Tisztelt Szakértő,

idén, 2013-ban kaptunk szocpolt egy meglévő és egy vállalt gyermekre (már utóbbi is megszületett) új építésű, A energetikai besorolású ingatlanra.

Két kérdésem volna: ha idő közben születne 3. gyermekünk, rá igényelhetünk-e szocpolt, és ha igen, mekkora lesz az összege, a most érvényes jogszabályok szerinti, vagy a majd akkor érvényes alapján számolják vajon?

Másik kérdésem pedig az volna, hogy ha valóban bevezetik az új szocpolt, aminek az összege kb. a duplája a mostaninak, lehet-e vajon méltányosságból kérni támogatást, hogy a hitelünket tovább csökkenthessük, hisz pár hónap különbséggel nagyon jelentős, milliós összeggel változna abban az esetben a támogatás?

Nagyon köszönöm előre is a válaszukat!
Anna

Kedves Anna!

A 2012. január 1. óta érvényben lévő szocpolrendelet alapján a támogatás továbbra is igényelhető utóbb született gyermek után, ha a támogatott személy a támogatást korábban született gyermeke(i) után is megkapta, valamint ha a lakásszerzéshez hitelt is felvett, amely a később született gyermek utáni támogatás igénylésekor is fennáll. Az utólagos szocpol ugyanis a fennálló tartozás csökkentésére fordítható. Mivel a szocpol mellett lakáshitelt is felvettek, fentiek alapján Önök is jogosultak lehetnek az utólagos szocpolra, ha időközben születne 3. gyermekük.

Az utólagos szocpol összege a lakáscélú hitelszerződés megkötésének időpontjában érvényes összeg, ami a vonatkozó kormányrendelet szerint jelenleg gyermekenként 400.000 Ft. Ha tehát 2 vagy 3 év múlva születik meg a 3. gyermekük, akkor is a kölcsönszerződésük megkötésének időpontjában (2013) érvényes összeggel lehet számolni. Az utólagos szocpol összegét nem befolyásolja az épített vagy vásárolt új lakás hasznos alapterülete és energetikai minősítése.

Ha a közeljövőben emelkedni is fog a szocpol összege, nem tartjuk valószínűnek, hogy visszamenőleges hatályú lesz, tehát véleményünk szerint méltányosságból sem lehet majd kérni a két összeg különbözetét, mellyel a felvett kölcsönüket tovább csökkenthetnék. Ezzel kapcsolatban azonban csak a vonatkozó kormányrendelet kihirdetése után lesznek pontos információink, melyről honlapunkon is be fogunk számolni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hiltenet!
Az a kérdésem, hogy 2010. 03. 23-án felvett 7.600.000 Ft (Forint alapú) és 2009.09.18.-án 3.000.000 Ft (Euró alapú) lakásépítési célra felvett hitelre igényelhetek-e támogatást úgy, hogy a gyermek 2013. áprilisában született?
A hitelek folyósítása után lett meg a telek, aztán lett ráépítve a családi ház.
Milyen részletekre kell odafigyelni?
Vannak kizáró okok (pl. utólagos igénylés, 1 gyerek), ami miatt felesleges lenne elkezdeni utánajárni?
Nagyon köszönöm a türelmet!
Szép napot!
András

Üdvözlőm önöket!!
2003-ban vettünk fel építési hitelt, 2006-ban született az első gyermekünk, utána megkaptuk a szocpolt. 2013-ban megszületett a második gyermekünk is.
Érdeklődni szeretnék, jár-e a második gyermek után is szocpol, illetve mennyi az összege?
Válaszukat köszönöm.
Tisztelettel: József