köszönöm szíves válaszukat!
Tisztelettel.
Nikolett

Kedves Nikolett!

A vásárolandó lakás vételárának 10%-ával csökkenthető az 5 éven belül eladott lakásnak az eladási ára, ha a dátumok (a vételár 10%-ának kifizetése és a korábbi lakás eladását bejegyző földhivatali határozat kiadása között legfeljebb 120 nap telt el) megfelelnek a fent leírtaknak. Vagyis véleményünk szerint csakis az újabb lakás vételárának 10%-ával lehet csökkenteni az eladási árat, az ügyvédi költség, az értékbecslési díj, a földhivatali díja, a hitelfelvétel egyéb járulékos költségei nem csökkenthetik az eladási árat függetlenül attól, hogy melyik adásvételi szerződést mikor kötötték.

A vonatkozó kormányrendelet alapján a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék összegével csökkenthető az eladási ár. Ebből kiindulva a közvetítői szerződés véleményünk szerint nem elegendő, a számla bemutatása szükséges. Az érintett pénzintézetnél szintén érdeklődhetnek, hogy valóban csak a számlát fogadják-e el az ingatlanközvetítői jutalék összegének igazolásaként.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Van egy ingatlanom, amire Csok-ot + Falusi Csok-ot igényeltem ház korszerűsítésre. Eladnám a házat és városba költöznék. 5 év után adnám el. A házam többért adom el mint amennyiért vennem a másikat. A Falusi Csok-ot visszafizetném, mivel városba nem vihetem át. A Csok-ot vinném tovább. Olvastam, csak akkor vihetem a Csok-ot tovább, ha magasabb áron vennék ingatlant és a m2 is nagyobb. Na most jönne a kérdésem. Levonható a két ház különbségéből a Falusi csok és az ügyvéd és egyéb költségek? Mert akkor nem lenne különbség és így Csok-ot át tudnám vinni, mert nem maradna plusz pénzem, mert a felsoroltakra költeném.
Köszönöm szépen!

Tisztelt Hitelnet!
Az eladott lakás vételárából, úgy tudom, az adásvétel kapcsán felmerülő közteher is levonható. Pontosan mit jelent ez a gyűjtőnév? Ha az illeték is idetartozik, melyik ingatlanra vonatkozóan lehet levonni (értékesített vagy a vásárolt)?
Válaszukat nagyon köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Az én problémám röviden, hogy még nem telet el 5 év, amióta ingatlant adtam el, de ez oly módon történt, hogy tulajdonképpen az ingatlan eladásából származó bevételből történt a végtörlesztés. Pontosabban 17 millió volt az eladási ár és nekem 14,5 milliót kellett végtörlesztenem.
A kérdésem az lenne, hogy ha most vásárolnék ingatlant a CSOK-ot is felhasználva, mely összeg az amivel számolnom kell és visszaforgatni az új ingatlan vételébe. 2,5 millió vagy 17 millió?
Válaszát előre is köszönöm!