Nekem egy olyan problémám lenne egybe kérdésem, hogy 2010-ben igénybe vettem a szocpolt 2 gyermekemre, a harmadikra nem. Azóta családi okok miatt elköltöztem az ingatlanból gyermekeimmel együtt. Értesítést kaptam levélben, hogy árverezik az ingatlant, amiben a volt párom lakik.

Kérdésem, hogy a harmadik gyermekemre igénybe tudom-e venni a szocpolt használt lakásra? A másik kérdésem, hogy mit tudok csinálni a másik ingatlannal, mivel a húgom és gyerekeim apja lakik benne, én pedig szívességi lakáshasználó vagyok egy rokonomnál.

Köszönettel: Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

A 3. gyermek utáni szocpol igénylésének több akadálya is van. A legfőbb ok, hogy a jelenleg hatályos szocpolrendelet értelmében a támogatás csak új lakóház építéséhez és újépítésű lakás vásárlásához vehető igénybe. Használt lakás vásárlásához a szocpol nem igényelhető 2012-ben!

Ugyancsak kizárja a szocpol igénylésének lehetőségét, hogy 1 gyermek után kívánja igénybe venni. A szocpolra való jogosultsághoz ugyanis legalább 2 gyermek szükséges. Egy gyermek után csak egyszer nyújtható a támogatás, így azon gyermekek után, akire már megkapta, nem kérheti még egyszer.

Továbbá szocpol nem igényelhető, ha a lakásszerző nevén van már lakóingatlan. A meglévő, korábban vásárolt ingatlan miatt tehát szintén nem jogosult a támogatásra.

A harmadik, utóbb született gyermek után igényelhető volna az utólagos szocpol, ha a korábban vásárolt lakásban élnének és az azt terhelő lakáshitelt nem mondta volna fel a bank. Így azonban sajnos az utólagos szocpol igénylésére sincs lehetőség.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

21 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék a szocpollal kapcsolatosan! Pontosan legfőképp az érdekelne, hogy ez a szocpolnak nevezett állami támogatás ami limitált kritériumokhoz van kötve azaz: csak új ház építésére vagy újonnan épített családi ház vásárlására ad jogosultságot! Ez azt jelenti, hogy mindenképp szükséges a szóban forgó ingatlan építéséhez vagy vásárlásához meglévő 70-80% és a fennmaradó összeg pótlásához lehet elegendő ez az állami támogatás a gyermekek számától függően!? Akkor hol van itt a segítség? Szerintem erre a támogatásra szoruló családok nagyobb százaléka nem rendelkezik ekkora tőkével! Nekünk is szükségünk lenne erre az ún. szocpolra, de csak használt lakás vásárlása jöhetne szóba. Ez a rendelet így is marad?
Előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
A párom 35 éves, én 26 éves. 7 hetes terhes vagyok. Zala megyében szeretnénk vásárolni egy 3 milliós ingatlant szocpollal.. Lehetséges ezt a tervet megvalósítani ebben az évben??
Válaszát előre is köszönöm…

Köszönöm a gyors választ.
Még egy nagyobb homályos folt van a feltételek között: “Azon természetes személyek vehetik igénybe, akiknek nincs lakástulajdonuk” Ha van lakásom, de eladom vagyis nincs a nevemen földhivatali tulajdon. Az már megfelel a feltételnek? Mert mindenhol JELEN időben olvasom ezt a kijelentést (nincs lakástulajdonuk).
Köszönöm a segítséget.

Üdvözlöm,
Olyan problémám lenne, nem tudom, hogy mit lehetne tenni.
6 éve vásároltam egy telket, vagyis előtte volt rajta egy ház, de én csak a már tiszta telket vettem meg. És sajnos a földhivatali lapon lakóház, gazdasági épület szerepel, de a telken egy fia épület sincsen.
Ez most lakóingatlan vagy sem? Orvosolni lehet ezt a hibát utólag vagy a szocpol részemről elúszott?
Köszönöm válaszát.

Segítséget szeretnék kérni arra vonatkozólag miszerint 5 éve törlesztjük chf lakáshitelünket. 2 gyerek van, 8 éves és fél éves. Mindkettőre kérnénk a szocpolt. A férjemmel még nem töltöttük be a 35. évet. Azt halottam kérhetjük az emeletráépítés lehetőségét. A vásárláskor megvolt hozzá az építési engedély az emeletráépítéshez. Meg tudná írni mi a teendőm?
Köszönettel.

Nekem van három gyermekem, 2 lány és 1 fiú, de soha nem igényeltük. Hogyan lehetne, mert szeretnék egy lakást.

Tiszteletem.
Felsőnánán szeretnék vásárolni egy ingatlant. 2 szoba konyhás, fürdős, gázfűtéses, stb. Ára 1.5 millió. Ehhez szeretném a szocpolt igénybe venni. Mennyi lenne a jelenlegi szocpol összege 2 gyermek esetén, s mik a feltételek? Munkahelyem egy erdőgazdaságnál van, s minimálbérrel vagyok bejelentve. Nejem szociális segélyes munkanélküli.
Az infót előre is köszönöm.
Üdv József

Azt szeretném megtudni, hogy tavaly vásároltam lakást az Önkormányzattól 20% előleggel, majd a fennmaradó összeget 15 évre jegybanki alap kamatra. Elvált vagyok, 2 gyermekem van 13 éves, 6 éves, ő tartósan vesebeteg. Azt szeretném, hogy van-e valami lehetőség az én helyzetemben igénybe venni a szocpol állami támogatást? Köszönöm.

Ha mindenhol az van, hogy: “Szocpol 2012
Szocpol támogatás igénylése, feltételek 2012

A kormány 2012-ben újra bevezeti a szocpol támogatást, mely új és használt lakás vásárlásra egyaránt igénybe vehető!” akkor miért kapjuk azt a választ, hogy használt lakásra NEM!
Ezt csak én nem értem?

38 éves nő vagyok. 5 kiskorút nevelek egyedül, mivel elváltam. Érdekelne használt lakás vásárlására igénybe vehetem-e a szocpolt?

Érdeklődnék, hogy élettársi kapcsolatban élek és van 5 kiskorú gyermekünk, de szeretném a szocpolt igényelni. Viszont a párom már elmúlt 35 éves és érdeklődnék, hogy eben az esetben hogy tudnánk igénybe venni a szocpolt házvásárlásra?