A 25 éves kor alatti dolgozó gyermek után is igényelhető a CSOK?

Mint ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, a CSOK rendelet szeptemberben több ponton is változott. A módosítás érinti – többek között – a gyermek fogalmára vonatkozó rendelkezést is. Az egyik lényeges változás, hogy a kedvezmény az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott, 25. életévét még be nem töltött gyermeke után is igényelhető. Ezt követően olvasóink közül sokan kérdezték, hogy jogosultak lehetnek-e a támogatásra akkor is, ha 25 év alatti gyermekük már dolgozik. Ennek néztünk most utána!

Gyermek fogalma a 2016.09.16.-tól hatályos rendelet értelmében

A CSOK rendelet alkalmazásában a kedvezmény igénybevétele szempontjából gyermeknek tekinthető:

  • a magzat vagy ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint
  • aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja és
    • a 25. életévét még nem töltötte be vagy
    • a 25. életévét már betöltötte, megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Eltartottnak minősülhet az igénylő dolgozó gyermeke?

A rendelet tehát nem írja elő azt, hogy az igénylő 25. életévét be nem töltött gyermeke tanulói jogviszonyban álljon, nem tiltja a foglalkoztatotti jogviszonyt, valamint nem határozza meg konkrétan az eltartott státusz fogalmát és teljesülésének igazolási módját sem.

Banki álláspont

Az általunk megkérdezett hitelintézetek úgy tájékoztattak, hogy a 25 év alatti gyermek esetében nem szükséges vizsgálni a gyermek státuszát, tehát amennyiben a szülő úgy nyilatkozik, hogy a gyermek az ő eltartottja, valamint vele egy háztartásban él, akkor CSOK szempontjából figyelembe vehető.

NGM álláspont

Az NGM szakmai véleménye szerint fentiek alapján, ha a támogatott személy a CSOK kérelem benyújtásakor, büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti, hogy gyermeke az igénylés időpontjában – azon túlmenően, hogy 25 év alatti és a vele közös lakóhelyen lakik – az eltartottja, akkor akár a foglalkoztatotti jogviszonyban álló gyermek is tekinthető a kedvezmény szempontjából gyermeknek. Vagyis amennyiben a támogatott személy 25. életévét be nem töltött gyermeke vele egy háztartásban él és ezt a lakcímkártyájának adatai is alátámasszák, valamint a támogatott személy nyilatkozata alapján általa eltartott, mivel olyan összegű rendszeres, munkával szerzett keresménye vagy vagyonából szerzett jövedelme nincs, amelyből saját indokolt szükségleteit fedezheti, a CSOK igénylésének alapjául szolgáló gyermekek számának meghatározása során figyelembe vehető.

A fentiekkel összefüggésben a Polgári Törvénykönyvről szóló  2013. évi V. törvény rokontartásra vonatkozó szabályozására hivatkozva, az eltartott indokolt szükségletei a következőképpen határozhatók meg:

4:205. § [A tartás mértéke]

(2) A jogosult indokolt szükségletei körében megélhetésének indokolt költségeit kell figyelembe venni.”

Összegzés

Amennyiben a támogatott személy úgy ítéli meg – tekintettel a fentiekre – hogy a 25 év alatti, munkaviszonnyal rendelkező gyermeke az ő eltartottja, akkor nincsen annak jogszabályi akadálya, hogy a támogatás igénylése során a benyújtott CSOK kérelmen a támogatás szempontjából őt is gyermekként tüntesse fel.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
67 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az lenne a kérdésem, 2 gyermekem van vér szerinti. Az egyik 25 éves lesz szeptember 11-én, a másik augusztus 28-án lesz 24 éves. A fiam élettársa 21éves lesz július 27-én és mindegyik az én ingatlanomban életvitelszerűen lakik állandó lakcímen! Azt szeretném kérdezni, hogy így jár a vidéki szocpol lakásvasárlásra? Lányomnak van 1 gyermeke, aki 6 éves. Fiaméknak 1 gyermekük van, aki 3 éves. Így összesítve szeretném megtudni, hogy a falusi csok felvétele lehetséges!
Várom a válaszát!
Előre is köszönőm, maradok tisztelettel.
Hajnalka

Kedves Hajnalka!
A leírtak alapján Ön nem lehet jogosult falusi CSOK-ra, mert nincsen olyan eltartott gyermeke, aki után igényelhető lenne a támogatás.

Tisztelt Hitelnet!
Amennyiben az eltartott gyermek idén tölti be a 25. életévet, mi alapján jár a CSOK lakásvásárlási támogatás?
A 25. születésnap előtt megkötött adás-vételi szerződés elegendő vagy esetleg a CSOK-szerződés aláírása számít?

Kedves András!
A CSOK iránti kérelmet be kell nyújtani a gyermek 25. életévének betöltése előtt. Az nem probléma, ha a CSOK szerződés aláírásakor már betöltötte a 25. évet.

Köszönöm szépen a választ.

Azt szeretném megkérdezni, hogy igényelhető a CSOK 3 gyerekre egy háztartásban egyedülálló nevelőként kisebb lakásfelújításra is pl konyhafestés vagy átalakítás vagy az ilyen esetekre nem vonatkozik?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves László!
A normál CSOK keretében a megjelölt munkálatok sajnos nem finanszírozhatók. Erre a falusi CSOK esetében van lehetőség, ha a célingatlan preferált településen található. Erről és a további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.


67
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x