Mint ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, a CSOK rendelet szeptemberben több ponton is változott. A módosítás érinti – többek között - a gyermek fogalmára vonatkozó rendelkezést is. Az egyik lényeges változás, hogy a kedvezmény az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott, 25. életévét még be nem töltött gyermeke után is igényelhető. Ezt követően olvasóink közül sokan kérdezték, hogy jogosultak lehetnek-e a támogatásra akkor is, ha 25 év alatti gyermekük már dolgozik. Ennek néztünk most utána!

Gyermek fogalma a 2016.09.16.-tól hatályos rendelet értelmében

A CSOK rendelet alkalmazásában a kedvezmény igénybevétele szempontjából gyermeknek tekinthető:

  • a magzat vagy ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint
  • aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja és
    • a 25. életévét még nem töltötte be vagy
    • a 25. életévét már betöltötte, megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Eltartottnak minősülhet az igénylő dolgozó gyermeke?

A rendelet tehát nem írja elő azt, hogy az igénylő 25. életévét be nem töltött gyermeke tanulói jogviszonyban álljon, nem tiltja a foglalkoztatotti jogviszonyt, valamint nem határozza meg konkrétan az eltartott státusz fogalmát és teljesülésének igazolási módját sem.

Banki álláspont

Az általunk megkérdezett hitelintézetek úgy tájékoztattak, hogy a 25 év alatti gyermek esetében nem szükséges vizsgálni a gyermek státuszát, tehát amennyiben a szülő úgy nyilatkozik, hogy a gyermek az ő eltartottja, valamint vele egy háztartásban él, akkor CSOK szempontjából figyelembe vehető.

NGM álláspont

Az NGM szakmai véleménye szerint fentiek alapján, ha a támogatott személy a CSOK kérelem benyújtásakor, büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti, hogy gyermeke az igénylés időpontjában – azon túlmenően, hogy 25 év alatti és a vele közös lakóhelyen lakik – az eltartottja, akkor akár a foglalkoztatotti jogviszonyban álló gyermek is tekinthető a kedvezmény szempontjából gyermeknek. Vagyis amennyiben a támogatott személy 25. életévét be nem töltött gyermeke vele egy háztartásban él és ezt a lakcímkártyájának adatai is alátámasszák, valamint a támogatott személy nyilatkozata alapján általa eltartott, mivel olyan összegű rendszeres, munkával szerzett keresménye vagy vagyonából szerzett jövedelme nincs, amelyből saját indokolt szükségleteit fedezheti, a CSOK igénylésének alapjául szolgáló gyermekek számának meghatározása során figyelembe vehető.

A fentiekkel összefüggésben a Polgári Törvénykönyvről szóló  2013. évi V. törvény rokontartásra vonatkozó szabályozására hivatkozva, az eltartott indokolt szükségletei a következőképpen határozhatók meg:

4:205. § [A tartás mértéke]

(2) A jogosult indokolt szükségletei körében megélhetésének indokolt költségeit kell figyelembe venni.”

Összegzés

Amennyiben a támogatott személy úgy ítéli meg – tekintettel a fentiekre – hogy a 25 év alatti, munkaviszonnyal rendelkező gyermeke az ő eltartottja, akkor nincsen annak jogszabályi akadálya, hogy a támogatás igénylése során a benyújtott CSOK kérelmen a támogatás szempontjából őt is gyermekként tüntesse fel.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

81 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,
Amennyiben a gyermek betölti a 18. életévét, és továbbra is nappali tagozaton tanul, de a bejelentett lakcíme megváltozik az igényelt és Csok alá tartozótól, akkor az azt jelenti, hogy elveszti az igénylő a Csok-ot?
3 gyermek esetén a legnagyobbnál fordulna elő.
Köszönettel.
Gábor

Tisztelt Hitelnet!
2 gyermek után szeretném a falusi CSOK-ot felvenni felújításra. A nagyobbik 21 éves. Fél éve bejelentett munkaviszonya van, de a lakcíme megegyezik az ingatlanunk címével (tehát együtt lakik még velünk). Igénybe vehető ebben az esetben a falusi Csok?
Amikor építkeztünk szocpolt is igénybe vettünk a fent említett 2 gyerekünkre.
Ebben az esetben mennyi falusi CSOK-ra vagyunk jogosultak?
Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel.

Üdvözlöm!
24 éves nagykorú gyermek után szeretnék csok-ot igényelni, akkor a gyermek, ha pár éven belül gyermeket szeretne, igényelhet-e a csok-ot születendő gyermekére?
Előre is köszönöm válaszát.

Közmunkára járna? 3 éve vagyok ott. Meddig lehet igényelni?

Lakás nélkül vagyok, 61 éves. 7 gyermekünk született. Még egy 18 éves és 21 éves gyermekek velünk élnek.
Milyen támogatást vehetünk igénybe?

Üdv!
A nagyobbik fiam két hónap múlva lesz 25 éves, a falusi csok lakáskorszerűsítésre támogatási kérelmet be tudom-e még nyújtani? Az szerződéskötésre valószínű betölti a 25 éves kort.

Tisztelt Hitelnet!
Kérem segítsenek gyakorlati oldalról megvilágítani a cikkben hivatkozott definíciót az eltartott gyermekre vonatkozólag : „olyan összegű rendszeres, munkával szerzett keresménye vagy vagyonából szerzett jövedelme nincs, amelyből saját indokolt szükségleteit fedezheti”
Konkrét példa: CSOK igénylés során a legnagyobb gyermekünk – 22 éves – nappali tagozatos egyetemi hallgatói jogviszony melletti részmunkaidős munkavállalást tervez 3 hónapos határozott időtartamú alkalmazotti státuszban.
A jogszabály szempontjából eltartott gyermeknek minősül-e? Esetleg ez köthető-e konkrét jövedelmi szinthez?
Köszönettel,

Az lenne a kérdésem, 2 gyermekem van vér szerinti. Az egyik 25 éves lesz szeptember 11-én, a másik augusztus 28-án lesz 24 éves. A fiam élettársa 21éves lesz július 27-én és mindegyik az én ingatlanomban életvitelszerűen lakik állandó lakcímen! Azt szeretném kérdezni, hogy így jár a vidéki szocpol lakásvasárlásra? Lányomnak van 1 gyermeke, aki 6 éves. Fiaméknak 1 gyermekük van, aki 3 éves. Így összesítve szeretném megtudni, hogy a falusi csok felvétele lehetséges!
Várom a válaszát!
Előre is köszönőm, maradok tisztelettel.
Hajnalka

Tisztelt Hitelnet!
Amennyiben az eltartott gyermek idén tölti be a 25. életévet, mi alapján jár a CSOK lakásvásárlási támogatás?
A 25. születésnap előtt megkötött adás-vételi szerződés elegendő vagy esetleg a CSOK-szerződés aláírása számít?

Azt szeretném megkérdezni, hogy igényelhető a CSOK 3 gyerekre egy háztartásban egyedülálló nevelőként kisebb lakásfelújításra is pl konyhafestés vagy átalakítás vagy az ilyen esetekre nem vonatkozik?
Válaszukat előre is köszönöm.

3 gyermekünk van és szeretnénk igénybe venni a falusi csokot. Van egy 12 éves örökbefogadott lányunk (tanul), 18 éves vér szerinti fiúnk (tanul), 20 éves lányunk (dolgozik). A legnagyobbik lányunk férjhez menne, ehhez időpontot szeretnének kérni a városházán.
Gondot jelenthet a falusi csok megigénylésekor, hogy van saját önálló jövedelme, illetve időpontjuk van az esküvőre, márciusra?
Természetesen egy lakcímen vagyunk mind az 5-en. (Feleségem, én és a 3 gyermek).
Eltartottként nyilatkoznék mindhármukról.

Igényelhető-e, ha még csak 23 éves, egy háztartásban élünk, de szakmunkás minimálbérért dogozik a harmadik gyerek.

Üdv!
Két kiskorú gyermekem van és van egy 23 éves fiam, aki velünk él, viszont őrá már igénybe vettük annó a szocpolt.
Szeretném kérdezni, hogy igénybe vehetem-e rá is a korszerűsítésre a pénzt, ha nem tanul.

A szülők hány éves korukig igényelhetik a falusi CSOK-ot felújításra a gyermekek után.

Üdv!
Az én helyzetem kissé bonyolult, bár lehet, hogy csak nekem! Nemrég örököltem egy nagy családi házat! (ajándékozási szerzödéssel), ami az én tulajdonom, de a nagyapámnak még haszonélvezeti joga van még él! Korszerüsiteni szeretnénk Falusi Csok segitségével! Fütést és tetőcserét szeretnénk! Nekem a Tb viszonyom adott! 2 gyerekem van, élettársammal neveljük őket, viszont szeretnék közös 3. gyereket! Szóval 3 gyerekre szeretném majd igényelni a Falusi csokot! Összeházasodni még nem szeretnénk! Egyedülállókent 3 gyerekre így igényelhetem a csokot? Hányadik hónaptól számít terhesség soran a 3. gyerek? Hol induljak el?
Mik az első lépesek?
Köszönöm!

A kormányrendeletben olyat is olvastam, hogy az együttköltöző gyermek 10 évig nem költözhet el a megvásárolt lakásból. Most vagy rosszul értelmezem, vagy ez egy nagyon fura kitétel. Tegyük fel 16 éves a gyermek, 26 éves koráig nem költözhet el?

Tisztelt szakértő.
Van egy 20 éves fiam és mindeddig nem tudtam igénybe venni a Csok támogatást utána. Mikor egyedül neveltem sem tudtam, meg mikor házat vettem semmit, mert pont eltörölték. Most újra próbálkozom, mert házvásárlás előtt vagyok, de az OTP elutasít, hogy mivel dolgozik nem jár, pedig itt lakik. Van egy 18 hónapos kisfiam is, azért gondoltam, hogy 2 gyerekre igényelhetném. Most nem értem akkor, ha dolgozik, akkor nem tudom igénybe venni?
Köszönöm.
Erzsébet

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy a 25. életév alatti kritériumnak csak az igényléskor kell fennállnia, vagy a beköltözéskor is? Akadály-e, ha az egyik gyermek a tervezett igényléskor még épphogy 25. év alatti, ám a várható beköltözéskor már betölti a 25. életévét?
Köszönettel: Piroska

Kérdésem az, hogy a 21 éves egyetemista gyermekemmel egy háztartásban élünk. Ha készpénzért egy másik lakást vásárolok, bank bevonása nélkül, jár a gyermek után CSOK? Ha igen, hol kezdjem az igénylését?

Jelenleg nem a lakásomba van bejelentve a gyermekem, de a vásárolandó lakásba be lesz jelentkezve.
Ez kizáró ok?

Jó napot!
Azt szeretném tudni, hogy nagykorú gyermek, aki eltartottként szerepel, dolgozhat-e valamilyen formában? Pl. diákmunka, napi lejelentés, 4-6-8 óra.
Köszönettel: Judit

Tisztelt Szakértő!
Idősebb gyermekem hamarosan 25 éves lesz és a jövő héten adom be a CSOK igénylést. A fenti NGM állásfoglalásban látom, hogy ,,a lakcím kártyájának adatai is alátámasztják,,. Megnéztem fiam lakcímkártyáját: lakcíme az én lakcímem, de tartózkodási helyként más cím szerepel. Ez kizáró ok-e, mert ha igen, gyorsan másik lakcímkártyát kell készítenünk.
Gyors válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Judit

Tisztelt szakértő!
19 és 21 éves fiaimmal egy háztartásban élünk. A hivatkozott cikk alapján mind2 fiam eltartottnak minősül.
– Az első kérdésem az, hogy ebben az eseteben milyen összegű CSOK igényelhető egy lakás/ház megvásárlására?
– A szülők – akik igényelni akarják a CSOK-ot – életkorára van-e valamilyen korlátozás a CSOK igénylése kapcsán?
Köszönöm válaszát!
Zoltán

Tisztelt Szakértő!
Két gyermekem van, 19 és 23 éves. Tavaly belefogtunk egy terasz építésbe. De mivel a lakásunk kicsi, csak 2 szobás, így most ezt a teraszt be szeretnénk építeni egy plusz szobának. A bejelentést a teraszra még nem tettük meg, így gyakorlatilag nincs is.
Kérdésem, hogy CSOK igényelhető-e erre az építkezésre.
Várom válaszát, köszönettel.
Mária

Szeretném megkérdezni, hogy a 20 éves fiam után igényelhetem-e a csok-ot úgy, hogy ő júniustól elkezdett dolgozni, mert elvégezte az iskolát.
Szeretném megtudni, milyen megoldás lenne rá, ha van egyáltalán.
Tisztelettel.
Gábor

Tisztelt Szakértő!
3 25 év alatti gyermekem van, közülük 1 már dolgozik, de egy lakcímen élünk. Ebben az esetben is igényelhető a 10 000 000 Ft CSOK? Eltartottnak számít ebben az esetben is?

Tisztelt hitelnet!
24 éves a nagylányom, egy lakcímen lakunk, közös háztartásban együtt élünk, de neki van már 2 pici gyermeke. Szeretnénk használt lakást vásárolni. Így igénybe tudom venni esetleg a csokot? Ha igen, akkor lányom a jövőbe a saját gyerekeire is igénybe tudja majd venni a csokot, ha úgy gondolja, hogy ő is szeretne egy saját házat vásárolni?
Előre is köszönöm.

Tisztelt Ügyintéző!
1999 körül, 2 gyermek után felvettünk 1.200.000 forint szocpol kedvezményt. Ma 19 és 21 évesek a gyerekek, az egyik dolgozik, a mások még tanul.
Kérdésem az, hogy használt lakás vásárlásnál (ha mi a szülők vennénk), jár-e még rájuk CSOK különbözet?
Tisztelettel: T-né

Üdvözlöm!
Legidősebb gyermekünk még nincs 25 éves, de már dolgozik.
Kérdéseim:
1. Meg van-e határozva jogilag az az összeg (pl, minimálbér összegéig, nyugdíjminimum összegéig, stb.) amit még kereshet, és így ezzel a fizetéssel nem kerül ki az „eltartott” státuszból.
2. Amennyiben van ilyen összeghatár és ezt a gyermekünk fizetése túllépi, de a diplomamunkája miatt fizetés nélküli szabadságát tölti. Ez idő alatt jogosultak vagyunk-e az „eltartott” státuszra?
Előre is köszönöm válaszát.
József

25 év alatti gyermekem dolgozik, velünk él és természetesen az állandó lakcíme is ide van bejelentve. Akkor „Az NGM szakmai véleménye szerint fentiek alapján, ha a támogatott személy a CSOK kérelem benyújtásakor, büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti, hogy gyermeke az igénylés időpontjában – azon túlmenően, hogy 25 év alatti és a vele közös lakóhelyen lakik – az eltartottja, akkor akár a foglalkoztatotti jogviszonyban álló gyermek is tekinthető a kedvezmény szempontjából gyermeknek.” ezt a megfogalmazást én jogosan értelmezhetem úgy, hogy lakhatása a segítségünkkel megoldott, vagyis eltartottam? A gyermek jövedelmére vonatkozó vizsgálat történik bárki részéről is?